Változások áramlatában

IMG_8535
Amikor valami nagy változás történik az ember életében, saját tapasztalataim szerint, a változás, az élet minden területére szép lassan kihat. A költözés befejeztével ismét ez történt nálunk is. Pont ugyanúgy, mint amikor Dél-Koreából költöztünk át Spanyolországba. Szinte minden megváltozott. Az egész életünk, a szokásaink, az ételek, a vágyaink és az álmaink is. Abban az egyben különbözött az akkori költözés, hogy az első évet én rendkívűl emócionálisan éltem meg, és sokáig nagyon hiányzott a koreai életünk, a  barátaink, a szöul utcák és azok hangulata, az ottani szokásaink…Hozzáteszem, Dani mindössze fél éves volt és szinte semmi rutinunk nem volt az elején. Illetve biztosan az is hozzájárult, hogy ott csupán 2,5 évet töltöttünk ami nem volt elég, hogy teljesnek érezzük az ott kapott tapasztalásokat – hiányérzetem maradt még utána sokáig. Spanyolországban viszont közel 7 évet töltöttünk, ami alatt abszolút be tudtuk járni az egész ibériai félszigetet, a szigetekkel együtt, egy csomó mindent kipróbáltunk s úgy hagytuk el az országot, hogy telítve voltunk a mediterrán élményekkel és abszolút készen álltunk a világ új sarkainak felfedezésére, megismerésére.
A költözéssel azonban nemcsak az éghajlat, a tájak, az emberek, a fények, az illatok, ízek és az utcák változtak meg körülöttünk, de ismét változások álltak be a hétköznapi szokásainkban is. A lehető legpozitívabb értelemben. Azzal, hogy új hatások érik az embert, minden sejtjét átjárja a változás, amik mind új gondolatokra, álmokra és elhatározásokra serkentik az embert. Nálam ez úgy jelentkezik, hogy sokkal szociálisabb életet kezdtem el élni. Elkezdtem olyan könyveket is olvasni, amiket eddig a polcról sem valószínű, hogy leemeltem volna. Már elsősorban nem itthon jógázom és meditálok, hanem közösségben – eljárok heti többször is órákra, amik 75 percesek, és meditáció és relaxációval egybekötöttek. El kezdtem tenisz leckéket is venni, hogy új dolgokat is kipróbáljak és tanuljak! A lakást is teljesen másként rendeztük be, mint Spanyolországban. Ösztönös módon igazítottam a az életterünk hangulatát a bennünket körülvevő környezethez, amit minden eddiginél inspirálóbbnak érzek! Újra elővettem a régi spanyol podcastokat, amik segítségével annak idején Madridban tanultam a nyelvet, mert szeretném ismét tovább fejleszteni a spanyol tudásomat is, ugyanis hihetetlen módon, de itt sokkal többet van alkalmam beszélni a nyelvet :))
HDRtist HDR - http://www.ohanaware.com/hdrtist/

Sok szempontból fontosnak tartom, hogy legyen az embernek egyfajta biztonságot nyújtó rutinja. A rutin az, ami elősegíti a mentális és lelki egyensúly megteremtését, különösen, ha az illető hajlamos sokat idegeskedni, aggódni vagy szorongani. Az ember idegrendszere ugyanis kifejezetten igényli a rutint, mint például, hogy nagyjából ugyanakkor keljen és feküdjön illetve étkezzen az ember. Egy reggeli rituálé aranyat érhet szintén sokak számára. Nekem is :) S már csak ezekre odafigyelve is nagyon pozitív eredményeket tud az ember elérni mentális- és lelkiállapotot tekintve is. (Ha valakinek nincs egyensúlyban a hormonháztartása, szintén!)
Mindezt leírva, úgy gondolom, hogyha túlsokáig ugyanabban a rutinban élünk, elveszíthetjük rugalmasságunkat és a világra való nyitottságunkat. Természetesen nem szükséges hozzá egy tengerentúli költözés, hogy változtasson az ember a napi rutinjain, egészen apró változtatásokkal is el lehet érni, hogy felfrissüljön az ember.

