Mennyei kurkumás, gyömbéres, zabpelyhes, fahéjas kokusz ital

turmeric milk

Health-Benefits-of-Cinnamon-2Egy korabbi recept tovabb dolgozasanak koszonhetoen, es hogy a helyi bio boltban raleltem friss kurkuma gyokerre, elkeszult az updated kurkumas, gyomberes, fahejas, zabpelyhes mennyei ital.

Nagyszeru opcio hosszabb vagy intenzivebb sportolas elott is vagy utan is, mivel tapanyag gazdag kaloria ill protein forras es kivalo ‘muscle soothing’ hatasa van, azaz lenyugtatja az izomzatot a kurkumanak, gyombernek ill zabpehelynek koszonhetoen. De gyakorlatilag barmifele gyulladast csillapit a szervezetben. S egy csipetnyi himalaya so vagy fel banant hozzaadva a sportolas soran elvesztett elektrolitokat is potolhatjuk vele :)

Oatmeal Health BenefitsA zabpehely magas rosttartalma es mivel osszetett szenhidrat biztositjak a lassu folyamatos felszivodast, igy hosszabb idon at tartja az embert jollakottan es frissen. A zabpehely alapvetoen glutenmentes, a feldolgozas soran kerulhet bele gluten, de ezt rairjak, ha olyan helyen csomagoljak. Kulonleges antioxidanst (avenanthramides) tartalmaz, aminek koszonhetoen segit a szivelegtelenseg megelozeseben. Szinten szerepet jatszik a gyulladascsokkentesben es borszepito hatassal rendelkezik.

229990_446303382088950_2076163705_nA gyombert, az Ayurveda peldaul evezredek ota hasznalja, akarcsak a kurkumat. Indiaban gyakorlatilag mindenhez es minden nap fogyasztjak. Rendkivul jo mind az emesztesre, megfazasra, hanyingerre, vagy akar a ‘chi’, azaz eletenergia, felerositesere, ha vki ugy erzi, hogy kedvetlen, eletunt… Hozzasegiti a szervezetet a tapanyagok jobb felszivodasahoz. En nagyon szeretek reggelente forros teat is kesziteni, egy pici cayenne borssal es egy fel citrom levevel. Nemcsak tisztito hatasu, de elenkito is!

309651_406281619455236_2021350417_nA kurkumat szinten evezredek ota hasznaljak az Ayurvedikus gyogyaszatban, segit megszabadulni az asztmatol, erositi a csontokat, vertisztito hatasu, emesztes javito, gyorsitja a sebeket, gyulladas csokkento, csokkenti a szabadgyokoket es termeszetes fajdalom csillapitokent is szamon tartjak. Valamint szepiti a bort.

Hozzavalok: egy ujjnyi (kb 2 centis darabok) friss kurkuma (turmeric root) es gyomber, 1/2tk fahej, 2ek zabpehely, 1dl novenyi tej, 1dl viz, 1 nagy szemu friss datolya. Az egeszet osszturmixolom a merulomixerrel es kesz is – teli napokon melegitheto :-) Opcionalisan egy fel tk kokuszolaj is mehet hozza a stabilabb vercukorszint miatt.

8 thoughts on “Mennyei kurkumás, gyömbéres, zabpelyhes, fahéjas kokusz ital

  1. Igazán a zabpehelyre itt cuppantuk rá UK-ban. Imádjuk, és nyitott vagyok minden ilyen receptre is. Ez az ital látom felér egy életleixirrel, ki fogom próbálni, az alábbi energia ball is szuper lehet. :)

    A zabnál sokszor van keveredés, hogy glutenmentes-e vagy nem, ez különösen a frissen felfedezett gluten érzékenyeknek okozhat gondot. Nagyon jó, hogy leírtad, hogy a zabpehely glutenmentes, tehát gluten-érzékenyek is fogyaszthatják, de tudni kell, hogy néha hozzákeveredik más gabona is a feldolgozás során, és akkor már a hozzákeveredett glutentartamú pl. búza miatt nem tekinthető glutenmentesnek. Tehát oda kell figyelni.

