Csodálatos emberi test ♥

in nature

Az ember emlős élőlény, s mint minden emlős, érzi mikor mire van szüksége. A vadonban élő emlősök sem fordulnak szakértőkhöz azzal, hogy mit egyenek, hogyan gyógyítsák meg magukat vagy hogyan éljenek. Nem mennek ambulanciára sem, mert megfáztak. Nem kérnek antibiotikumot a gyógyuláshoz, mert pontosan érzik és tudják mit kell ahhoz tenniük, hogy meggyógyuljanak – mert hallgatnak az ösztöneikre és harmóniában élnek együtt a természettel, aminek részei vagyunk mi emberek is. Az állatok mind öngyógyítók, akárcsak eredendően az ember is. Bár míg az állatok az ételeket természetes formájában fogyasztják, az emberek nagy része ma úgy tesz, mintha teljesen normális dolog lenne, hogy az élelmiszerek zacskóban kaphatóak, nem egy, hanem több tucat összetevővel, amik hónapokig, évekig elállnak.

Az ember fejlődése során annyira eltávolodott alapvető belső intuíciós készségeitől, hogy nem csoda mára mennyi ember érzi magát teljesen elveszettnek, gyökértelennek, magányosnak, sehova se tartozónak, összezavarodottnak, bezártnak a saját gátai és falai által épített börtönében. Nem tudja már kinek és mit higyjen, mit egyen, hogyan és mennyit mozogjon, honnan jött és merre tart, miért van itt, mi a feladata, s mire képes valójában. Egymás után olvassa a könyveket, hallgatja az előadásokat, egész életen át tanul és mindenki másra hallgat, csak éppen saját magára nem. Nem bízik a testében és magában sem. Másokhoz fordul, mert azt hiszi, ők jobban tudják. Pedig valójában senki nem ismer olyan szinten bennünket, mint mi magunk! Mi nekünk kell megismerni, megtapasztalni, elfogadni, szeretni és bízni saját magunkban! Felelősséget vállalni saját magunkért és élvezni az életet!

Tudjuk vajon milyen az, valóban bízni saját magunkban és intuíciónkban? A testünk jelzéseiben? Nem hagyni, hogy a külvilág hangos zajai eltereljék figyelmünket saját magunk megismerésétől?

Olyan nagyon fontos, hogy időről-időre elcsendesedjünk. Máskülönben nem halljuk meg ezt a mindentudó ősi belső hangot. Menjünk ki az erdőbe, mezőkre, a természetbe, érezzük mennyire úgy tökéletes és egyszerű minden, ahogy van.

A fák és virágok télen nyugovóra térnek, hibernálódnak, tavasszal újja élednek, nyáron tobzódnak a színekben és termésekben, madárcsicsergésben, és ahogy beáll az ősz úgy lassul és csendesül el minden benne. Nincs a természetnek szüksége tanácsokra és tanácsadókra, hogy megmondják mikor nőjjenek, nyíljanak és hullajtsák le a leveleiket. Minden megy magátol –  amíg az ember bele nem avatkozik. Mi emberek is a termeszet szülöttei vagyunk. Ugyanabból a forrásból érkezünk és térünk vissza. Ugyanaz az energia éltet, ami éltet egy kirügyező fát, vagy egy megszülető és növekedő kiscicát! Mindegy hogyan nevezzük: univerzális energia, szeretet energia, Isten, Teremtő..stb ugyanaz éltet bennünket is, mint az állatokat és növényeket!

Az  emberi test egy fantasztikus szerkezet. Ösztönösen tudja mikor van szüksége pihenésre, alvásra, ébredésre, mikor egyen és igyon… Pontosan jelez nekünk, hogy mikor mire van (lenne) szüksége – de vajon figyelünk ra? Hiszünk magunkban? Hiszünk a testünk jelzéseiben? Vagy csak a külvilág szemüvegén keresztül vagyunk képesek látni mindent, beleértve saját magunkat is? És ha valaki mond ránk valamit, azonosulunk vele? Tudjuk egyáltalán, kik vagyunk valójában, mire vagyunk képesek és mi a feladatunk a Földön?

