Fall in love with yourself and leverage your feminine energy

IMG_8702Tudjátok mi az igazán fantasztikus? A bennünk rejlő varázslatos feminin energia! Az anya természet egy tökéletesen működő technológiát rejtett el bennünk, melynek megismerésével és összehangolásával nemcsak könnyedebbé válik az élet megélése de saját állandóan változó nagyszerűségünkben is könnyebben képesek vagyunk kiigazodni. A nőkben rejlő komplexitás nem negatívum, ellenkezőleg! Maga a csoda! Nem értjük miért reagálunk másként a hónap különböző napjain? Hogyan lehetséges, hogy egyik héten annyi energiánk van, hogy úgy érezzük egy fél maratont le tudnánk futni, a másik héten pedig egy rövid kocogáshoz sincs erőnk, mit erőnk, kedvünk sem! Hogy lehet az, hogy egyik nap minden azonnal eszünkbejut, élesen vág az eszünk és pontosan úgy fejezzük ki magunkat, ahogy szeretnénk, míg a hónap második felében egy épkézláb mondatot is alig sikerül összetennünk. Mindennek az az egyszerű oka, hogy nem robotok vagyunk, hanem csodálatos elegánsan komplex teremtmények.

A külvilág és a média ezzel szemben pont az ellenkezőjét próbálja elhitetni és erőltetni, miközben elnyomja a bennünk lakozó ősi belső nyugalmat és bölcsességet árasztó hangot, az női intuiciónkat, s ennek köszönhetően talán sokan el sem hiszik, hogy létezik. Elhitetik velünk, hogy az a normális, ha minden nap ugyanolyan energikusan, jókedvűen, összeszedetten, segítőkészen és elfogadó hozzáállással kelünk fel miközben vág az eszünk mint a beretva, s gondoskodunk mindenki más érzelmi jólétéről, miközben arról van szó, hogy erőn felül próbálunk megfelelni egy materialista (jellemzően férfi domináns) világ elképzeléseinek és elvárásainak. Mi nők azonban ennél sokkal kifinomultabb belső technológiával rendelkezünk, aminek ha tudatába kerülünk és merjük felfedezni, megismerni, minden sokkal könnyebbé válik magunk körül. Könnyebben leszünk képesek elfogadni önmagunkat, másokat és a világot is. Több kreativitásnak örvendhetünk és hála magas érzelmi intelligenciánknak valamint empátiás készségünknek ténylegesen többet tudunk tenni még a világ jobbátételéért is, de csakis azt követően, ha már saját magunkban rendet tettünk, megtanultuk elfogadni, tisztelni és szeretni önmagunkat, azért, akik vagyunk.

Alisa Vitti Flo Living programjában újra arról tanulhatok, hogy a nők havi ciklusa négy meghatározó szakaszra osztható. Ebben a négy szakaszban pedig ciklikusan változik mind érdeklődésünk, energiaszintünk, koncentraciós képességünk és hangulatunk – és a jó hír, hogy ez teljesen természetes és normális, mi több mindez még életminőségünk javára is fordítható, ha megtanuljuk elfogadni és élni vele :)

Erről a témáról jó másfél éve tervezek írni, de olybá tűnik csak most jött el az ideje, hogy megosszam ténylegesen is. Ez az a szemlélet, ami nagyon sok pozitív változást és megértést hozott az én életemben is, mind nőiességem elfogadása, a bennem rejlő energiák felhasználása és a különböző szakaszok erősségein alapuló előnyök kiaknázása terén. Hozzásegít, hogy az élet áramlásában érezzuk magunkat és hogy álmainkat építhessük, élhessük, s ne érezzük többé úgy, hogy az áramlattal szembe kell úsznunk. A válasz, mint mindenre bennünk van. S minél jobban megismerjük magunkat, annál könnyedébben, játékosabban élhetjük meg saját életünket, úgy, hogy az tele van szerencsés véletlen egybeesésekkel (serendipity), a megfelelő időben és helyen erezzük magunkat, és a megfelelő embereket sodorja elénk az élet… amikor úgy érezzük az egész Univerzum bennünket támogat, hogy álmaink megvalósuljanak.

Az ember sokkal többet képes elérni és véghezvinni ráadásul sokkal kevesebb megfeszítéssel és energiával, amikor az áramlatban van és nem hadakozik az Anya Természet által oly gondosan és szeretetteljesen kidolgozott részletekkel, ami bennünk lakozik. Ezáltal több tér és idő marad saját életünk megvalósítására is.

