The water element and the source of your sparkle

462705_10151190559047636_1658778764_oA tél legdominánsabb eleme a víz, ami egyben nőiességünk egyik kulcs eleme is – az áramlást, gondoskodást, sokoldalúságot, lágyságot és erősséget reprezentálja egyszerre. A víz az élet forrása. Magzatként az anyaméh vizében lebegünk. Testünk 70-80%a víz, akárcsak Földünké. Mitöbb az óceán összetétele majdnem teljesen megegyezik az emberi vérplazma összetételével.

Amikor a víz elem egyensúlyban található bennünk, akkor kerülünk legmélyebb kapcsolatba saját valónkkal és a bennünk rejlő legmagasabb potenciállal. A víz egyben a fejlődésünknek ad teret. Haladunk az áramlattal, miközben mi magunk vagyunk az áramlat. Ahogy a víz esetében is, az akadályok életutunk részévé válnak, amik által formálódunk – ahogy a folyó áramlata is beleütközik sziklákba, kövekbe, hol vadul, hol lágyan kanyarog, mégsem állítja meg semmi az áramlását, hanem minden útja részévé válik. Nem probálja az akadályokat eltávolítani vagy kontrollálni őket. Az élet pont ilyen. Nem az a cél, hogy az akadályokat és nehézségeket kontrollálni próbáljuk, hanem, hogy azok alakítsanak, formáljanak és tapasztalatokkal gazdagítsanak bennünket. Hagyjuk, hogy tompítsák éleinket, lágyítsanak bennünket és fejlődésünk részévé váljanak.

A víz érzelmeinket is szabályozza. Kérdezzük meg magunktól, hogy vajon áramlanak vagy stagnálnak belső érzelmeink? Hogyan érzünk most ebben a pillanatban? Hol érezzük az adott érzést a testünkben? Nem az érzelmek mögött húzódó sztorira kell figyelni, hanem magára az érzésre, amit a testünkben érzünk – s ha hagyjuk, elvezet a válaszhoz.
A víz egyben a bölcsességhez és tudáshoz is kapcsolódik. A víz segít csillapítani kíváncsiságunkat, s elvezet bennünket azokhoz a segítőkhöz, akik abban vesznek részt, hogy támogatássukkal megleljük legteljesebb önmagunkat az életben.
photo 2

Isteni szikránk forrása

Testünkben a víz a nyirokrendszerhez, testnedvekhez kapcsolható. Mivel a nyirokrendszernek nincs külön pumpája, ezért ugrálással, intenzív testmozgással, szaunával, és a sírás és érzelmeink kiengedésével segíthetünk a téli időszakban, hogy megfelelően áramoljon. Ha az ember erőtlennek és kimerültnek érzi magát fontos, hogy külön támogatást adjon veséinek és a mellékveséknek.

Pszichológiailag a vesék és a húgyhólyag az, ami a víz elemet irányítja és a téli időszakban ezek a domináns szerveik, amikre különösen oda kell figyelnünk. A vesék fül alakúak, a test hátsó részén találhatóak, a legalacsonyabban elhelyezkedő alborda mögött, s a vér szűrése és tisztán tartása a feladatuk, ami nagyon fontos ahhoz, hogy a test homeosztázisban tudjon maradni.

A kínai orvoslás szerint a hugyhólyag tárolja érzelmeinket, s a vesék felelősek vitalitásunkért és az egészséges hosszú élettartamért. Mitöbb, igazából vitalitásunk tökéletesen tükrözi vesénk egészségét. Ha tükör elé állsz, mit látsz? Látod az élénkséget és mély kapcsolatot belső éneddel? Figyeld meg a bőröd minőségét, tónusát és hajad csillogását. Ezek mind a vesék egészségi állapotára utalnak.

Amikor valaki krónikus betegséggel küzd, fontos, hogy ellenőrizzék a vesék energetikai állapotát, amit egy tradicionális kínai orvoslással foglalkozó orvos a pulzus és a nyelv vizsgálatával meg tudja vizsgálni. Derékfájás, illetve bármilyen probléma a reproduktív rendszerrel visszavezethető a vesék egészségéhez.

Az odafigyelés, mély relaxáció és az elmélkedéssel töltött idő mind-mind fontos szerepet játszik a téli időszakban és a vesék megerősítésében. Nagyon fontos attribútum a fogékonyság és odafigyelés. Odafigyelni és meghallgatni másokat illetve saját magunkat, saját érzéseinket és megnyugtatni magunkat, amikor szükséges.  (A vesék a hallással és a füllel is kapcsolatban állnak). Amikor kibillenünk az egyensúlyunkból, a félelem veszi át érzelmeink felett az irányítást. Ilyenkor aktiválódhatnak különböző fóbiák, negatív gondolkodás, pletyka, vagy épp az, hogy az illető képtelen elköteleznie magát bármifelé is. Az erős vese egészséges akaraterőre, ambícióra mutat, amikor az ember nem hezitál, hanem határozottan képes dönteni.