Ha képesek vagyunk újra feléleszteni ösztöneinket és hallgatni a szivünkre, intuíciónkra, megtaláljuk a boldogságot és a szabadságot is általa! Mert senki nem adhat sem boldogságot, sem szabadságot nekünk, csakis mi magunk! Nem számítanak a ‘cimkék’, nem szamít, hogy ki minek nevezi magát, miben hisz, csak az, hogy mi miben hiszünk, minket mi tesz boldoggá, mert a világnak több boldog és szerető emberre van szüksége, aki másokat is inspirál ugyanerre! Minden történés fejlődésünk meghatározó része, ezért vagyunk itt: tanulni, tapasztalni, önmagunk lenni és élvezni az életet! Ahogy az idézet is mondja – Valójában spirituális lények vagyunk emberi tapasztalatokat gyűjteni ”We are not human beings having a spiritual experience; we are spiritual being having a human experience.” A gondolataink, az érzéseink, a vágyaink, az ösztönös jelzéseink nem csupán biológia! Sokkal több vagyunk mint csak hús-vér ember.

Amikor valamilyen étel után sóvárgunk és vágyakozunk, de közben tudjuk, hogy az adott dolog nem ad valódi energiát számunkra, kérdezzük meg mindig először, mi állhat a háttérben? Valami érzelmet szeretnénk vele pótolni? Hogy szeretnénk érezni magunkat azáltal, hogy elfogyasztjuk az adott dolgot? Esetleg vigasztalódni szeretnénk vele? Valaki személy hiányát pótolni? Esetleg védekezésül szolgál vmi ellen?

Nézzük meg azt is, mennyire vagyunk spiritualisan feltöltődve és járjuk a saját utunkat, esetleg mások által kijelölt utat járunk? Szeretjük azt, amit csinálunk, amivel nap, mint nap foglalkozunk? Boldogok vagyunk és kiegyensúlyozottak a saját életünkben? Szeretet és támogatás vesz körül bennünket? Ezek az elsődleges kérdések, amikre a válaszok magunkban hordozzák a valódi okot, amiért édes vagy épp sós dolgokat kíván az ember. Ezek mentén érdemes elindulni és dolgozni, a ‘kívánósság’ pedig magától el fog múlni, ha a ‘probléma’ tisztázódott és a megoldás irányába indulunk el, azaz teljes értékű életet élünk, saját értékrendünkkel harmóniában. Ehhez nagyon fontos a feltétel nélküli elfogadó, támogató és szeretetet adó környezet! Ha nincs ilyen, kérjünk segítséget. Nem mindegy, hogy kikkel vagyunk körülvéve. Lehetőleg olyan emberekkel, akik inspirálnak, elfogadnak és szeretnek azért, akik vagyunk, s akiktől tanulhatunk és fejlődhetünk! Akik a legjobbat hozzák ki belőlünk! Egyetértek a mondással: ”You are the average of the five people you spend the most time with.” azaz annak az 5 embernek az egyvelege vagyunk, akikkel a legtöbb időt töltjük. Elgondolkoztató, nem?

Ezenkivul praktikus tanácsok, hogy segitsünk a ‘cravings/sovárgás’ utáni vágyat legyőzni?

– mindig igyunk elegendő vizet. Mielőtt vmi édesség vagy chips felé nyúlna az ember, igyon előtte egy pohár vizet és nézze meg, hogy azt követően is kívánja-e még az adott dolgot.

– nezzük meg egyensúlyban van-e számunkra a fehérje, zsiradékok és a tápanyagban gazdag (nem az üres!) szénhidrátok aránya? Ez mindenkinél változó lehet, saját magunknak kell kitapasztalni. De ha pl állandó édesség utáni vágytól szenved valaki az is lehet, hogy nem fogyaszt elegendő fehérjét és zsíradékot, és nincs meg a jóllakottság érzése. Ez összefügg azzal is, hogy az illetőnek valószínűleg instabil a vércukorszintje is, ami miatt állandó fáradtságtól és sűrű éhségérzettől szenved, az állandó energia és hangulatingadozás mellett.

