Mihez vezethet az állandó magas kortizol és hogyan függ össze az ekcémával és nassolási kényszerrel

Korábban többször is feljött az ekcéma illetve a nassolási kényszer a kommentekben és a mögöttük húzódó okok, s most, hogy benne vagyok a Hormone Cure Coach tréning programban és annak több ezernyi oldal olvasnivalójában, amin át kell magam rágnom ezekben a hetekben, szép lassan de összeállnak vagy inkább letisztulnak a dolgok, hogy főbb hormonjaink miért is felelnek, és milyen fontos feladatokban vesznek részt és mi minden galibát tud okozni kibillenésük.

Ahogy korábban írtam már róla, hormonjaink ezernyi feladatot hivatottak betölteni szuper komplex szervezetünkben s a mai gyakran ‘esztelen rohanásban’ bizony könnyen kiborulnak egyensúlyi helyzetükből, amik többek között a következő tünetekben jelenhetnek meg, attól függően, mely hormonok kerülnek ki egyensúlyi állapotukból:

– bőr és hajproblémák
– emésztési zavarok
– alvatlanság
– alacsony energia szint
– fáradtság és feszültség érzése
– állandó kedvetlenség
– alacsony élet energiaszint
– memória/emlékezési problemák
– menstruaciós zavarok
– fertilitási probléma
– PCOS
– migrénes fejfájás
– fogyásra való képtelenség
– pajzsmirigy problémák
– demencia, agyi leépülés…stb

A jó hír azonban, mint tanulhatom Dr Sara Gottfriedtol, a hormonális zavarok 90%a táplálkozási és életmódbeli változtatással helyreallithatóak!

Számtalan hormonális zavar hatterében nem más, mint a kortizol áll, mely mind közül talán a legösszetettebb és legfélreértelmezettebb hormonunk. A kortizol az a hormon, ami irányítja az éhség érzetet, emésztést, vérnyomást, alvási és ébredési mintákat, fizikai aktivitásunkat, és abbéli képességünk, hogy a stresszes helyzeteket képesek legyünk kezelni. Az akut (átmeneti, rövid ideig fennáll) stressz alatt szervezetünk kortizolt bocsájt ki, mely hirtelen megnőtt energiát és fókuszt kölcsönöz. Ez azért történik, hogy kisegítsen pl életveszélyes vagy kihivást jelentő helyzetekből. De azért is felel, hogy ruganyosan keljünk ki az ágyból reggelente. Ilyen mértékben tehát hasznos és egészseges! Azonban rengeteg ember olyan életvitelt vezet, hogy szervezete úgy érzékeli állandó veszély- és stresszhelyzetben van, így nem teszi lehetővé, hogy kikapcsolja a kortizol előállítását. Mitöbb, Az emberek nagyrésze gyakorlatilag kortizol addiktív és nem is tud róla. Kávéval kezdi a napot, hogy felébredjen, és alkoholt iszik este, hogy lenyugodjon és képes legyen elaludni. Késő estig dolgozik, és abban a hitben él, hogy minél elfoglaltabb, annál többet ér és annal inkább ‘felnéz majd rá a külvilág’. Aztán azon gondolkozik vajon miért küzd állandó hangulatváltozással, szorongással, depresszióval (50%anak magas a kortizolja a depresszióval küzdő embereknek), fáradtsággal, és képtelen megszabadulni a felesleges kilóktól. Idővel azonban ez az életvitel magas vérnyomáshoz, pre-diabéteszhez majd diabéteszhez, has körüli zsírpárnákhoz, agyi leépüléshez, depresszióhoz, alvatlansághoz, legyengült immunrendszerhez és lassú fizikai és szellemi leépüléshez vezethet. MS (Multiple sclerosis) kialakulása és progressziója szintén összefüggésben áll a stresszel (MS-sal küzdő embereknek magas a kortizol szintje) es a HPA (Hypothalamic-pituiary-adrenal) hiperaktivitassal. Ez utóbbihoz kapcsolódik a neurodegeneráció és fokozatos testi leépülés. Megjegyzés: ha bárki ismerne valakit, aki MS-sel küzd, keresse fel Dr Terry Wahls honlapját, könyvát és TED beszédét is, amiben arról beszél, hogyan gyógyította ki magát táplálkozással és életmódbeli változtatásokkal Progressive Multiple Sclerosisból (tolószékből kelt fel és él azóta teljesen egészséges és aktív életet). Dr Wahls egész protokolt épített rá, hogy másoknak is segítsen: http://terrywahls.com/about-the-wahls-protocol/ 