Abban az esetben, amikor az ember félelemkeltő gondolatokkal találja szemben magát, fontos megkérdezni magát, hogy mi az, ami inspirálja? Mit szeret az életben? Mi az, amiért kiáll? Mit szeretne a világnak örökül hagyni? Ha ezeket a kérdéseket feltettük, lépjünk hátra és hagyjuk, hogy a szívünk irányítsa és adja meg a válaszokat.

Összefoglalóan, amik tehát fontosak a téli időszakban, hogy odafigyeljünk, a következők:

♥ Töltsünk minél több időt pihenéssel, elmélkedéssel és reflektálódással

♥ Merjünk szembenézni saját félelmeinkkel és a sötét oldalunkkal is. Menjünk le belsőnk legmélyebb szintjeire, egészen addig míg meg nem látjuk saját örökké ragyogó belső fényünket. Csendesedjünk el és kapcsolódjunk bennünk rejlő belső bölcsességünkhöz

♥ Elmélkedjünk azon, hogy mennyire hagyjuk áramlani az életünket, vagy épp mennyire próbáljuk azt kontrollálni?

♥ Konzerváljuk forrásainkat – saját energiánkat, az elektromos energiát, üzemanyagot, a vizet és pénzt is a téli időszakban.

♥ Tartsuk melegen magunkat, s amikor kimegyünk a hidegbe, különös figyelmet szenteljünk a vesék melegítésére.

Ezt az írást Sara Avant Stover, The Way of the Happy Woman c. könyve alapján írtam és fordítottam.

5 thoughts on “The water element and the source of your sparkle

 1. Szia,

  Ez a bejegyzesed nagyon tetszett! Olyan pici apro tenyek vannak benne, amik moge ritkan nezunk. A folyos hasonlat kulonosen tetszett, milyen igaz!
  Irtal regebben egy foto falrol a jovobeli celjaitokhoz, megvan meg? En most erzem azt hogy vaszon fotokat szeretnek a falra! 1,5 eve itt lakunk de nem ereztem magamenak ezt a lakast. Nyaralason keszult egy foto a lanyomrol es azt a kepet szeretnem a falon latni, ezt abban a pillanatban ereztem amikor visszaneztem a kepeket. A 2. foto pedig a folyos hasonlatodhoz fogom megkeresni.
  Koszonom!

 2. Szia Ivett, nagyon orulok neki! Engem mindig nagyon erdekeltek ezek a temak, de az utobbi evekben, miota az Ayurveda bekoszontott az eletembe, azota kulonos tekintettel. Ezekkel foglalkozom mostanaban, igy varhatolag a folytatas is ebben a szellemben tortenik itt a blogon.
  Irok neked, szerintem meg ma. Igyekszen hatekonyan beosztani az idomet: coaching, tanulas, iras mellett :)
  Szep napot!

 3. Shia,

  Az Ayurveda temaban tudsz magyar nyelvu konyvet ajanlani?
  A gyumolcs evesrol mi a velemenyed? En ugy tudom magaban es ehgyomorra a helyes, de legtobbszor desszertnek eszik, iskolai menzan is. Ill. tenyleg nem javasolt egyszerre csak 1 felet enni, de mi a helyzet akkor a gyumolcslevek es smootie tarsaival?
  Ill. A tofut nem igazan kedveled ha jol tudom es ritkan is hasznalod, en hus helyett a Halloumit szeretem mert laktato es jol helyettesiti a hust sok regi megszokott kedvencembol, ill. A tofun gondolkozom, de nem tudom. Van egy a hutomben de nem tudom mit kezdjek vele :)

 4. Konyvet sajnos magyarul nem tudok ajanlani, mert nem ismerem az otthon kaphato irodalmat ezen a teren.
  A gyumolcsot persze a legjobb magaban enni es lehetoleg a reggeli/delelotti orakban, semmikeppen nem etkezest kovetoen. Sajnos egyebkent itt Spo-ban is ez a szokas, nem is ertem en sem. Az emeszto rendszer szamara nyilvan az a legkonnyebb, ha egyfajtat eszik az ember, de azert egy egeszseges emesztorendszer birja azt is, ha keverik. Legalabbis nekem nem okoz gondot, ha a smoothie-ba tobb fajta kerul.
  Reggel egy smoothie alkalmas, hogy tomenyebben jutasson be az ember a szervezetebe tapanyagot, de a ragas szerepe egyebkent nagyon fontos! Az emesztes eleve a szajban kezdodik.
  Valoban nem vagyok tofu rajongo, de kis mertekben egy pici bio tofu idonkent nem art meg, hacsak nem nincs az illetonek pl osztrogen tultengese – akkor nem javasolt. Mitobb minden szoja termek kerulendo ebben az esetben.
  Esetleg grillezd meg, es edd zoldsegekkel vagy salataval.
  Remelem tudtam segiteni. Szep estet!

 5. Köszönöm, ezt pont jókor jött! Olyan szép ez a cikk, olyan jó kis megbújó 1-1 gondolatot találtam itt!
  ui: Végre el kellene kezdenem elolvasni ezt a könyvet, nekem is megvan, talán 1 éve vettem meg…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s