    • En is hol igy, hol ugy vagyok a zabpehellyel, de most ezzel az itallal, hogy kitalaltam, hogy ezzel suritem, hogy laktatobb legyen, most megint majd minden nap fogyasztom. De a suru almas, fahejas italomat is szeretem zabpehellyel suriteni, viszont ez tenyleg egy fajta elet elixir, tele csodalatos tapanyaggal! Valamiert ezt kivanom most minden reggel es csak utana, vmivel kesobb a zold smoothiet, igy tovabbi energiakkal lat el a delelott folyaman. Ugy erzem most ezekre van szuksegem epp :)))

      A zabpehelyrol igen tobbszor is jegyeztem mar a blogban, hogy lehet kapni teljesen glutenmentest is – rairjak, de azt is olvastam mar tobb helyen, hogy a kutatasok eredmenyei azt mutatjak, hogy legtobb esetben meg a celiac betegek is tudjak fogyasztani a ‘sima zabpelyhet’ is, anelkul, hogy rosszul lennenek, mivel alapvetoen tenyleg glutenmentes, csak belekerulhet a folyamat soran minimalis egyeb gabona szarmazek is. DE igy van, ezt mindenki dontse el maga, es ha teljesen gluten mentest akar fogyasztani, azt is talal, mert azt kulon csomagoljak, olyan helyen, ahol biztosan nem keverdhet hozza mas.

  2. Igen, ez teljesen így van, bár egy kicsit bonyolítja a képet, hogy a zabban is van egy fajta gluten az avenin. És vannak olyan celiac betegek, akik erre is érzékenyek, szerencsére a celiac betegek kis százaléka tartozik ebbe a csoportba.
    De mivel nem lehet előre tudni, hogy ki az aki még az aveninre is érzékeny, ezért a British Society of Gastroenterology ajánlása a kövekező. Ha kiderül valakiről, hogy coeliakias, akkor egy abszolút gluten-mentes diétát kell bevezetni, ami nem tartalmazhat zabot. Majd 3-6 hónap múlva, amikor teljesen panaszmentes a coeliakias, akkor el kezdhet zabot is fogyasztani. Ha továbbra is panaszmentes marad, akkor fogyaszthat zabot, ha kiújulnak a panaszai, akkor avenin érzékeny, vagyis ki kell zárni a diétájábból a zabot.
    Ezt azért is fontos tisztázni, mert ahogy a cikkedben is leírtad fantasztikus előnyei vannak a zabnak, lényeges, hogy aki nem érzékeny rá, az bizony fogyassza ‘nagy kanállal’. :)

    Egyébként van még egy dupla csavar. A celiac disease (coeliakia) mellett a másik csoport a non-celiac gluten sensitivity (nem coeliakias gluten érzékenység) . A kettő azonos tüneteket produkál, és mindkét esetben életre szóló glutenmentes diétát kell folytatni. De az különbség, hogy míg a coeliakias betegnél pozitív a vér és az endoszkópos vizsgálat eredménye, addig a non-celiac betegnél mindkettő negatív. És itt a csapda, ha valaki glutenre panaszos, és negatívak a vizsgálati eredményei, nem szabad legyinteni, hogy ‘ó hát nem coeliakias, biztos rosszul értékeli az étel és a panaszai között összefüggés, s nem kell diétáznia’. Az igaz, hogy az ilyen beteg tényleg nem coeliakias, hanem non-celiac gluten sensitivity, DE gluten mentes étkezést kell követnie.