Nézzük meg most, hogy többek között mi minden segíthet a stressz kezelésében:

– séta

– jóga

– meditáció

– mély, egyenletes hasi légzés

– természetjárás és túrázás 

– közvetlen érintkezés az Anyafölddel, földön mezítláb járkálás

– bármilyen manuális vagy kreatív dolog

‘alternate nostril breathing’/alternativ orron át történő légzés

HeartMath

GPS for the Soul (ingyenes letőlthető applikáció)

Epson só fürdő hetente legalább egyszer – eszméletlen stresszoldó az epson sóban található magnéziumnak köszönhetően, ami bőrön át szívódik fel. Egyben segít a méregtelenítésben is és a bőrre is kiválóan hat. Részletesebben pozitív hatásairól ITT olvashattok)

carib tenger

– gyakorlatilag bármi, ami nyugtatja az embert és örömet ad segít!

– ezenkívűl kiemelik az olajok és zsírok fontosságát, amik szintén fontos, hogy táplálkozásunk részét képezzék, akár a zsírban oldódó vitaminok, hormonok és idegrendszer miatt is. Legjobb forrásai pl: avokádó, kókuszolaj, oliva olaj, magvak, chia- és lenmag, bio tojás, vadvizi halak. A túlzottan alacsony zsírfogyasztás felboríthatja hormonháztartásunkat és gyengítheti idegrendszerünket is.

A kortizol szint normális esetben egyébként reggel ébredéskor magasabb, mig este alacsonyabb, és a nap folyamán folyamatosan változik az értéke, akárcsak a többi hormonnak is.

Az állandó magas kortizol komoly gyulladásokat okozhat a szervezetben. S ez a fajta gyulladás többek között ekcéma kialakulásához is vezethet –  a gyerekeknél előforduló ekcéma jöhet az anyától átvett stresszből és helytelen táplálkozási szokásokból és életmódból is. 7 éves korig, mint tudjuk, a gyerekünkön minden megmutatkozik, amivel az anya éppen küzd, éppen ezért rendkívűl fontos, hogy milyen szinten tanulunk meg saját magunkról is (szeretettel) gondoskodni!

Ekcéma esetén az egyik legfontosabb lépés a kortizol szint helyreállitása, valamint, hogy a koffeint és alkoholt tartalmazó dolgokat, tejtermékeket és cukrot csökkentse illetve optimális esetben teljes mértékben kerülje. 

Illetve, amiket még szoktam javasolni a stressz csökkentésére és kezelésére, hogy az ember fogyasszon minél rendszeresebben zöldeket, avokádót és magvakat – kiváló életenergia növelők, s emellett nagyszerű magnézium források is, amik az idegrendszer és egészséges csontozat és izomzat stabilitásában is résztvesz. Emellett, ha nagy terhelés vagy stressz alatt áll az ember huzamosabb ideig, akkor átmenetileg jól jöhet, ha a bio boltból beszerez az illető magnézium étrendkiegészítőt, ami segít, hogy a nyugodtabb és pihentetőbb alvásban, nyugtatja az idegeket, hogy rugalmasabbak legyünk fizikálisan, erősíti a csontozatot, hidratál, de még a székrekedés enyhítésében is segít és még sok egyéb másban is, amiről ITT és hogy melyik magnézium fajtát is érdemes kiválasztani arról ITT olvashattok vagy kérdezzétek meg szakértőtől. A másik pedig, a Dr John Douillard által is ajánlott, Ashwaganda, ayurvédás adaptogén stresszoldó, ami elősegíti a relaxációt és regenerációt. Növeli a szellemi kapacitást. Nagyobb igénybevétel esetén, segíti a szervezet alkalmazkodóképességét. Csökkenti a szorongást és depressziót. Segít a vércukor stabilitásában is, valamint gyulladás csökkentő is. Bővebben ITT találtok még információt róla.

