Összefoglaló az IIN programjáról illetve arról, hogy vajon melyik is a helyes út táplálkozás terén? Merre induljunk el, ha tudatosak szeretnék lenni, de egyben nyitottak is saját testünk jelzéseire?

my story

A kérdés, hogy mit együnk, ami testünket és lelkünket is egyaránt táplálja, gyakran hangzik el. Sokan meg vannak zavarodva a több tucat különböző elméleten alapuló táplálkozási módtól és egyik diétáról a másikra ugrálva keresik a választ, amitől majd jobban érzik magukat. eat-food-not-too-much-mostly-plants-2A válasz azonban egyszerűbb, mint gondolnánk. Hogy Michael Pollant idézzem ”Egyél valódi ételt. Ne túl sokat. Elsősorban növényit.”
A táplálkozás tudomány valójában nem egy egzakt tudomány, amiben megrendíthetetlen igazságok léteznének. Ahogyan fejlődik, úgy kerülnek felszínre újabbnál-újabb kutatási eredmények és változnak a tendenciák és irányvonalak. Mivel minden ember különböző, nem létezik EGY olyan táplálkozási mód, ami mindenkinek megfelelne. Attól függően, hogy az illetőnek milyen a szervezete, milyen klímán él, mit ettek ősei, mit ad a föld, ahol él, mind-mind befolyásoló tényező, mint ahogy az illető életútja, hogy miben hisz és hogyan gondolkozik a világról is.

Mi mindenről tanulhattunk az IIN-nél?

Az IIN (Insititue for Integrative Nutrition) holistic health coaching programja egy teljes éven át tartó program, amiben többek között a coaching mellett több, mint 100 féle táplalkozási móddal ismerkedhet meg az ember. A világ legfelkészültebb előadói, holisztikus és integrative medicinát gyakorló orvosai, kutatói, és szakértői adnak előadásokat és fednek le minden olyan témát, ami testi-lelki egészségünkhöz hozzá tartozik. Tanulhattunk a nyers vegán étkezéstől a vércsoport szerinti, az ayurvédás táplálkozáson át a paleóig mindenről; tradicionálistól az éppen felkapott dietákon át (amik hozzajarulnak a folyamatos hízashoz), a kegyetlen factory farmingról, az ételek energetikáján át tényleg mindenről, ami rendkívűl sokszínűvé és érdekessé tette a tanulmányokat, hiszen íly módon egy teljes és átfogó képet és megértést kaphattunk a végére.

Bio-individualizmus

Az IIN egyik alapelmélete a bio-individualizmus. Ezt a kifejezést Joshua Rosenthal hozta köztudatba és védettete le, s terjed azóta egyre szélesebb körökben. Ez annyit jelent, hogy nem létezik olyan táplálkozási mód, ami mindenkinek tökéletesen megfelelne. Health coachként fontos figyelembe vennem a hozzám fordulók életkorát, származását, hogy milyen klímán élnek, a jelenlegi egészségi állapotukat, mennyit sportolnak/mozognak, mik a személyes preferenciáik, az életről alkotott elképzeléseik és céljaik, mert ezek mind-mind befolyásolják, hogy milyen úton induljunk el, és milyen fajta táplálkozási és életmódbeli változtatások jöhetnek szóba, amitől az illető önmaga legjobb formájában érezheti magát.

Primary Food & Secondary Food

”While food is critically important, it is secondary to the area of primary food—loving our lives, moving our bodies, having meaningful careers, and embracing the things that feed us on a mental, emotional, psychological, and spiritual level.” The Power of Primary Food by Joshua Rosenthal

A második alapelmélet, amiről az IIN tanít, az a PRIMARY FOOD, vagyis, hogy az ember elsődleges táplálékai a következők:

– Szeretet és támogatás,

– hogy élvezzük és szeretjük az életünket;

– EMBERI és TÁRSAS KAPCSOLATAI;

– KARRIERJE, MUNKÁJA amiben kiteljesedhet;

– SPIRITUÁLIS FEJLŐDÉSE;

– rendszeres TESTMOZGÁS.

Az étel maga, másodlagos (secondary food) szerepet tölt be. Mert az ember hiába issza például a zöld turmixot és eszi a salátáját, ha közben a szíve éppen darabokban. Azon nem fog egy tál saláta segíteni, azon a szeretetteljes támogatás és együttérzés fog.