– fontos az is, hogy klímának és az adott évszaknak megfelelően táplálkozzunk. Tavasszal több zöldet, salátákat, citrus félét, bogyós gyümölcsöket, alapvetően alacsony zsírtartalmú éteket, amik segítenek a tél folyamán felhalmozódott zsír és esetleges toxin rétegtől megszabadulni. Nyáron kifejezetten hűtő ételeket, mint amilyenek a magas víztartalmú, és energiát adó friss gyümölcsök és zöldségek. Ősszel és télen pedig a földelést elősegítő (grounding) ételek, mint sütőtök, hagyma, gyökérzöldségek, olajos magvak, fehérjében és zsíradékban gazdagabb melegítő ételek, sűrű levesek.

cravings-meaning– cravings/sovárgás akkor is felléphet, amikor az emberi test vmilyen tápanyaghiányban szenved és mondjuk folyamatosan csak egyfajta étel után vágyakozik, pont azért, hogy helyre billentse az egyensúlyt a tápanyagkészletében. Ha pl vmilyen ásványianyagban van hiányunk, gyakran léphet fel sós ételek után a vágy, vagy épp az üres kalóriákkal rendelkező ‘fake energy’ után, amik nem valódi ételek, mint káve, alkohol, energia italok…stb

– A nőknél befolyásolja az adott cravingset a hormonális állapota is. (errol majd kulon szeretnek irni, mert szuper erdekes tema!)

Érdemes azt is tudnunk, ha bizonyos élelmiszer csoportokat megvonunk hirtelen magunktól, akkor egy idő után pont azok után fogunk legjobban vágyakozni, mert sejteink emlékezetében elraktározódik minden.

De elsősorban mindig az elsődleges táplalékokat (primary food) kell megnéznünk, hogy mi az, amiben valójában hiányt szenvedünk, mire van szükségünk, hogy felszabadultabbnak és kiegyensúlyozottabbnak érezzük magunkat a saját életünkben? Gyógyulni bármiből csak úgy tudunk, ha nyitott szívvel éljük az életet, megbocsátunk és elegedjük azokat a dolgokat az életünkből, amik már nem szolgálnak bennünket. Ha egyedül nem megy, kérjetek segítséget olyanoktól, akikben megbíztok és akik által inspirálódtok.

A poszt az eheti előadások ihlették de a téma már régóta érlelődött, hogy megírjam. Remélem segítségül szolgál mások számára is.

Advertisements

12 thoughts on “Csodálatos emberi test ♥

 1. Jól reméled, segítségül szolgál, nekem mindenképp. Épp a múlt héten jött fel témaként, hogy annyi mindent olvasok a táplálkozásról, kicsit össze is vagyok zavarodva, akkor most melyik is a “jó”? De most már tudom, rosszul tettem fel a kérdést. Nekem melyik a jó!!! Igen, el kell csendesednem és előhívnom a belső hangomat. Köszönöm, hogy rávezettél!
  PS: nagyon várom a női cravings-ről szóló cikkedet, van egy hét mikor mindent felfalnék :)))))

 2. ”When you are in need of healing, whether from disease or despair, look no further than me. Ask me “What do I need in order to heal?”
  I will tell you, if only you’ll listen.
  The best doctor ever,
  Your Inner Pilot Light ”
  Ma reggel ezt kaptam a reggeli ‘maillel’. Lissa Rankin hozta letre a Your inner pilot light’ oldalt, amire lehet regisztralni es minden nap kuld egy belso bolcsesseget! Gyonyoruek. Erdemes ra feliratkozni: http://innerpilotlight.com/