Jöjjön most ennek a négy szakasznak a feltárása tömören összefoglalva Alisa Vitti Woman Code programja alapján, ami nem véletlenül kapta a FLO living nevet! Bízom benne, hogy érdekesnek és hasznosnak találjátok ti is ezt a fajta megközelítést. S ha bármiben tudok mégtovább segíteni, keressetek bátran, a coachingom során támogatással mindezt segítek kialakítani, hogy természetessé váljanak ezek a különböző szakaszok és ezekkel együtt élni & kiaknázni.


1. Menstruációs szakasz  3-7 nap

Ez hormonális szempontból az első szakasz, amit belső telünk időszakának is neveznek. Ebben a szakaszban természetes módon van kevesebb energiánk és szivesebben húzodunk vissza, töltjük lassabb tempóban ezeket a napokat. Ez a legideálisabb időszak az eltelt hónap reflektálásra és értekelésre. Visszatekinteni, hogy mennyi időnk jutott saját magunkkal törődni és foglalkozni, mennyire sikerült teljesítenünk a hónapra tervezett dolgokat, projectjeinket, s melyek azok a területek, amik esetleg több figyelmet igényelnek a jövőben, hogy növeljük élet minőségünket. Ebben az időszakban gyakran fordul elő, hogy hangulatunk változékonyabb, fáradékonyabbnak érezzük magunkat esetleg több magányra vágyunk. Jobb és baloldali agyféltekünk ilyenkor kommunikál a legerőteljesebben egymással. Ilyenkor álmodunk legaktívabban, melyek többnyire meg is maradnak ébredést követően. Kifejezetten intuitív időszak ez, s ha elegendő időt engedünk magunk számára, ilyenkor tudunk a legegyszerűbben csatlakozni benső énünkhöz.

2. Follikuláris fázis (follicular phase)  7-10 nap

Belső Tavaszunk időszaka, amikor minden megújúl. Ebben a fázisban energetikailag illetve neurokémiailag is egy új kezdetnek nézünk elébe. Ideális új projectek, új ötletek, új emberekkel törtenő megismerkedésre. Ebben a fázisban sokkal nyitottabbak vagyunk minden újra. Érezhetően több az energiánk, több sportra és mozgásra vágyunk. Ebben az időszakban vagyunk a legszociálisabbak és vágyunk leginkább társaságra.

3. Ovulációs fázis (ovulatory phase) 4-5 nap

Belső nyarunk időszaka, amikor a legerősebbek a kommunikációs és szociális képessegeink és a legnagyobb önbizalomnak is örvendünk. Ebben a fázisban igazi mágnesnek érezzük magunkat. Ilyenkor a legerősebb a kisugárzásunk és ezt érezzük. Ilyenkorra a legideálisabb a komolyabb és megerőltetőbb sport tevékenységeket időzíteni, mert ilyenkor vagyunk fizikailag is a legerősebb és legterhelhetőbb formában. Mondanom sem kell, de mivel fontos megjegyezni, a szex is ebben az időszakban a legélvezetesebb a nők számára! Jobban fog az agyunk, könnyebben megy a koncentrálás. Könnyebben megy számunkra másokkal együtt dolgozni, éppen ezért tökéletes idő a csapat munkára, de ideális időszak ez bármilyen tárgyalásra, fizetésemelés kérésre, első randira, mély és meghatározó beszélgetésekre.

4. Luteális fázis (luteal phase) 10-14 nap

Belső őszünk ideje, amikor elkezdünk befelé fordulni, és szivesebben maradunk otthon, ahelyett, hogy találkozókra és rendezvényekre mennénk. Ilyenkor jobban élvezzük a csendet, előnyben részesítjük a kevesebb energiát igénylő mozgásformákat és szivesen teszünk rendet magunk körül. Mi több, még élvezzük is a rendszerezést és rendrakást :) Ahogy Alisa nevezi ez belső domestic diva időszaka a hónapnak, amikor sokkal szivesebben csinálunk mindenfajta házi munkát, mint bármikor máskor. Ugyanakkor ez az a hét, amit sok nő PMS hétnek nevez – mivel ez a menstruaciót megelőző hét. Ez az időszak sokak számára menetrendszerű fejfájással, idegeskedéssel, ingerlékenységgel, szorongással, melankólikus napokkal egyenlő. A jó hír azonban, hogy ahogy egyre inkább kerül testünk egyensúlyba hormonálisan is, úgy leszünk képesek egyre jobban kamatoztatni ezt az időszakot is, s élvezzük az ilyenkor ránktörő gondoskodási vágyat. Ahogy közeledünk a menstruációs időszak felé próbaljunk meg minél több időt fordítani önmagunk gondoskodására is: vegyünk nyugtató fürdőket (EPSON SALT BATH!), masszázst, meditáljunk többet, álmodozzunk, főzzük kedvenc melegítő ételeinket…stb


Minél inkább sikerül ehhez a négy szakaszhoz igazítani életünk ritmusát (ami idővel egyre könnyebbé és természetesebbé válik higyjétek el), úgy válik életünk is egyre áramlásszerűbbé, könnyedebbé és felszabadultabbá. Ha felismerjük mikor melyik szakaszban vagyunk, sokkal inkább képesek vagyunk magunkra hangolódni és teljesebbnek érezni mind magunkat, mind az életünket. Mitöbb, az élet maga izgalmasabbá, ugyanakkor egy bizonyos szinten kiszámithatóbbá is válik számunkra.

