Balance your life

Biztos mas is van ugy sokszor, hogy a konyvet amit olvas, vagy eloadast, ami nez, azonnal ajanlana mindenkinek. En sokszor erzek igy, bar aztan megsem posztolok rola, de annak is biztosan oka van, es attol meg lehet eljon majd a megfelelo ido ra. Mindenesetre ezt a konyvet megint annyira roppant lenyugozonek, tanulsagosnak es inspiralonak talalom, hogy muszaj belole ujra ideznem. A cime egyebkent Balance your hormones, balance your life – Claudia Welch. S ha vki azt gondolna ”Miert ne lenne egyensulyban a hormon rendszerem?”, akkor gondolja at milyen eletet el es szedett-e valamikor is barmilyen hormontablettat, mert bizony jo ha tisztaba kerulunk azzal, hogy a legtobb embernek nincsen egyensulyban a hormonrendszere, kulonosen noknel nagyobb problema, nemcsak a ma folytatott rohano eletmod miatt, de kulonbozo gyogyszerek, a hormonokkal teleinjekciozott allati eredetu termekek, a gyorsettermek, a szensavas uditok fogyasztasa, a hormon tablettak es hormon terapiak bizony mind-mind veszelyes vizekre sodorhatjak az embert.

A felreertes ott kezdodik, hogy attol, hogy valaki allandoan rohan, meg nem azt jelenti, hogy ‘sok energiaja’ van. Mi tobb, az allando rohanva eles, rohanva etkezes, ezernyi elinteznivalo, stressz, egeszsegtelen etelek, mozgashiany teljesen kimeriti a mellekveset, panik rohamhoz, cukorbetegseghez, sziv elegtelenseghez es szamtalan mas kronikus betegseghez vezethet. A mai vilagban sokszor azt gondolja az ember, hogy az ambiciok fontosabbak, mint a nyugalom es az elegedettseg. De hiaba is nyulnak sokan az egyszerunek es gyorsnak tuno megoldasokhoz, mint ‘fajdalomcsillapitok’ – egy apro tabletta, akkor sem, ha azt gondoljuk nem sok mellekhatassal jar, soha nem fogja potolni azt, hogy milyen taplalekot veszunk a szankba es ultetunk elmenkbe, es hogy hogyan eljuk az eletunket.

Azt tudtatok peldaul, honnan szarmazik a doktor szo? A latin docere szobol ered, jelentese: tanitani! A keleti gyogyaszatban (TCM, Ayurveda – a vilag ket legosibb mai napig elo tradicionalis orvoslasa, aminek az alapjain eredetileg a nyugati Hippocrates fele gyogyitas is alapult) az orvos szerepe mai napig a paciensek tanitasa az egeszseg megorzeserol es hogy hogyan eljenek a termeszettel osszhangban. Azaz athelyezik a felelosseg oroszlan reszet az egyenre, hogy megorizze sajat egeszseget, nem ugy mint nyugaton, ahol az orvoslas elsosorban nem prevenciorol szol, hanem betegsegek kezeleserol. Errol jojjon most egy rovid, de szerintem igen velos idezet.

”Many of us confuse ‘energy’ with ‘urgency’ and ‘constant movement’, and ‘nourishment’ with ‘ballast’, and we have wound up finding our perverted states of balance. We live our lives on the go, favoring ambition and drive over peace and contentment. When we find ourselves exhausted, spent, or spacey, we reach for fast carbs, highly processed and overrefined foods, and other quick fixes to fuel us so that we may proceed full speed ahead. In this book, we have seen that stress stimulates the release of ‘yang hormones’, disrupting our balance of yin and yang. This eventually leads to adrenal exhaustion, panic attack, diabetes, heart disease and more. If these conditions do not bother us, there’s not much motivation to change. But if we are not happy, it might be time to do something different, like beginning to include good quality and quantity of yin and yang in our lives and diets.

We can see good quality yang as clean, centered ‘qi’ (chi) or ‘prana’ in our bodies and minds, while poor quality yang can lead to stagnant ‘qi’, causing excess ambition, irritability and stress.

Yin is nourishment. There is physical nourishment, food, drink, and sleep, and there is emotional nourishment: love, contentment, and peace. There is also spiritual nourishment, found in reading works of inspiration, knowing what our purpose is, and living accordingly. Each of these forms of nourishment is a source of high quality yin. We need to have sufficient quantity of these forms of nourishment, that is, enough food, enough sleep, enough clean air, enough love, enough contentment. A little pill, no matter how great it is or how few side effects it has, can never make up for what we put in our mouths and minds and how we live our lives!

In the West, we ignore the fundamental causes of ill health and pay for it three times over. First, we suffer the immediate effects of living a stressful life and eating poor-quality foods. Second, we suffer the long-term effects on our health. Finally, we have to pay for medications and procedures we wouldn’t require if we addressed the core causes of ill health in the first place.

Eastern medicine emphasizes health maintenance as preventative medicine. The word doctor comes from the Latin, docere, meaning ‘to teach’. The word physician comes from physickos, meaning ‘nature’ or ‘natural’. In Eastern medicine, the role of doctors is to educate their patients about how to coorporate with nature. This encourages self-awarness and places the lion’s share of the responsibility for health maintain lifestyle and diets that serve to balance them.