Amit sokan nem tudnak (mint Dr Sara írja orvosok sem), hogy a magas kortizol hozzájárul a pajzsmirigy műkődésének lelassításához is, ami az anyagcserenk főírányító hormonja. Többnyire, ha a kortizol szint kezelve van, akkor a pajzsmirigy műkődés is helyreáll. Ugyanígy befolyásolja a magas kortizol a progeszteron hormontermelést is, ami a puffadásért felelős hormonunk. A progeszteron konkrétan a női agyunk lenyugtatásáért is felelős illetve a PMS, azaz premenstruaciós tünetek megelőzéséért is.

S végül a magas kortizol eredményezheti azt is, hogy az emberre megállíthatatlan és csillapíthatatlan édesség utáni vágy tör rá.

Lélegezzetek tehát jó mélyeket ésa meleg beálltával sétáljatok mezítláb kint a természetben minél többet!

14 thoughts on “Mihez vezethet az állandó magas kortizol és hogyan függ össze az ekcémával és nassolási kényszerrel

  1. Koszonom a visszajelzest Orsi, nagyon nagyon orulok neki, ha hasznosnak talaltad!! Engem lenyugoz a tema es boldogsag, ha osztozhatom benne masokkal is :)) Szep hetveget!

  2. Köszönet az újabb hasznos információkért. Ismét kiderült számomra, hogy a testünk mindig jelzi mire van szüksége, csak figyelni kell rá.

  3. Vera, ez fantasztikus. Te tudod, hogy az IIN-es tanáraid közül Sarah az egyik, aki legjobban inspirál engem. Éppen most határoztam el, hogy megveszem a könyvét, most már részleteiben érdekel az a hatalmas tudás, aminek a birtokában van, és amivel rendkívüli eredményeket ért el a gyógyításban. Gondolom szívből ajánlod a könyvét. :)

    Egyébként ha ‘hormonális témában’ bárhol elakadsz, vagy bármi kérdésed van, és úgy érzed, hogy az orvosi részében segíthetek, mindenképpen írj privátban. :)

    FB-n olvastam, hogy Sarah-val skypon beszéltél, milyen volt?

    Még egy, a vendégposztodat olvastam, gratulálok. A ‘fotómontázsod’ gyönyörűséges ott is. :)

  4. Szia Kriszti, nagyon koszonom a visszajelzesed es pozitiv tamogatasod, nagyon halas vagyok erte, es a szakmai hozzaertesed megosztasanak felajanlasaert plane! Mindenkepp szeretnem majd, a legjobb lenne, egyszer osszefutni valahol a vilagban es napokon at beszelgetni :)) azt hiszem kifogyhatatlan kozos temank lenne :))
    Dr Sara egyebkent nem tartozik az IIN tanarok koze, most indult neki kurzusa (Teach the Hormone Cure), amire en kulon beiratkoztam. Egyebkent regota kovetem mar, meg Alisa Vittivel es az Ayurvedas tanitasokkal parhuzamosan kezdtem el, amikor a sajat hormonalis imbalance-om es AF-em gyogyitottam meg – sikerrel, hozzateszem! es abszolut inspiralo! En most az IIN mellett egy kulon kurzust vegzek el, ami nincs osszefuggesben, es amit Dr Sara Gottfried tart, igy nagyon intenziv hetek alatt allok, mert a ket suli es minden egyeb mas mellett azert ez nem keves, de amit orommel vegez az ember, az egyben fel is tolti, es az utazasokra, kikapcsolodasra/rekrealodasra/testmozgasra mindig hagyok idot, kulonben elveszne a balance es harmonia, amik az en eszkozeim a bolgodsaghoz es teljesseghez :))
    Koszonom, hogy a vendegposztot is elolvastad, az elso volt angolul, es mint minden irast meg szivem szerint utolag is joparszor atirtam volna, de jol van ez igy, ahogy van :-) Tanulom az elengedest, and our perfect imperfection-unk elfogadasat :)) Minden ugy alakul, ahogy kell es ugy jo, ahogy epp van :-) Mint minden, velunk egyutt ugyis valtozoban van allandoan!
    Puszi es Boldog Anyaknapjat neked is!