Táplálkozási módok és elméletek:

Az első hónapokban a növényi táplálkozásról tanultunk mélyebben, annak előnyeiről és esetleges hátulütőiről. Ezen belül is megoszlanak a vélemények, hiszen vannak irányzatok, amik az egeszséges gabonákra ajánlják alapozni a vegán-vegetariánus táplálkozást, míg más irányzatok elsősorban a zöldségekre, gyümölcsökre, zöldekre, magvakra és hüvelyesekre. Külön tanultunk a nyers étkezés előnyeiről illetve veszélyeiről is. Arról, hogy ki az alacsony zsiradék fogyasztását javalja, ki meg épp a zsiradékok bevitelének fontosságát emeli ki, mert nincs veszélyesebb a ‘low fat diets’/alacsony zsírtartalmú táplálkozási formáknál. Mindezeket befolyásolja, hogy az illető milyen klímán él, mi terem azon a földön, miket fogyasztottak ősei, nő vagy férfi, az életkora, a hitrendszere, saját szervezetének szükségletei…stb. A kérdés minden esetben többretű és a válasz is személyenként változó.

Számomra talán az Ayurvedás hét volt az egyik legizgalmasabb hét, mert úgy éreztem minden kérdésre és kétségre ad egy kézzel fogható, józan paraszt ésszel is világos választ. Tetszett, hogy nem bonyolítja túl az étkezést, hanem hogy alapvetően az évszakokkal, klímával és földdel harmóniában álló táplálkozásra helyezi a hangsúlyt. Az Ayurvéda tesz különböző ajánlásokat arra is, hogyan tudjuk magunkat egyensúlyban tartani, attól függően mely dosha (vata, pita, kapha) nálunk a domináns. A fő központi témája azonban az emésztés. Mint Dr John Douillard is tanítja, alapvetően egy egészséges emésztőrendszernek mindent meg kell tudnia emészteni. Ez nem azt jelenti, hogy egyen az ember amit akar, de ha valakinek teljesen rendben van az emésztőrendszere akkor nem küzd semmiféle ételallergiától, és semmiféle emésztési problémákkal. Ha mégis, akkor az annak a jele, hogy legyengült az emésztőrendszere, amire nem az a megoldás, hogy egyre több étellel felhagy és kerül, hanem, hogy szisztematikusan rendbeteszi és újra megerősíti az emésztőrendszert. Ez az, amivel a legtöbb embernek problémája van, ami összefügg nemcsak az étkezéssel, de a stresszel is, amit ”megenged” magának az ember. 80%a az immunrendszerünknek az emésztőrendszerben van! Illetve második agyunk is (our second mind) a gyomorban található. Nem csak az ételt, de érzelmeinket is itt dolgozunk fel! Innen jön az intuició is (gut feeling). Kreativitás, bűntudat, haláltól való félelem, önértékelés, pénz, kontroll-mánia, evészavar, szexualitás, egymás iránti tisztelet, önmagunkhoz és másokhoz fűződő viszonyunk, mind-mind ezen a területen található. Másnéven a szakrális és solar plexus csakrákról is beszélhetünk, melyek ha nincsenek egyensúlyban és energia block van körülöttük a következő problemák jelentkezhetnek: mindenféle szexuális, nőgyógyászati (mióma, petefészek, endometriózis, hüvelyi problémák) és urulógiai probléma, derék és csipő fájdalmak, isiáz, vastagbél, vese gyengeség, emésztés – székrekedés…stb

Továbbá tanulhattunk még ezekről is:

– a szervezetben keletkező különböző gyulladások (inflammation) okairól

– az ételallergiák, autoimmun betegségek és evészavarok (bulémia, anorexia, evési kényszer/binge eating, állandó édesség utáni vágy) mögött húzódó okokról.

– a gyors- és feldolgozott ételek és a cukor egészség romboló hatásairól.

– arról, hogy vajon fogyasszunk vagy ne fogyasszunk tehén tejből készült termékeket? Konszenzus nagyjábol mindent összevetve 90%ban az, hogy NE, ha mégis, akkor azt csakis kizárólag nyersen és bio eredetűt – ez azonban pl az USA legtöbb államában jelenleg teljesen illegális, de nem tudom Europában mik az erre vonatkozó törvények. Erről annak idején ITT írtam egy összefoglaló informatív posztot.

– az ominózus glutén kérdést is érintettük, együk vagy ne együk. Valóban számos modern betegség okozója vagy egyszerűen a túlzott fogyasztása tette népbetegséggé a glutén érzékenységet és céliákot?

– a vércukorszint egyensúlyban tartásának fontosságáról.