IMG_8532

Amikre én gondolok pl:
– olyan könyveket is olvasni, amiket esetleg megszokásból nem tennénk
– olyan emberekkel is beszélgetni, vagy csak végig hallgatni, akikkel különbözik világlátásunk
– új ételeket és ízvilágot kipróbálni
– átpakolni egy-egy bútordarabot és felfrissíteni vele a hely energiáját, teret engedni a változásoknak
– a megszokott útvonalak helyett újakat is kipróbálni iskolába vagy munkába menet
– azt a ruhát is felvenni és hordani, ami mondjuk évek óta csak ott áll a szekrényben :)
– kipróbálni egy új sportot, mozgásformát
– más körökben is megfordulni, nemcsak a megszokott, biztonságot és kiszámíthatóságot nyújtó emberek között.

Úgy gondolom, hogy mindezzel az ember segíti tágítani saját határait és komfort zónáját. Helyet teremt új gondolatoknak, megoldásoknak, elképzeléseknek és életérzéseknek is. Továbbá segítenek, hogy rugalmasabbá és még nyitottabbá váljon mentálisan és szellemileg is. Az életben, ahogy tartják, egy dolog az állandó: a változás. S hogy az élettel járó változásokat rugalmasabban tudjuk kezelni, mindez elengedhetetlen szerintem. Szép hétvégét! Teljes posztot megtaláljátok a blogon!

6 thoughts on “Változások áramlatában

 1. Szia Vera
  Nagyon szeretem az írásaidat.
  Alig várom, minden posztodat:)
  Több helyre csak a te blogod miatt, az onnan átérzett szeretet miatt indultunk el!
  Most pedig megint döntés előtt álltunk, és éppen az utolsó billentésre vártunk, amikor megírtad a mostanit!
  köszönjük szépen!!!

  Isten veletek, ezt minden pillanatban érzem:))
  Ölelés Krisztina

  • Draga Krisztina, ugy orulok, hogy ezt leirtad es megosztottad velem. Kivancsi lennek vajon mi volt az a dontes, amiben ez a poszt segitett. Akarhogyis, a legjobbakat hozza!! Oleles neked is kedves Krisztina!

 2. Nagyon jó volt olvasni ezt a posztot, hogy írtál a mélyebb érzéseidről is. Nekem a rutinok mindig sokat segítettek az “új élet” kezdetén, egyfajta biztonságot adtak és csak később tudtam beengedni az új dolgokat. Nekem ez az időszak sosem volt könnyű, pláne hogy egyre többen lettünk a családban és egyre több rutint kellett újból építeni. Gyönyörű, inspiráló helyen éltek!! Ölelés!

  • Igen, biztos vagyok benne, hogy mindenki maskeppen eli meg, es egy koltozes, akarhogy is nezzuk, nem egyszeru, sem fizikailag, sem erzelmileg, de ha megtanuljuk elengedni az elvarasainkat, es bizunk abban, hogy minden tokeletesen ugy alakul, ahogy kell es hagyjuk, hogy a dolgok szepen kiforrjak magukat valahogy ez az atmeneti idoszak is kicsit konnyebbe valik. Oszinten szolva, meg magamon is meglepodtem, hogy milyen zen turelemmel es bekesseggel vettuk a mostani koltozes akadalyait (kiveve azt a ket honapot, amit kulon kellett toltenunk) es zokszo nelkuk eltunk idegen (ronda) butorok kozott, bar gyonyoru kilatassal, 1 borondnyi ruhabol honapokon at, teljes bizonytalansagban, varva a rezidensi vizumokra… de mint minden idoszak, ez is elmult, es jott utana egy kovetkezo, amiben felszabadultabban tudjuk elvezni az ittletet, barmeddig is tartson. Mert minden nap egy csoda tele ujabb almok megvalosulasanak lehetosegevel. Oleles es puszi nektek!

 3. Köszönet ismét a nagyszerű bejegyzésért és hogy megosztottad velünk az érzéseidet! Hajlamos vagyok a rutinok rabjává válni, és pont a hét elején éreztem, hogy változtatni szeretnék a berendezésen, átpakolni a bútorokat, majd megérkezett a postod, amely megerősített. :) Tényleg mennyit számítanak az ilyen apróságok is.

  • Eszti, ugy erzem mar ismersz annyira, hogy tudd, az egyik regi bevalt trukkom nekem is, hogy atrendezem korulottem a tereket :)) Imadom, ahogy ugyanazok a butor darabok egy egeszen uj hangulatot adnak az embernek es ahogy minden egyes atmozgatassal felfrissulnek az energiak, amik pozitiv valtozasokat hoznak a mindennapi elet soran is :) Nagyon szep hetveget neked!! puszi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s