  5. “A jo hir az, hogy amint tanuljuk Dr Sara Gottfriedtol, a hormonalis zavarok 90%a taplalkozasi es eletmodbeli valtoztatassal helyreallithato!” – ami meg a rossz hir az, hogy ez baromira nem annyira egyszeru egyeseknek. Lelki okok miatt. Sajnos ez nem ugy meg, hogy itt van az info egyel igy es akkor igy fogsz akkor aztan minden hiper-szuper….ezekre valo valaszokat sokszor hianyolok ezekbol – mind hormonos, mind nem hormonos – konyvekbol, hiszen sokszor a ‘talalja magadnak egy hobbit es muveld’ vagy ‘meditalj mar egy kicsit’ nem eleg, mert vagy nem mukodik barmennyit is csinalod vagy pont az ellenkezoje keppen ahhoz is loket kene, hogy csinalja az ember. Persze igen, minden egy dontes, hogy eldontod, azt csinalod, csak epp a legtobb ember nem is tart vagy nem is hisz ebben a dontesben, vagy ahhoz is tulzottan depresszios, hogy ilyen dontest hozzon. Itt most nem magamrol beszelek (bar egy reszet magam is tapasztaltam vagy -om), hanem foleg egy jo retegu teljesen elveszett vagy baromi depresszios emberrol beszelek, akiknek egy ilyen hi-be egyszeru modszer aztan merfoldekre van….foleg, hogy nem is egyszeru, hiszen egy igencsak bonyolult taplalkozasrol van szo…
    Magamra forditva a szot:
    Arra is kivancsi lennek, hogy, ha az avokado, kokusz olaj es tojas az boldogsagot okoz, akkor nekem miert okoz sokkal inkabb hanyingert, rosszulletet es lelkileg meg szomorusagot?!

    Egyebkent egy nagyon szep es osszefoglalo iras lett, erdekes volt errol kivetelesen magyarul is olvasni, nagyon ugyes vagy, hogy ilyen szepen leforditottad es osszefoglaltad! Biztos sokaknak segit ez az atfogo csodas informacio.

  6. Koszonom a hozzaszolasod. Ugy erzem boseggel adok ‘primary food/food for thoughts’ ajanlasokat a blogon, ami mellett az etel maga inspiracio es plusz forrast jelent, kulonosen, ha szeretettel kesziti az ember, szivet-lelket teszi bele es osztja meg azt, ahogy en is szeretem ezt tenni. De maga a ‘root cause’ mindig erzelmeinkben, hitrendszereinkben, gondolatainkban keresendo, amiket ‘with a peaceful mind’ konnyebb lokalizalni, s aminek eleresehez szamos eszkoz van, amiket ebben a posztban is kiemeltem. Ha nincs elsodleges szinteken kitisztitva a dolog, visszaternek a problemak. A masik oldalt viszont ugy erzem, hogy a tiszta etel/whole foods hozzasegithet a test, lelek es gondolataink ’tisztitasaban’, emeli rezgesunket, s altala gondolataink minoseget is. Az onszeretet kimutatasanak es gyakorlasanak egyik eszkoze. Hozzasegithet, hogy raleljunk a bennunk talalhato megoldasokra. Mert minden kerdesunkre keresett valasz bennunk van, egyedul mi erezzuk, hogy mi az, ami valoban segithet szamunkra – s ennek folyamataban tudunk mi tamogatast nyujtani Health Coachkent. Azt, hogy ez egyszeru szerintem senki nem mondja, bar sokszor lehet pont az egyszerunek tuno lepesek hozzak a legnagyobb valtozasokat. A dolog mindenkeppen folyamatos torodest es foglalkozast igenyel, mint barmi ertekes az eletben.

    Alapveto celom a blogban, hogy minden iranybol korbejarjak egy-egy temat, megha nem is sikerul egyidoben, es elsodleges hangsuly a test-lelek-szellem harmoniajanak kialakitasan van (en eleve lelki es spiritualis iranybol erkeztem oda, ahol most tartok es tartom tovabbra is elsorangunak sajat eletemet tekintve, mig mellette fontosnak tartom fizikai testunk taplalekkal torteno megerositeserol es taplalasararol is, hogy beszeljunk) – szerintem ezt, aki koveti es olvassa a blogomat, atlatja es erzi (legalabbis bizom benne :) Termeszetes modon nem tudok minden egyes posztban mindent felsorakoztatni, de igyekszem temakon belul is lebontani a dolgokat. Most abbol irtam egy szeletket, amit eddig tanultunk a kurzuson de ez meg kozel sem az egesz tortenet. Ezekkel a modszerekkel is mar tobb tizezer nonek segitett a Gottfried Protokol helyreallitani a hormonalis egyensulytalansagokat es azokbol fakado kulonfele betegsegeket, igy semmikeppen sem elenyeszo informaciok. Lenyegesen jobb, mint barmilyen gyogyszeres es egyeb orvosi beavatkozas, hiszen azokat eleve nagyon sok esetben el lehet kerulni – es erre utal a 90%.