– az emésztésről és anyagcseréről, a különböző toxikus anyagokról, amik a szervezetünkbe juthatnak.

-az étkezési és életmódbeli szokásaink génekre gyakorolt hatásairól.

– az élelmiszer-politikáról (food politics), miszerint naivság azt gondolni, hogy a polcokon megjelenő élelmiszerek akár még sorrendje is a véletlen műve lenne, vagy az emberek egészségének szemelőtt tartása lenne – mert sajnos messze nem! Minden  mögött a tökéletesre gyúrt marketing áll és mögötte a hatalmas pénzeket bekebelező iparágak mint, pl tejipar, konvencionális húsipar, ipari gazdálkodás (industrial farming), gyógyszergyártás…stb amik együttesen mozgatják a politikát és vásárolnak meg mindenkit. A téma nagyon mély, és nem is célom belemenni, de azt érdemes kiemelni, hogy mindenki a saját választásaival tud legerőteljesebben ‘szavazni’ és a megfelelő irányba vinni a tudatos vásárlást, azzal, hogy mit emel le a polcról!

(A program első részét a táplálkozási elméletek illetve a coaching teszik ki. Majd a második félévtől a business és marketing rész is hozzájön mindemellé.)

Visszatérve a bio-individualizmus fontosságára: mindenki egyedi és különböző. Életünk különböző szakaszaiban változnak mind emésztési, mind táplálkozási szokásaink és szükségleteink. Más igényeink vannak gyerekkorban és a 20-as években mint mondjuk a 40-50es éveinkben. Más a hormonháztartásunk, az emésztőrendszerünk és más a szemléletmódunk is. Az életünk során kapott tapasztalatok formálnak bennünket. A legjobb, amit tehetünk az élet során, hogy nyitott elmével tekintünk a világra, az emberekre és saját magunk belső folyamataira és változásaira is. Az ember, mint minden más a Földön, folyamatos változásban, fejlődésben áll.

Tendenciák

Megfigyelések alapján a legideálisabbnak tartott időszak a vegetariánus és vegán életmódra a 20-as 30as évek, mert a fiatalabb adaptogén szervezet könnyebben alkalmazkodik a teljesen növényi étrendhez, míg idősebb korra ez megváltozhat. Ami meghatározó, hogy vajon mennyire tudjuk elfogadni belső változásainkat és meghallani saját testünk jelzéseit és szükségleteit. Nem legyünk rigidek, ne ítélkezzünk se magunk, se mások felett. A világ attól válik harmónikussabbá és élhetőbbé, ha megengedjük magunknak és általa másoknak is, hogy teljességgel önmagunk lehessünk. Bízzunk saját belső bölcsességünkben és merjük követni intuirív hangunkat. Ne stresszeljünk mindenen, ne bonyolítsuk túl az életet, hanem találjuk meg az örömforrásokat és merjük élvezni az életet. Nevessünk – minél többet! Nekem is volt időszak (3 eve), amikor mereven ragaszkodtam olyan elképzelésekhez, amivel bár az elmém egyetértett a testem nem. Erről folyamatosan kaphattam egyre komolyabb figyelmeztető jeleket (emésztési problémák, haj elvékonyodás, intenzív hajhullás, hormonális akné, hormonális imbalance, krónikus fáradtság, hangulat ingadozás…) nekem mégis egy évnek kellett eltelnie, hogy el tudjam fogadni és végre komolyan figyelembe venni a testem jelzeseit, amiben végül az segített, hogy rátaláltam az Ayurvédára, majd az IINre és elvégeztem a hormon kurzusokat. Nagyon sok stressz alá helyeztem a szervezetem és idegrendszerem mindaddig, ameddig nem kezdtem engedni és rugalmassabbá válni az étkezésemmel kapcsolatban is. Egy fa sem akkor válik erőssebbé, minél merevebb, hanem minél hajlékonyabb, s nincs ez másképp velünk emberekkel sem.

