Glowing Perimenopause

Egy reszlet forditasa kovetkezik Dr Sara Gottfried, The Hormone Cure konyvebol. Mivel most van kedvem forditani, igy neki ultem par napja, hogy ezt is leforditsam magyarra. Megyek vegig a kedvenc hormon konyveimen es eloadasaimon es forditok mindent, amiket a nyar folyaman alahuztam, kimentettem.

Bar iden meg csak a 35. szulinapomat unnepeltem, nekem az a pozitiv erzesem, hogy innen csak tovabb fokozodik minden a leheto legjobb iranyba :-) A perimenopausa elso szakasza egyebkent 35-45 eves kor koze esik, amikor is a no hormonalisan is az egyik legszebb es legkiteljesedetebb idoszakaba kerul. Bar ehhez fontos, hogy a no helyre tegye magat hormonalisan a 20-30as eveiben, amennyiben szukseges, ha nem, akkor akar olyan dramaian ingadozoak es hullamzoak is lehetnek a 40es evei, mint amikrol gyakran hall az ember. De ennek nem kell igy lennie! Errol Alisa Vitti beszel EBBEN a videoban, ha valakit erdekel. S most akkor vissza a forditasra Dr Sara konyvebol.

DSC_0068

”B.K.S. Iyenger joga mester a kovetkezokeppen irja le a Hindu Asrama (eletszakasz) rendszer negy stadiumat: tanulo, csaladfenntarto, erdo lako, lemondo (megj. a hinduizmusban ez az utolso eletszakasz az, ami elvezet a teljes szabadsaghoz, az igazi spiritualis elet fele – bovebben ITT talaltok errol informaciot)

Mint Iyenger mondja, ez a rendszer megengedi a kozepkoruaknak (erdo lako), hogy mar mindennemu csaladi es tarsadalmi kotelezettsegektol szabadak legyenek, es belso elmelkedest folytathassanak. Azaz, akkor tud egy ember kiviragozni igazan, ha 42 eves koratol fokozatosan visszahuzodhat a kulso vilagtol, annak minden korlatjatol, es befele fordulhat. 

A negyvenes nok hormonjaik alapjan mar az elet ertelmenek keresesere vagynanak. Megszabadulvan mindennemu hazimunka kotelezettsegtol, de a mai vilagban egyre tobb no, egyre kesobb kezd bele a gyermekvallalasba. S mig teste mar masra vagyna, nagyon sok no eppen ezert frusztralva es megrekedve erzi magat sajat eleteben, a haztartasi munkak terhe alatt.

Dr Louann Brizendine, a san franciscoi Californiai Egyetem pszichiatere, aki szinten a hormonok, nok es a hangulat kozotti osszefuggeseket tanulmanyozza, azt mondja, hogy mig a no termekeny eveiben termeszetes modon vagyik arra, hogy masokrol gondoskodjon es masokhoz alkalmazkodjon (ezt hormonalis fatyolnak is nevezik), addig a negyvenes eveire arra ebred fel sok no (ugy hajnali 2h korul), hogy azonnal valni akar, es elege van a sok nyavogo, allandoan segitsegre szorulo, onimado narcisztikus emberbol; pokoli faradtnak erzi magat es szunetre van szuksege. Legtobb no erre az idoszakra mar keszen allna, osi osztonei altal, hogy visszavonuljon es egy belso uton haladjon tovabb.

Azert nem ennyire rossz a helyzet. Emlekeznunk kell arra is, hogy a perimenopausa az egy eletszakasz, nem pedig betegseg. Ami igazan ‘cool’ ebben, hogy miutan hatrahagytuk a hazimunkas eveket, a noket termeszetes modon egyre kevesbe erdekli az, hogy mit gondolnak masok. Nem erdekli, hogy milyen a ruhaja es a sminkje, vagy az anyja velemenye a hajarol. Miert? Mert a petefeszek egyre kevesebb osztrogent termel, ami tobbek kozott arra keszteti a noket, hogy gyereket akarjanak, hogy mindig jol nezzenek ki es hogy masok igenyeinek tegyenek allandoan eleget. A kevesebb osztrogennel megszunik az allando megfelelesi kenyszer is. Mitobb, arra is kesztetheti, hogy vegre kimondja, amit 25 eves kora ota nem mert. 

A kinaiaknal a krizis szonak 危机 ket jelentese van; veszely es lehetoseg. Nok, akik perimenopausa idoszakaban vannak veszelyesek, mert megszunik naluk az allando kiszolgalasi es megfelelesi kenyszer masok szamara, es elkezdik azt mondani helyette: ”Mindez teljesen rendben van, de tisztelettel kerem, engem ez teljesen hidegen hagy es nem erdekel.” Nem erzik mar magukat elnyomva a hormonalis fatyoltol mint 20as es 30as eveikben, hatarozottabba, bolcsebbe es sokkal kreativabba valik a no. Ez az az idoszak, amikor noi energianknak teljes hatalmaba kerulunk.

Az orulet egyebkent lecsendesul, higyjetek nekem. Ahogy Dr Christian Northrup Wisdom of Menopause konyveben irja, a perimenopausa idoszakaban a no a hormonalisan ingadozo eveibol sokkal kiegyensulyozotabb vizekre erkezik, amikor ujra naprol-napra ugyanolyan szintu hormonokkal elhetunk egyutt, ami tobb stabilitast jelent eletunkre nezve. Igerem.”  Dr Sara Gottfried The Hormone Cure

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s