Grapefruitrol es mas deli, Spanyolorszagban is megtermo gyumolcsokrol

A reggelt 6dl pink grapefruitlevel kezdtem, amit aztan kb 1 liter grapefruit alapu smoothie kovetett – pontosabban azt iszom eppen szep lassan. Maris irom azt is, hogy mit tettem bele, csak elobb irok a grapefruit jo tulajdonsagairol.

A grapefruit tele van C vitaminnal, a pink grapefruit A vitaminnal is. Bar nem olyan magas a kalcium tartalmuk mint a narancsnak, de azt is tartalmaz, s mivel ledus gyumolcs ezert kivalo meregtelenito hatassal bir. Nagyon eros antioxidans, ami ahogy mar masik posztban is irtam, megelozi a sziv- es errendszeri betegsegek kialakulasat! Segit a fogyasban is, ha az ember minden reggelt grapefruittal kezd heteken at, es csokkenti a koleszterin szintet is, mitobb bizonyos kutatasok szerint meg azoknal is hatasosan mukodott, akik amugy nem reagaltak semmilyen mas koleszterinszint csokkento gyogyszerekre… erdekes tudni ezeket is!

Hozzavalok a grapfruit smoothie-hoz: 3 zold kiwi, fel ananasz kockara vagva, ket nagy marek vegyes zold level es 1 grapefruit.

Nem tudom vki kostolta-e mar a sarga kiwit, amit itt is lehet kapni telente es sokkal edesebb, mint a zold testvere, es en meg jobban szeretem :) A kiwi egyebkent ilyenkor osszel terem Spo-ban, akarcsak a mango, a kaki/persimon gyumolcs, fuge, grapefruit, granatalma, Cherimoya (ez szeptembertol januarig terem Spo-ban!) es avokado is. Ezeket mind kapjuk mi is a bio farmrol :-) Akarcsak a kanari szigeteki banant! A kiwi, akarcsak a Kaki Persimon gyumolcs eredetileg a Tavol-Keletrol erkezett Europaba. Konkretan a kiwi gyumolcsot spanyol misszionariusok vittek a mult szazad elejen Uj-Zelandra is, ami mara a vilag legnagyobb kiwi termelo orszagava valt! Spanyolorszagban elsosorban Galiciaban, Extremaduraban es Andaluciaban terem meg, termo szezon, oktober es november! A kaki persimon delen Andaluciaban terem, de Valenciaban is megtalalhato egyik valfaja, mert a kaki gyumolcsbol is van tobb fele.

Ilyenkor erik a legedesebb Navel-late es Valencia-late fajta narancs, ami exportra is megy mindenfele. Spanyolorszag kulonleges geografiai elhelyezkedesenek koszonhetoen megteremnek a kesoi fajta narancsok is, aminek koszonhetoen gyakorlatilag egesz evben van narancs termes, igy lehetseges szamunkra is, hogy miota itt elunk, 4 eve szinten minden nap facsarjuk a friss narancslevet! Igazi ajandek ez! A spanyolok kozul is a legtobben egyebkent frissen facsart formaban fogyasztjak a narancsot.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s