A vércukorszint stabilitásának fontosságáról illetve az egészségesnek hirdetett, valójában egészségre káros Agave szirupról

Évekkel ezelőtt írtam már az agave szirup egészségre káros hatásairól valamint remek marketing propagandájáról, s hogy hogy adják el, mint diabetikus barát ”természetes édesítőszer” – közben pedig a nyugati népesség egyre nagyobb hányada néz szembe pre-diabétesszel, anélkül, hogy tudnának róla. Sajnálatos módon a bio boltok polcain lévő termékek egy nagy része is tartalmaz agave szirupot, amire nagyon oda kell figyelni. Az agave nem más, mint egy jól marketingelt méreg az emberi szervezet számára. Ugyan alacsony a glikémiás indexe, – erre épült a marketing – de szinte az egész nem más, mint agyon feldolgozott fruktóz szirup. Magasabb a fruktóz tartalma (90%), mint a kukoricából nyert fruktóz szirupnak (35-55%).

A tömény fruktóz, mivel a gyomorbél traktus képtelen megemészteni, egyenesen a májba kerül, amit a máj zsírrá és koleszterinné alakít át, mivel nem tud vele mit kezdeni, azaz nem energiává válik a testünk számára, hanem épp ellenkezőleg, méreg, amit a test fel tud felhasználni. Mivel a fruktóz töményebb mennyiségben nagy mértékben leterheli a májat, akár hegesedéshez és trigliceridek kialakulásához is vezethet. A fruktóznak meg van az a tulajdonsága, hogy nem stimulálja azokat a hormonokat, amik a jóllakottság érzését keltenék, éppen ezért annál inkább eteti magát, ami elhízáshoz (különösen a derék körül) vezethet, ami egyenes arányban teszi veszélyeztetté az embert cukor- és szív és érrendszeri betegségekre. A tömény fruktóz koncentrátum nem összehasonlítható a gyümölcsökben található fruktóz szinttel, mivel a természetben jóval alacsonyabb koncentrátumban jelenik meg, s emellett a gyümölcsökben ott található a rengeteg rost, vitamin és antioxidánsok is, amik az egészséget szolgálják. Ugyanakkor nézzük meg, hogy míg 100g friss mangó 13g fruktózt tartalmaz, addig szárított formában 76g-ot, többet mint a cola! És hiába gyümölcs, ugyanúgy megugrasztja az inzulint, és nagyobb mennyiségben cukorbetegséghez vezethet. Éppen ezért kizárólagosan csak gyümölcsökből készült juiceokat kerüljük, mert a juice-olással kikerül a rost és tömény cukorrá válik, amit a máj nem képes lebontani, s ismét zsírrá alakítja, ami elhízáshoz, inzulin rezisztenciához és bizony hormonális problémákhoz vezethet, ami az állkapocs körül megjelenő hormonális aknék hátterében is állhat! A gyümölcsöket a legjobb természetes formájukban fogyasztani vagy egy rostban gazdag pohár zöld smoothie formájában, ügyelvén, hogy ne legyen édes a smoothie, mert a máj csak bizonyos mértékű fruktózt képes metabolizálni egyszerre, a többit azonnal zsírrá alakítja.

Korábban én is elkövettem azt a hibát, hogy a smoothiekat túl édesre készítettem, és úgy általában túlzott mennyiségű édes gyümölcsöt fogyasztottam, aminek az lett a vége, hogy nekem is megterhelte a májam és hozzájárult a hormonháztartásom évekkel ezelőtti felborulásához. Mindez a folyamat azonban elvezetett a new yorki IIN-en végzett tanulmányaimhoz, majd a hormonális egyensúly természetes módon történő visszaállításáról szoló kurzusokhoz és a mostani Ayurvédás tanulmányaimhoz, azaz a hibáim általi áldást és tanulási lehetőséget mindenképpen megtaláltam, amiért hálás vagyok. A felismerés, hogy valóban nem elég csak a neten olvasgatni és tájékozódni, amennyiben az ember komolyan akarja venni, és csakis a legjobbaktól érdemes tanulni, meghatározó az életemben mindenképp! Nagyon sokat tanultam az évek alatt a kezdeti időkben elkövetett hibáimból és ma már odafigyelek, hogy gyümölcsökből elsősorban az alacsony glikémiájúakat válasszam, amik nem ugrasztják meg a vércukor szintet, hogy szezonálisan étkezzem, hogy elegendő zsiradékot, fehérjét, zöldet és zöldséget fogyasszam, és hogy a zöld smoothiek, amiket készítek se legyenek édeses, viszont minél több zöldet tartalmazzanak. Amit a hozzájuk adott fahéj, gyümbér, kurkuma tovább segít a cukor sokkal lassabb lebontásában.

A vércukorszint stabilitása egyébként is rendkívűl fontos minden a testben zajló folyamatokhoz. Gyakorlatilag minden kurzusom egyik központi téméja volt. A vércukorszint instabilitása különböző degeneratív betegségekhez, a test külső és belső ráncosodásához, szellemi leépültséghez vezethet, továbbá felelős az állandó hangulat ingadozásért, az érzelmi kitörésekért, a hormonális problémákért, a fáradtság és kimerültség érzésért, az aknés bőrért… és még sorolhatnánk. A témát innen fogom folytatni, amiben a zsírégető képességünk visszaállításának és a napi háromszori étkezésnek a fontosságáról írok, mely meghatározza testi, lelki egészségünk, és ami kapuja az érzelmi szabadság átélésének. Mindezekről a fantasztikus tudással és tapasztalattal rendelkező Dr John Douillardtól tanulhatom a mostani Ayurvédikus kurzusomon.

One thought on “A vércukorszint stabilitásának fontosságáról illetve az egészségesnek hirdetett, valójában egészségre káros Agave szirupról

  1. Pingback: Hogyan függ érzelmi stabilitásunk és szabadságunk zsírégető képességünktől? | Soulful Living

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s