In my practice, I recommend to most women suffering from any women’s health disorders, that they first adjust their diets and lifestyles, and learn to manage their stress levels. Usually my main task is that of cheerleader. If they can make the necessary changes stick, they often need no further medicine. If they do, herbs and natural remedies are the next supportive measures in line, to address the root causes of specific disorders. I find the vast majority of women find a comfortable balance with these tools. As Hippocrates said: Leave your drugs in the chemist’s pot if you can heal the patient with food.

It may seem simplistic to relegate the cause of women’s health problems to the domain of diet, lifestyle, and stress management. After all, many women’s issues are associated with severe conditions, such as breast cancer, uterine fibroids, osteoporosis, and heart disease. However complicated the picture has become, though, the root causes usually remain simple and treatments are often straightforward. Hormonal imbalance contributes to each of these, and as we now know, the cause of hormonal imbalance is usually excess stress. We can drastically reduce our stress by adjusting our lifestyle so that we are engaged in a life we want to be living and we are neither under- nor overworked, either emotionally or physically. Appropriate exerciser and diet can treat a host of ailments and whatever side effects we can expect from this kind of medicine will likely be positive: weight loss, improved muscle tone, a better sense of humor, and a deeper spiritual connection, to name a few. ”

8 thoughts on “Balance your life

 1. eltűnt a cheesecake-s post. csak a fotót látom, de az valami csodálatos!nekem az esküvői csokrom is kék hortenzia volt. imádom!!

 2. ja, mert ebben az eszmeletlen hosegben nem volt erom a receptet is feltenni, aztan ugy gondoltam a kep meg onmagaban talan megsem eleg es levettem. Majd jovoheten felteszem az elkeszitesi moddal egyutt – amugy isteni lett! es latvanyra is ‘profi’ volt mar, legalabbis korabbi probalkozasaimhoz kepest :-)

  Nem is emlekeztem mar, hogy az eskuvoi csokrod hortenzia volt. Nekem Cape Cod ota az egyik nagy-nagy kedvencem (a levendula es a jazmin mellett). A lila kulonosen a szigetre emlekeztet, mert ott minden egyes haz elott azt ultetnek hatalmas bokrokban! A hortenziak adjak szerint a sziget kulon hangulatat – alomszep. Imadnad te is! En Mo-on szerintem meg csak a ti kertetekben lattam, de ott en is mindig gyonyorkodom bennuk! Evek ota veszek en is a teraszunkra de csak 1-2 honapig birjak mindig, iden mar a masodik sorozat adja meg magat, mert ezt a hoseget mar napellenzo alatt sem birtak… es mar nem lehet kapni… azert a ti kerti taptalajotok csak idealisabb nekik! Viragzik most is??

 3. Hát ez telibe talált… POnt nekem írtad ezt a posztot. :)
  Köszi :))

  Mostanában nagyon nem vagyok egyensúlyban. Boldog vagyok meg minden, de mégis érzek egy folyamatos rohanást, stresszt. Mindig úgy érzem, hogy kismillió feladatom van, stresszel hogy nem jutok a végére. Valahogy mindig mintha beszippantana egy örvény. És nem jutok ki belőle. :( Pedig már tökre alábbhagytam a takarítással is, na nem mintha kupi meg kosz lenne, de mondjuk kényszeresen nem igazgatok meg mindig mindent…

  Tök gáz, de tudom, hogy csak magam tudok kijönni belőle, ha abbahagyom ezt az örökös rohanást.
  Nagyon köszi a linket, szerintem megrendelem én is ezt a könyvet! Nagyon nagyon rám fér.

 4. Itt is szeretném megköszönni, hogy ajánlottad ezt a könyvet! Megrendeltem, és azóta már olvasom is… Tényleg fantasztikus, mindenkinek ajánlom én is ezt a könyvet! Olyan fontos dolgokra világít rá az író, ami mellett simán elmegyünk nap-mint nap, amire nem is figyelünk, mondván, hogy ez fontos. Pedig az.
  A nyelve pedig ne riasszon el senkit, nagyon érthetően, szépen ír Claudia Welch, igazi élmény olvasni még angolul is!!

 5. Nem ide tartozik, de eszembe jutott: 1 hete nem kapok blogértesítőket, mi lehet az oka? Pedig az oldalsávban látom, hogy követem, de mégsem jönnek emailek…

 6. Hu, fantasztikus vagy, hogy mar hozza is kezdtel! En szerintem hamarosan ujra kezdem, mert azota mar a masik konyvet is kiolvastam: The way of the happy woman, ami meg tele gyakorlati tanacsokkal es konkret Ayurvedikus eletmod tippekkel, szoval maximalisan raepitheto Claudia konyvere! A ketto egyutt szuper!
  Erdekes, amit arrol irsz, hogy nem kapsz ertesitoket, pedig ugy emlekszem en kapom (en is followingolom, hogy lassam kikuldi-e), de majd mindjart letesztelem egy ujabb poszttal! koszi, hogy szoltal!!

 7. A másik könyv is megérkezett ám, amit ajánlottál (The way of the happy woman) csak most kettő angol könyvet is olvasok (a másik Brene Brown: The gifts of imperfection könyve), és egy harmadikat most nem akarok elkezdeni addig. De ami késik, nem múlik.

  Közben megtaláltam ám a blogértesítőket. :) A gmail bevezetett közösségi és promóciók mappákat, és oda átpakolta nekem…. Anélkül, hogy én eldönthettem volna, hogy mi tartozik oda és mi nem….Én meg kerestem őket már mindenhol. Egy csomó mindenről lemaradtam így az elmúlt 2 hétben, de sebaj. Majd bepótolok mindent.
  Puszi és bocsi a keveredésért!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s