    En oszinte csodalattal figyelem, ahogy egyre tobb nyugati orvoslast gyakorolo orvos nyit az alternativ es a holisztikus (mind-body-soul) szemleletre es gyogyitasi modokra, munkasagukkal segitven osszekapcsolni a ket – science and spiritualism – oldalt. Szamomra ez lenyugozo. Ugyanez igaz a kutatasi teruletekre is, amikrol nagyon sokat beszel Dr Sara Gottfried is. Nagyon szeretem pl Dr Bruce Lee-t, Gregg Braden vagy Lissa Rankin munkassagat is kovetni es tanulni toluk.
    A self-love/onszeretet nalam abszolut beletartozik az eletmod kategoriaba, akarcsak a meditacio (ami nem mellesleg az egyik legosibb modja a relaxacionak es egeszsegmegorzesnek, mert onmagunkkal es a kerek egesszel segit osszekapcsolni), mezitlab setalas v futas (ami szinten segit a bennunk levo osi tudashoz kapcsolodni) es barmi olyan tevekenyseg, ami oromet okoz az ember szamara. En is folyamatosan tanulok es fejlesztem tudasom es bovitem eszkoztaram, hogy minel tobbeknek segithessek, s ezekrol igyekszem ezen a blogban legjobb tudasom alapjan irni es megosztani az ezzel kapcsolatos gondolatokat es tanultakat. A kovetkezo posztomban konkretan a pajzsmirigy problemak, azon belul is a hypothyroidism, hitrendszereit szeretnem megosztani, letoltesekkel egyutt, bizva abban, hogy azzal is tudok erdekes dolgokra fenyt deriteni masok szamara es kozelebb kerulni egy-egy puzzle darabbal az egeszet szepen osszerakni. Csak erdekessegkeppen itt van pl egy regi posztom, amirol a masik oldalrol is irok: https://happyandsoulconsciousliving.wordpress.com/2013/03/12/boldogsag-egeszseg-spiritualitas/

  7. Már nagyon vártam ezt a témàt…. is… :)
    Ismét elgondolkodtattál, és arra késztettél, hogy állj, végy egy nagy levegőt és foglalkozz kicsit a saját bennsőddel. Magamra ismertem egy-két dologgal kapcsolatban, alig várom hogy részletesen taglald a témát.
    Nekem mindig segítenek az írásaid, nagyon hálás vagyok érte!
    Van amit beépítek a mindennapjaimba, és van amiket nem, néhány dologra pedig csak időszakosan van szükségem. Mert ahogyan azt mindig hangsúlyozod, mindenki egyedi, nincs mindenkire egyformán ráhúzható “recept”, te pedig remek alternatívákat kínálsz, és rávilágítasz a fókuszpontokra. Még szerencse hogy nincs hányingerem az avokádótól ;) :D

  8. Betti, igy van, mindenki mas es mindenkinek mas segit, de kozos pontok mindig vannak.
    Minel jobban megismerjuk magunkat, annal inkabb rajovunk mi az, ami szamunkra legjobban mukodik kulonbozo helyzetekben. Jo, ha van az embernek egy kialakult es bevalt eszkoztara, amibol valogathat, hogy a nehezebb szituaciokon is urra tudjun lenni es megtalalni bennuk a tanulni valot.
    Orulok, ha talalsz olyat abban, amit irok, amiket szivesen integralsz az eletedbe es segitenek! Szep lassan megszuletik minden olyan poszt, amire en is megertem, hogy megosszam, mert van, amikor fejben mar hetek-honapok ota varat egy-egy tema, de nem jutok oda, hogy leirjam, annak is biztos meg van az oka. xo

  9. Nem te, draga, a te blogod tele van primary food-dal, lelki dolgokkal es mindennel :) Sot! Nagyon is!!! Csak sok-sok konyvbol hianyolom ezt a resz. Valoban nem mindbol, hiszen peldaul Lissa Rankin egyszeruen zsenialis, hogy milyen holisztikus szemszogbol gyogyit, tanit es vizsgalja a dolgokat.