Az ‘E’ Vércsoport elméletről

Egyik érdekes előadáson Joshua (az IIN alapítója) a következőkről mesélt. A 0-as vércsoportot az ‘OLD’ vércsoportnak nevezte, ami az első kialakult vércsoport, ami többnyire kifejezetten húsevő fajta. Az ‘A’ az ‘Agricultural’, aki a legkönnyebben adaptálódhat egy vegetariánus táplálkozási formához. Míg a B ‘Balanced’, amelyik a kettő közé esik és valószínűsíthetőbb, hogy szüksége van bizonyos mértékben állati eredetű táplálékra is, mert kizárólag növényi étrendből nem tud minden szükséges tápanyagot lebontani és felszívni. Ez nem azt jelenti, hogy egy 0-as nem lehet vegetariánus, vagy egy A-s nem kíván húst, de mindenképpen jellemző tendenciákként figyelhetőek meg. Ami érdekes, hogy Joshua szerint kialakulóban van egy újabb vércsoport, az ‘E(elméleti alapon csak) tipusú vércsoport, mely az ‘Earth’ vércsoport nevet kapta általa, akik már úgy születnek, hogy a Föld érdekében képesek teljességgel növényi étrenden élni, és nem esik nehezükre testileg sem. Földünk számára köztudottan nem lenne már szükség, hogy az ember állati eredetű táplálékokat fogyasszon – azonban az emberi szervezet még nem tart itt. A 100%osan tiszta vegán életmódban az egészség számára megfelelő egyensúlyt nehéz megtalálni és hosszútávon fenntartani. Van, amikor még az alapvetően vegán életmódot élők körében is átmenetileg, de szükség van állati eredetű táplálékkal történő kiegészítésre a szervezet számára. Amennyiben képes engedni az ember az állandó 100%os tökéletességre való törekvéseiből és ad magának akárcsak 10% teret arra, hogy egyen, amit kíván, könnyebben fent képes tartani az egészsége számára fontos egyensúlyi állapotot.

90/10 táplálkozási elmélet

A 90/10 táplálkozási principium Joshuatól származik, és nekem kezdetektől szimpatikus volt. Ez azt jelenti, hogy 90%ban az ember szervezete számára megfelelően és egészségesen táplálkozik, de enged magának 10% játék teret, hogy ettől vmilyen mértékben eltérjen. Ez létezik és jól működik 80/20 formában is, ahogy azt az Alisa Vitti féle hormon kurzuson tanulhattam. Ez elsősorban abban segit, hogy leveszi a stresszt, hogy állandóan ‘tökéletes’ akarjon lenni az ember, amire amúgy sem képes senki, hiszen tökéletlenül tökéletes az ember és ez így van jól. A stressz sokkal rombolóbb, nem csak a szervezetünk, de a világ számára is, mint bármilyen egészségtelen táplálkozási forma. A betegségek hátterében 95%ban a stressz áll! A rugalmasság fontos a testi-lelki egyensúlyhoz.

A táplálkozástudomány szépsége tényleg az, ahogy korábban is írtam, hogy viszonylag fiatal tudomány, amiben nincsenek fix és örökös jellegű törvények, hiszen bármit és bármilyen teóriát alá lehet tudományosan támasztani több oldalról is. Azaz nezőponttól függően mindenkinek igaza van. Azonban, ha ekológialiag tekintünk a dolgokra, akkor mégiscsak igaz az, hogy az emberiségnek kollektíven le kell csökkentenie az állati eredetű táplálékok fogyasztását és áttérni egy alapvetően rostban gazdag növényi dominanciájú táplálkozási formára. Ahogy Michael Pollant idéztem az elején is: ”Egyél valódi ételt. Ne túl sokat. Elsősorban növényit.”

Testi-lelki egészség alapjai

eat-real-foodAzzal, hogy kerülje az ember a gyorsételeket, műételeket, az előre feldolgozott, tartósítóval, ételszinezékekkel és cukorral tele élelmiszereket egészségünk megőrzése érdekében azzal minden ember tisztában van – más kérdés, hogy sokan mégsem foglalkoznak vele, esetleg csak akkor, amikor már gond van. De ha bárkit is megkérdeznek arról, hogy mit kellene tennie, hogy egészségesebb legyen, mindenki automatikusan tudja a választ: több zöldséget, gyümölcsöt és vizet kellene fogyasztania, illetve rendszeresen mozognia. Fontos, hogy az ember tisztában legyen azzal hogy, honnan származik az étel, amit vásárol és megeszik, mert nem mindegy, hogy az tele van antiotikummal, hormonokkal, tartósítókkal, színezékekkel és egyéb toxikus anyagokkal, amit az étel elfogyasztásával akárhogyan is, de beviszi a saját szervezetébe is. Az ételek energetikájáról nem is beszélve. Azzá válunk, amit és ahogyan eszünk (illetve gondolunk). Kerüljük a kegyetlen ipari gazdálkodásból származó ételeket, szerezzünk be minél több mindent bio gazdálkodásokból, nemcsak a Föld és az állatok, de saját testi-lelki egészségünk érdekében is! Ráadásul ez a módja annak is, hogy az árbeli különbségek is lemenjenek. Mert mind addig amig a konvecionálisat veszi az ember, addig azt támogatja, arra növeli a keresletet, amire a piac úgy válaszol, hogy azt a fajta termelést folytatja. Tisztán látható, hogy pár év leforgása alatt milyen szinten megnőtt a bio gazdálkodásokból származó termékek kínálata a boltokban mindenütt. S ezzel együtt a bio boltok és éttermek száma is! Itt Spanyolországban is egyre több helyen terjed, a Farm to Table mozgalom, amikor éttermek farm gazdaságokkal szövetkezve egyenesen tőlük szerzik be a friss alapanyagokat, nem pedig egy harmadik fél által. Saját választásainkkal és döntéseinkkel befolyásoljuk, hogy milyen irányba halad az emberiség és mit hagy a mi generációnk is a következő számára.

