Klasszikus arab humusz recept

P1020926

Tudtátok, hogy a humusz arabul csicseriborsót jelent, teljes nevén hummus bi tahiniazaz humusz tahinival? A névből adódóan köszönik szépen, de kikérik maguknak, hogy mi nyugatabbra elők mindenféle csicseriborsó alapú dip-et humusznak nevezzünk, amikor hozzáadunk mindenfélét, mint cékla, olivabogyó vagy épp sült paprika :) A humusz az arabok számára alap étel, olyan, mint a koreaiaknak a kimchi, vagy az angoloknak a Marmite, (ausztráloknak a Vegemite) vagy a spanyoloknak a tortilla de patatas. Klasszikus. Minden nap fogyasztják. Staple food – ahogy az angol mondaná. Alapétel, ami mindamellett, hogy szuper tápláló, szent és sérthetetlennek számít. Ezzel megint én is tanultam valami újat, és innentől kezdve nem fogom többet a szezont a fazonnal keverni és mindenféle dippet humusznak nevezni, azért mert csicseriborsót tartalmaz.

S íme egy teljesen alap, klasszikus humusz recept:

Hozzávalók:

400g előre kifőzött csicseriborsó

1/4 bögre tahini*

3-4 ek friss citromlé

2 gerezd fokhagyma

só és bors

őrölt kömény (ez opcionális)

annyi víz, hogy a robotgép vigye

oliva olaj

Az egészet krémesre turmixoljuk és oliva olajjal, friss petrezselyemmel és esetleg egy csipet piros paprikával tálaljuk.

 *szezámmag krém

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s