  10. Pingback: Min alapul egeszsegunk? | Soulful Living

  11. Kedves Vera!

    18 éves vagyok. Sok éve küzdök hormonális problémákkal (menstruáció kimaradása, problémás bőr stb.)
    A bőrgyógyász és a nőgyógyász is egyaránt ugyanazt javasolta: fogamzásgátló tabletta. A család inkább a természetes gyógymódok híve, de bíztunk az orvosokban és közel 1 évig szedtem a Cypromix tablettát. Meg is lett a következménye: borzasztóan fájdalmas ciklus, fogyás, hullámzó kedélyállapot és pontosan ugyanazok a tünetek, mint a gyógyszer kúra előtt.
    Hozzá kell tennem, hogy sokszor volt pecsételő vérzésem, ezért a nőgyógyász ultrahangos vizsgálatot csinált. Hihetetlenül semmitmondóan közölte hogy ciszták vannak a petefészkemben. Én megijedtem, de ő megnyugtatott, hogy ilyen rengeteg nőnél előfordul és sajnos nem lehet vele semmit kezdeni. Csakis a fogamzásgátló jöhet szóba. Így hát 3 hónapig szedtem a Belarát, majd az orvos tudta nélkül leálltam vele. Úgy éreztem ez nem jó a testemnek.
    Elkezdetem utána járni, hogy mit tehetnék és nagy megdöbbenésemre rátaláltam a PCOS nevű betegségre. Minden tünet illik rám, a hajhullást és a túlsúlyt leszámítva. Tudom, hogy különleges étrend szerint kellene táplálkoznom (mellesleg vegetáriánus vagyok) és rendszeresen mozognom. Mégis megvagyok rémülve. A tudatos táplálkozás és mozgás elég ennek a betegségnek a leküzdésére, vagy legalább a tünetek enyhítiésére? Nem akarok többé fogamzásgátlót szedni. Vannak természetes gyógymódok? Mit ajánl?
    Előre is nagyon köszönöm a válaszát!!!!

  12. Szia! Eppen utazas elott olvastam a kommented. Adj egy email cimet es ott tudunk beszelni. 90%ban helyreallithatoak a hormon problemak termeszetes uton, de meg kell nezni szamos szempontot, hogy mi az, ami kibillentett az egyensulybol. Tobbek kozott, hogy pontosan miket eszel. mennyire tartalmaz a taplalkozasod egeszseges zsirokat, amik nagyon fontosak az egeszseges hormonalis egyensulyhoz. mennyi edesseget v magas cukortartalmu dolgot fogyasztasz (tulzott edes gyumolcsok fogyasztasa is idetartozik) Iszol-e elegendo vizet? Fogyasztasz-e elegendo rostot? Mennyi koffeint tartalmaz az etrendet? Mennyire vagy idegeskedo tipus? Mennyire van rutin az eletedben? Nagyjabol ugyanabban az oraban kelsz, fekszel? Legidealisabb nappal egyutt ebredni, es nap nyugtaval fekudni (este 10h) Meg van a rendszeres napi haromszori etkezesed? A szervezetnek, hogy ujra homeosztazisba keruljon, es visszanyerje az egyensulyt, nagyon fontos egy fajta rutin bevezetese, mert ha nincs benne semmi biztos pont, akkor stresszkent eli meg az osszevissza eletvitelt,ami csak tovabb ronthat a helyzeten. Fontos ezenkivul a vercukorszint egyensulyban tartasa stabil etkezessel, ami megfelelo mennyisegu proteint, zsiradekot es rostot tartalmaz. A tanultak es tapasztaltak alapjan sajnos nem mindenki szervezete mukodik optimalisan a tiszta novenyi alapu taplalkozas, de erre is bovebben ki lehet terni. Az is fontos, hogy milyen mozgasformat uzol, es mennyire gyakran? Mennyire tudod az eletedben jelenlevo stresszt kezelni. Ezekrol lehetne beszelgetni. Illetve, ha tudsz angolul en mindenkeppen ajanlanam Alicia Vitti Women Code c. konyvet, mert mindenre valaszt kapsz benne!
    Egyebkent nyugodtan tegezz, a magazodast sosem tudtam elfogadni es hasznalni sem :)))

Leave a comment