Hormonális ciklusunk továbbá segít összekapcsolni szellemünket testünkkel, nagyon fontos jelzéseket ad le tesünknek, hogy az a lehető legoptimálisabb szinten használja fel energiánk és kreativitásunk a különböző szakaszokban. Amikor eljutunk arra a pontra, hogy raérzünk micsoda erők és lehetőségek rejlenek abban, hogy szinkronba kerülünk saját ciklusunkkal, megvilágosodik előttünk, hogyan lehet kamatoztatni ezt a négy szakaszt, s, hogyan tudjuk az egyes szakaszok erősségeit saját javunkra fordítani. Ellenkező esetben, ha mindezt ignoráljuk, és azt várjuk el magunktól, hogy minden nap ugyanolyan formában érezzük magunkat, nagyon rövid idő alatt kimerítjük energia tartalékainkat, és kesőbbi hormonális és egyéb egészségi problémáknak adhatunk táptalajt. A menstruació körüli panaszok erősődéséről nem is beszélve.

Csodálatos dolog megtalálni az utat saját intuitíciónkhoz és belső bölcsességet sugárzó hangunkhoz. Észrevesszük azt is, hogy az évszakok változásával hogyan változik energia szintünk, vagy bizonyos ételek iránti vágyunk. A kint megjelenő évszakok bennünk is léteznek, ahogy azt oda is írtam minden egyes fázis mellé, megjelenik a szakaszokban mind a tavasz, a nyár, az ősz és a tél. Ez azért érdekes és jelentősségteljes, mert ennek megfelelően vágyunk bizonyos ételek iránt is attól függően hol tartunk épp a ciklusunkban. Belső nyári szakaszunkban könnyebb, nyáriasabb ételek utan vagyunk, míg belső telünk időszakában inkább melegítő levesek, raguk után vágyunk, megtámogatván ezzel hangulatunk és energiakészleteink. Nem kell persze mindezt túlanalizálni, a lényeg, hogy megtaláljuk saját utunkat intuitív képességeink felhasználásához.

Hogy mennyire élünk az áramlatban, könnyen lemérhető a következők által:

– mennyire van jó közérzetünk nap nap után

– mennyire érezzük magunkat elégedettnek az élettel

– mennyire vagyunk képesek hittel, szeretettel és elfogadással élni magunk és mások irányába is

– mennyire merjük megélni saját nőiségünket, feminin energiáinkat és mindezt felhasználván építeni álmainkat.

Ezek azok a dolgok, amikről én is évek óta tanulok, gyakorlok, s többek között adok tovább a coaching során is. 

3 thoughts on “Fall in love with yourself and leverage your feminine energy

 1. Örülök, ha te is segítséget találsz mindennek megértésében :) Nagyon sokat jelentett nekem is, sok olyan dologra rávilágított, amit korábban nem értettem.

  Aki olvassa, nyugodtan osszátok meg, hogy minél több nő társunk megértést , megnyugvást és inspirációt leljen a bennünk nőkben szunnyadó csodálatos szerkezet megismerésében :)

 2. Köszönöm a hasznos gondolatokat!
  Nagyon szuper kurzusokat, tanfolyamokat végzel, olyan jó ilyenekről tanulni!

  Nagyon nagy segítség ennek a 4 “évszaknak” a felismerése magunkban is, mert akkor tényleg nem válunk idegessé, morcossá, ha egyik nap még majd kicsattantunk az energiától, a másikban meg már semmire nincs energia.

  Nekem az segít mindig, amit egyszer régen te mondtál, hogy ha rossz kedvem van, akkor hagyjam, hadd legyen az, és akkor máris könnyebb lesz.

  Nekem most nagyon távolinak tűnik a menstruációs ciklus-a szoptatás, kismamaság miatt-, de arra azért emlékszem, hogy voltak mindig ingadozások és mindig azt akartam, hogy ne legyen. Hogy vidám legyek. Pedig ha akkor ezt tudtam volna, mennyire sokat segített volna. Persze sosem késő tanulni. :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s