quote-health-is-the-greatest-gift-contentment-the-greatest-wealth-faithfulness-the-best-relationship-buddha-26642

Az IIN azért is volt különleges számomra, mert a rengeteg különböző táplálkozási forma mellett, ezernyi nézőponttal, életúttal, küzdelemmel és sikertörténettel is találkoztunk, a világ legkülönbözőbb helyeiről. A lehető legjobb módja volt annak, hogy felismerjük, hogy amit mi igaznak és megrendíthetetlennek tartunk az mások szemében lehet éppen az ellenkezője.  Itt ismertem fel ténylegesen, hogy mennyire fontos és elengedhetetlen, hogy az ember nyitott, rugalmas és előítéletmentes legyen és ha szeretné, hogy őt magát is elfogadják annak aki, akkor ő maga is fogadjon el mindenkit olyannak, amilyen, azért, aki. Mert minden ember csodálatos és megismételhetetlenül egyedi, egyedi élettörténettel. A megannyi szemlélet- és látásmód, emberi történetek magasfokú megértésre, együttérzésre és elfogadásra ösztönöztek a legtöbbünket, ami csodálatos és egyben felszabadító érzés volt. Az élet sokkal többről szól és sokkal többretűbb minthogy lehetne bármit is feketén és fehéren megközelíteni. Segített, hogy elengedjem én is a táplálkozással és a különböző világlátással szembeni korlátaimat és esetleges bírálataimat. Segített megszabadulni a cimkék használatától és arra ösztönözni, hogy merjek kisérletezni, felfedezni a saját testem és ráhangolódni belső intuitív hangomra. Hogy elinduljak a saját utamon, a saját igazságaimat követvén, oly módon, hogy közben megtartsam ezt a fajta nyitott hozzááláást és elfogadjam az élet hozta változásokat. Sokkal jobb érzés előítéletek nélkül és nyitottan figyelni, hallgatni, ki hogyan látja és érzékeli a világot, az életet és a halált is. Mert bárhogyan is nézzük, fizikai értelemben a halál is az élet része, amivel minden élőlény szembenéz. Nem szeretünk róla beszélni, talán még gondolni sem, de ez gyakran azért van, mert félünk tőle, mitöbb sokan menekülnek előle, de talán a leginkább attól félünk, hogy nem éljük és élvezzük az életetteljességgel. Energetikai síkon azonban semmi nem múlik el, csak átalakul. Én abban hiszek, hogy bár fizikai testünk elmúlhat, igazi esszenciánk, lelkünk örökké él.

Összefoglalva, fantasztikus és életre szóló változásokat és mélyebb megértéseket hozott ez a képzés az én életemben is. Ez az a program, amit csupán autodidakta módon történő tanulással nem lehet pótolni. Hiába én is előtte már másfél éve rengeteget tanultam és olvastam a témában, az IINnek köszönhetem, hogy a coaching elsajátítása mellett segített a korábban felhalmozott tudásomat is a helyére tenni, rendszerbe és perspektivába helyezni. Minden nap hálás vagyok érte, hogy rátaláltam és elvégeztem a programot. Hatalmas élmény volt számomra.

9 thoughts on “Összefoglaló az IIN programjáról illetve arról, hogy vajon melyik is a helyes út táplálkozás terén? Merre induljunk el, ha tudatosak szeretnék lenni, de egyben nyitottak is saját testünk jelzéseire?

 1. Szia! Nagy köszönönet az összefoglalóért :-) Ezt többször el kell olvasnom, mint több más írásodat is, mert bizony van, amikor később talál meg (ahogy a tudatszintem emelkedig úgy tudom bevonzani, úgy tud megtalálni és a helyére kerülni). Szeretettel: I.