    Bocsi, hogy ennyit írtam, de tudni kell, hogy a lakosság 1 %a coeliakias és 6-10 %a non-celiac gluten érzékenységben szenved. De a legfrissebb adatok szerint kb. 10 százalékuk kerül felismerésre, ez őrült kevés. Szóval tudom, hogy nagyon sokan olvassák a blogodat, és gondoltam azoknak is segítség, akiknek ilyen irányú panaszaik vannak, de még nem derült fény a panaszaik okára. J
    Ja, és ha felmerül valakinél, hogy coeliakias, akkor bátran forduljon orvoshoz, a vizsgálat nem tükrözéssel kezdődik.!!!! A diagnosztikus protokoll szigorúan a vér vizsgálattal indul, s csak pozitív vér eredmény esetén indokolt az endoszkópia.

  3. Igen, ez onmagaban is hatalmas tema, kulonosen ha holisztikusan is megnezzuk.
    Nagyon-nagyon koszonom, hogy te is megosztottad reszletesen szakmai szemszogbol is, mert ezt is fontos tudni, es mindenkeppen az elso lepesek koze tartozik – s hatha ezuton is utat mutat masok szamara is!

    Amirol irsz (nem coeliakias gluten érzékenység), olvastam rola en is, miszerint negativ eredmenyek mellett is, ha csak egy morzsa gluten szarmazekot is juttat az egyen a szervezetebe, teljes gyulladast okoz a szervezetben, tehat kerulendo a gluten teljes mertekben, s kozben esetleg, ha olyan az ember szemelyisege, el kezdhet melyebbre asni, vajon mi is okozhatta nala ezen betegseg kialakulasat…

    A legtobb etelallergia mogott egyreszt az all, hogy fogyasztasi szokasaink oly modon alakultak at, hogy sokan egyre kevesebb valodi etelt esznek, helyettuk viszont egyre tobb elore feldolgozott es keszeteleket, ami hihetetlenul megterheli a szervezetet, es bizonyos mirigyeink (glands) es szerveink egyszeruen nem tudnak lepest tartani a szervezetbe bevitt toxikus anyag mennyisegevel es keptelenne valik kiuriteni a szervezetbol azt. Igy az immunrendszer teljes legyengulesevel egyre masra jelenhetnek meg az etelallergiak is egyre tobb embernel. Ehhez meg hozzajon az a magas foku stressz, amivel a ma embere napi szinten kuzd es tovabb mergezi szervezetet minden szinten.
    Masreszt allhat lelki eredetu dolog is, tudjuk, hogy a gyomorhoz kotheto betegsegek nagyreszenel vmilyen elettapasztalat feldolgozatlansaga, vagy mereg, harag felhalmozasa allhat a hatterben. Ez egyben magyarazatot is adhat arra, hogy miert alakul ki sokaknal a gluten erzekenyseg egy-egy nagyobb erzelmi trauma utan…

    A celiac diseast genetikai hajlamra is ‘fogjak’, ahogy itt olvashato: http://emedicine.medscape.com/article/1790189-overview
    ”Celiac disease (CD) is an immune-mediated disease of the intestines that is triggered by the ingestion of gluten in genetically susceptible individuals. Gluten is the major protein component of wheat, rye, and barley. Genetic predisposition plays a key role in CD and considerable progress has been made recently in identifying genes that are responsible for CD predisposition. It is well known that CD is strongly associated with specific HLA class II genes known as HLA-DQ2 and HLA-DQ8 located on chromosome 6p21. Approximately 95% of CD patients express HLA-DQ2, and the remaining patients are usually HLA-DQ8 positive. However, the HLA-DQ2 allele is common and is carried by approximately 30% of Caucasian individuals. Thus, HLA-DQ2 or HLA-DQ8 is necessary for disease development but is not sufficient for disease development; its estimated risk effect is only 36-53%.”

