Khaki gyumolcs v datolya szilva magyarul

persimmon season

Egy gyumolcs, ami igencsak sok nevre hallgat: Kaki/Khaki/Persimmon/Sheron fruit, magyarul datolya szilva, ami evekkel ezelott mar akkor belopta magat a szivembe, amikor meg neven nevezni sem tudtam. Nem felejtem el, amikor eloszor talalkoztam az izevel egy igen nemes alkalombol. A Samsung Engineeringhez felvetelizo interju utan hivott meg az osztalyvezeto, par masik managerrel egyutt, Dogok Dongban, Seoul egyik legelitebb uzleti negyedeben, ahol a foepulet is talalhato, az egyik legfelkapottabb kinai-koreai etterembe. Ez affele szertartas volt az interjut kovetoen, ami elsosorban az ismerkedesrol szolt mar, s ami alatt fokent a csaladrol es Magyarorszagrol kerdeztek a tobb fogasos etkezes alatt – mikozben en arra probaltam fenyt deriteni, hogy melyik fogas soran eppen mit eszem :-) Vegul a khaki gyumolcs desszertkent erkezett az asztalra, pici uveg talkakban narancssarga pepkent, nagyjabol ugy festett, mint a fenti kepen is, amit reggelire keszitettem epp ma is. Viszont azon az ebeden nekem meg fogalmam sem volt, hogy mi az, amit eszem, csak talalgatni probaltam, hogy talan sutotok lehet :) Kicsit kesobb tudtam meg, hogy ez pont annak a fanak a gyumolcse, amit mi egy korabbi kirandulas soran valami erdekes azsiai paradicsomfanak neztunk :)) A bal felso kep jobb oldalan levo magasra nyulo fa lenne az, amin a gyumolcsok is talan latszodnak, ha ki van nagyitva a kep. Igazabol a paras videket szereti, ahol nincs tulzottan kemeny tel. Megtalalhato a Tavol-Keleten, Kozep-Amerikaban, az USA deli allamaiban, Del-Europaban (itt Spo-ban Andaluciaban) es Braziliaban.

plum date

A khaki gyumolcs tele van kulonbozo vitaminokkal, asvanyianyagokkal es antioxidansokkal, amik mind-mind hozzajarulnak az egeszseghez. Talalhato benne A vitamin, B complex, C, E es K vitamin, ezenkivul kalcium, kalium, vas, magnezium, foszfor, cink, rez, ami a voros versejtek eloallitasahoz szukseges, elelmi rost. Mangant is tartalmaz, ami nagyon eros szabadgyokfogo! Hires az anti-tumor, a gyulladas csokkento, es a verrog megelozo osszetevoirol. Olyan antioxidansokat tartalmaz, mint amilyen az A vitamin, likopin, lutein (ami a szemre jo), egyben oregedes gatlo es rakos betegsegek kialakulasat segit megelozni! Segitseget nyujt a karos, gyulladasos szabadgyokok kisopreseben is! Kincs ez is, a termeszet ajandeka, mint minden gyumolcs, zold es zoldseg, igaz?

Aki talalkozik vele probalja ki batran! En szeretem peldaul ananasszal vagy banannal kombinalni, esetleg fahejjal es/vagy orolt szegfuszeggel, az egeszet turmixba tenni, vizzel felonteni es reggelire meginni :) Ha mar kicsit puhabb az azt jelenti, hogy mar erett. A boltokba tobbnyire eretlenul szallitjak, igy erdemes par napot varni fogyasztas elott. Ha papir zacskoba tesszuk, gyorsabban megpuhul, akarcsak az avokado :-)

7 thoughts on “Khaki gyumolcs v datolya szilva magyarul

  1. Finomabbnál finomabb gyümölcsöket mutatsz be az egyes bejegyzéseidben.:) Rám a mangó volt ilyen jó értelemben vett sokkoló hatással. Indiában a mango lassik, egy japán étteremben pedig több tányér mangóleves volt az, ami miatt végleg levett a lábamról. De jól kiszúrt a mangó velünk, a rémesen hatalmas magja nekem mindig nagy gondokat okoz. :)
    A Samsunghoz vissza tudtál térni Madridban, vagy más cégnél dolgozol?

    • Kriszta, a mango nekem is nagy kedvencem mar regota, es ironikus modon, pont egyik legedesebb gyumolcskent a mango az, ami segit a cukorbetegsegben szenvedoknek kigyogyulni belole, az afonya mellett. Ez gyogyitotta ki pl Sergei Boutenkot is, amikor 9 evesen a raw vegan eletformara tertek at, es a szervezete hetekig csak ezt a ket gyumolcsot kivanta, majd kiderult, hogy eleve ezt ajanlak az ebben jartas szakerto orvosok is! Annyi, de annyi tevhitet segit elsoporni az a rengeteg tanulmany, konyv es eloadas, amibe beleasom magam, hogy nem gyozok csodalkozni az elet tokeletessegen…hogy mennyire tokeletesen voltunk mi emberek megtervezve, akarcsak maga a termeszet es micsoda osszhang uralkodik, ha az ember rabizza magat osztoneire es a termeszet csodalatos mukodesi elveire! Fogok ezekrol irni, csak nem tudok olyan utemben, mint amilyen utemben tanulok rola, pedig egyszerre 50 temam is lenne, amirol beszelnek :)) Vannak tervek, amin dolgozom, es jelenlegi idomet most ennek es a tanulasnak dedikalom, mert ugy erzem ez az en utam, ebben tudok masoknak is segiteni. Ezt erzem eletfeladatomnak, mindig is masok meghallgatasa es segitese volt az, amiben a leginkabb el tudtam melyedni. Korabbi munkaimban is maga az interjuztatas, az emberekkel valo kapcsolat volt az a resze, amit szerettem. Nem tervezek visszamenni irodaba, bezarva ereznem mar magam, ugy erzem nekem mas dolgom van ebben az eletben es vegre pontosan azon az uton jarok, amit mindig is kerestem es kello szabadsagot is ad, hogy minel tobb idot egyutt tolthessunk a csaladdal. Most megtalaltam es boldog vagyok. Emellett Theta Healing Practioner vegzettsegem van azota, es ezt hasznalom, es persze tanulom is tovabb es a celom, hogy masoknak is segitsek altala, akik erre nyitottak, hogy megtalaljak igazi onmagukat, segiteni megtanulni lepesrol-lepesre felelem, onkorlatok es nehezteles nelkul elni, kihasznalni a bennunk szunnyado potencialt es merni boldognak lenni! Ennek megertesehez pedig a quantum fizika es epigenetika kutatasi eredmenyei megint hatalmas segitseget nyujtanak a magasabb szintu es teljesebb megertesben! Szamomra ez mind nagyon izgalmas es ez az, ami oromet es fenyt ad az utamhoz.

  2. Csodálatos úton jársz… :)
    A ‘félelem, önkorlátok nélküli lét, … merni boldognak lenni’. Életbevágóan fontos gondolat. Az jutott eszembe, hogy felnőttként sok esetben újra kell ‘tanulnunk’ ezt, pedig a gyermekekben-gyermekeinkben ott van tisztán, magától értetődően. Nekünk szülöknek kell elsősorban vigyázni arra, hogy ez a kincs ne vesszen ki a gyermekeinkből, mi pedig felismerjük s magunkénak tudhassuk ismét, örökre. :)

  3. Pingback: Fall vegetables, fruits and greens – Oszi taplalekok | Soulful Living

  4. Pingback: Winter | Soulful Living

Leave a comment