 2. Ildiko, koszonom! Ugy erzem ezekrol a dolgokrol a nagy kepet tekintve nem beszelnek eleget, pedig fontosak, es szerintem kulon erdekes tobb oldalrol is osszehasonlitani oket – mindig is analitikus termeszet voltam ;)
  S ahhoz, hogy mi magunk is magasabb szintu donteseket tudjunk hozni, ahhoz eloszor el kell tudnunk fogadni azt, ahol epp tartunk a sajat utunkon. S pontosan igy van, az ember akkor vesz eszre ujabb informaciokat es uzeneteket, amikor keszen all a befogadasukra. Addig lehet ezerszer elment mar mellette, de nem figyelt fel ra. Van erre egy szuper kis gyakorlat, ami jol ravilagit, hogy is mukodik az agyunk :) Majd megosztom! Szep napot neked is!

 3. Csatlakozom Ildikóhoz, ismét egy olyan írásod, amit többször fogok elolvasni. Nagyon hasznos, hogy egy kicsit távolabbról szemlélve foglalod össze a témát. Úgy érzem, kicsit rendet is tett a fejemben :)

 4. Betti, en is ugy erzem, hogy az IIN nagyon sokat segitett magamban is helyretenni a dolgokat es elfogadni tokeletes tokeletlensegunket. Ez fejben mar megvolt az IIN elott is, de gyakorlatba ugy erzem most sikerult igazan athelyeznem. Nagyon orulok, hogy neked is segitett ebben! Szep hetveget!

 5. Nagyon szépen összefoglaltad az eddig tanultakat. nagyon tetszik, mikor írod, hogy 90%-ban pl. vegan valaki, de hagy 10%-ot, hogy abban esetleg más dolgokat is egyen. Ez tényleg leveszi a stresszt és a félelmet az ember válláról. félelmet, hogy ő nem tud valamit 100%-ban csinálni…

  Nagyon szuper ez a suli, nagyon büszke vagyok rád, hogy ilyen sok mindent tanulsz és tudsz már. :)

 6. Ildiko, igen, a stressz felhalmozasanal nincs ‘gyilkosabb’. igazabol hiaba etkezik valaki teljesen tisztan, ha kozben stresszel – az ugyanugy elsavasitja a testet, ha meg nem jobban. Ezert fontos, hogy mindenki a sajat maga tempojaban, sajat maga testi szuksegleteinek es ertekeinek megfeleloen talalja meg a helyes taplalkozasi format.
  Koszonom a folyamatos tamogatast neked is!! puszi

 7. Vera,
  Nagyon élveztem ezt az összefoglalót, a fotomontázs pedig most is gyönyörűséges! :)
  A bioindividualizmus egy fantasztikus meglátás. Hiszen rengetegen keresik, hogy hogyan is táplálkozzanak helyesen, és szerintem sokszor elvesznek az információ tömegben, plusz számos egymással ellentétes nézetet is lehet olvasni. Sokakban megfogalmazódik, hogy kinek is higgyenek. Melyik mainstream diétát kövessék? Nagyon fontos, hogy mindenki találja meg azt a tálplákozási utat, ami a legjobb neki, és bátran vállalja. Sőt ez az élet során változhat is…
  A 90/10 pedig egyszerűen zseniális. Végre!!!!
  És nagyon örülök, hogy ismét hangsúlyozod, hogy nem az étel az elsődleges ‘táplálék’. :)
  Szép utat kívánok Nektek!

  • Kriszti, koszonjuk! Szerintem mar csak utana fogok tudni valaszolni a leveledre, de szeretnem ha lenne kenyelmesen idom ra, hogy mindenre tudjak reflektalni es mindent elmeselni is!
   A bioindiviualizmus annyira talalo tenyleg, azonnal rezonaltam annak idejen en is vele es egyben sok mindenre valaszt is adott, hogy miert is van az, hogy bizonyos etelek olyan szuper jok egyeseknek, mig masok szamara epp ellenkezoleg akar ‘mereg’ is lehet. Es hogyan valtozunk eletunk kulonbozo szakaszaiban is, ez is mennyire gyonyoru. A 90/10 elgondolas nagyon sokat segitett nekem is elfogadni az emberi let ‘imperfect perfection’ dimenziojat: ”The perfect human is imperfect, humans are by nature imperfect” es ez igy van jol.
   Millio puszi addig is nektek!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s