  Betti, nagyon orulok neki, ha ugy erzed segitett, amikrol irtam. Azert osztom meg en is, mert ezek nekem is mind nagy AHA elmenyekkel jartak az elmult evek soran, amikbol en is tanultam es kamatoztattam es kamatoztatok a mai napig. Azzal, hogy az ember rajon, hogy egy egyeduli es megismetelhetetlen csoda, konnyebb elfogadni azt is, hogy mindenki mas, mas mukodik szamara es maskent gyonyoru, a lenyeg, hogy elvezzuk a sajat eletunket a sajat borunkben es ne vagyjunk mashova, masnak az elete utan – talaljuk meg a sajat utunkat, mert csak is az tehet boldogga.
  Ami meg a taplalkozast illeti orok igazsag, ami ebben is benne van: ‘One man’s food is another man’s poison’. Nagyon sokat koszonhetunk az IINnek, mert az egyik celja pont az is, hogy bennunket is teljesen osszekeverjen a tobb, mint 100 fele taplalkozasi formaval (vegantol a paleoig) mert a legtobbunk szinten annyira mar csak a konyveknek es egy bizonyos vonulatnak hisz, hogy teljesen hatterbe szoritja sajat testenek a jelzeseit es megprobal valami olyat raeroltetni magara, ami esetleg ‘mergezi’ nem pedig elteti es gyogyitja. Segit arra rajonni, hogy ne kivulrol, hanem belul keressuk a valaszokat – fantasztikus belso utazas ez, es minel jobban ismerjuk magunkat, annal kenyelmesebben es felszabadultabban erezzuk magunkat a sajat borunkben es orommel taplaljuk lelkunk templomat, ami segit abban, hogy a legtobbet kihozhassuk magunkbol es segithessunk masoknak is. Hiszen ha egeszsegesek vagyunk, akkor az energiank is tobb es tobbet is tudunk tenni es segiteni is! Holisztikus health coachkent pont ez a leggyonyorubb resze a munkanknak, hogy nem mi mondjuk meg, hogy a masiknak pontosan mi lesz a jo, hanem segitunk ravezetni, hogy megtalalja mindenki a sajat valaszait, azzal, hogy mer sajat jelzeseire es intuicioira hallgatni. Mi inspiralhatunk azzal, ahogy mi elunk es etkezunk, de meg kell adni a lehetoseget, hogy egyaltalan nem biztos, hogy ugyanaz masnak is bejon. Mi tamogatasunkkal biztositjuk, hogy megtalalja az illeto a sajat utjat. Orakig, napokig lehetne ezekrol meselni, beszelgetni :))

  Egyebkent a ciklusod elotti het az, amikor mindent felfalnal? remelhetoleg hamarosan tudok jonni a kovetkezo irassal!

 3. Vera, mindig segítenek az írásaid és ezt nagyon köszönöm neked. Úgy érzem mióta olvaslak sokkal több lettem, jobban ki tudok teljesedni, jó úton járok.
  Valahogy mindig olyan témákkal jössz, amik engem is foglalkoztatnak :)

  Csodás ez az idézet, fel is iratkozom én is.
  Igen, a ciklus előtti hėt az. Kíváncsian várom az ezzel kapcsolatos írásod.

  • Betti, nagyon jol esik olvasni,amit irsz es orulok neki nagyon! Szeretem megosztani, amikor csak idom engedi, hogy mik azok, amik engem is megihletnek, tanitanak es formalnak. Remelem jovo heten lesz ra idom, hogy megirjam!! Szep hetveget!

 4. Ez nekem is nagyon hasznos olvasmany!! koszonom szepen! ha mar a “cravings” stadiumba leptunk, akkor nincs ido es lehetoseg atgondolni, hogy normalisat es egeszsegeset egyunk, en igy erzem. akkor minel elobb barmival gyorsan csillapitani….es akkor jon a kepbe az osszes tiltott dolog, amit persze megbanunk utana, de akkor jol esik arra a par percre. nem szabad otthon hulyesegeket tartani, ez (is) a megoldas :)

 5. Laura, teljesen jogos, az, hogy az ember ne tartson olyan dolgokat otthon, amiket ‘gyengebb/hormonalis pillanataiban’ megrohamozhat, az teljesen alap! Arra az esetre pl megoldas lehet par alap raw vegan desszert eloallitasa is, ami utan nem kell lelkiismeretfurdalasnak sem lennie :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s