    Azaz, kb 30%a a kaukazusi leszarmazottaknak hordozza ezt a HLA-DQ2 es/vagy HLA-DQ8 gent, ami a liszterzekenyseggel hozhato kapcsolatba, de ennek ellenere, ugye nem mindenkinel jon ki ez a betegseg, ami pedig tuneteit nezve tenyleg debilitalja az ember eletminoseget, hacsak nem all at 100% gluten mentes dietara. Vannak esetek, amikor a hordozoknal vmilyen trauma, sulyos erzelmi stressz utan aktivalodik ez a gen, ami elohozza a liszterzekenyseget, ami optimalis esetben lehet soha nem jott volna elo.

    Tovabb menven az erdekesseg ugye szamomra ott kezdodik, meg talan masok szamara is, ha pl az epigenetikat nezzuk, az ugye alatamasztja, hogy DNSunk nem hatarozza meg sorsunkat, eletunket, egeszsegunket, hiszen a genek ki es bekapcsolhatoak, amiket elsosorban kulso es belso kornyezetunk hataroz meg, s eszerint dol el, hogy mely genek aktivalodnak. Errol egy nagyszeru interju/beszelgetes az altalam is sokat emlegetett Dr Bruce Liptonnal es Dr Wayne Dyer-rel, ha barkit erdekel itt talalhato: https://www.youtube.com/watch?v=BiXD6ySST8U
    Azaz, ha az ember kepes meglatnia a betegsege mogott, hogy mi az, amit mutatni akar szamara, mi az, amin valtoztatnia kellene, kepes meggyogyulni – mint ahogy a Lissa Rankin interjuk kapcsan is kiderul, ugye az emberi elme csodalatos kepessege, hogy kepes mindenfele betegsegbol kigyogyitani az ember szervezetet.
    A tudatossag az, ami kulcs szerepet jatszik ugy gondolom, mert minden esetbol lehet mit tanulnunk. S ha kepesek vagyunk testunknek megadni a valodi gyogyito kornyzetet, csokkenteni az eletunkben jelenlevo stresszt, ami kihatassal van egesz szervezetunk mukodesere, helyreallithatjuk egeszsegunket, es ujra homeosztazisba kerulhetunk, azaz teljes harmoniaba, ami nem ad tobbe utat a betegsegeknek, hogy ‘viruljanak’ szervezetunkben.

    Orulok, hogy ezt a temat is tobb szinten erintettuk egyutt! Gyakran pont a kommentekben derulnek ki a tovabbi erdekessegek ;-)

  4. Megint csak teljesen egyetértek veled. :)

    A genetikai rész is így van. Fontos tétel, hogy a DQ2 és DQ8 hordozás nem egyenlő a coeliakiaval, de ha valalki DQ2 és DQ8-ra negatív, akkor biztosan nem coeliakias!
    Egyébként van egy olyan felosztás, hogy latent, silent, atypical symptoms and typical sypmtoms. A latens coeliakias hordozza a gént, de nincs tünete, és sokuknak sohasem lesz, a silent is tünetmentes, de náluk már a bélkárosodás kimutatható, az atypical az, akinek olyan tünetei vannak, ami nem típusosan coeliakiara jellemző, vagyis több más betegség is felmerül ilyenkor, ez jó kis differenciál diagnosztikai kihívás, no és a typical, pedig az, amikor az illető a jellegzetes coeliakia tüneteket produkálja, ők vannak a jéghegy csúcsán, s ezért is van, az hogy a coeliakiasok 90 százaléka nem is tud arról, hogy az.

    Igen, és van egy trigger, ami bármikor beindíthatja azt, hogy betegséggé manifesztálódjon, ezért van az, hogy bármely életkorban – gyerek, felnőtt – előfordulhat, nekem időskorban felfedezett coeliakias betegeim is voltak. S a trigger bármi lehet, ahogy írod, érdemes mindenkinek ilyenkor mélyre ásni, és megkeresni, hogy mi válthatta ki, s lehet, hogy évekkel, évtizedekkel azelőtti történések eredménye a betegség.

    A családban előforduló coeliakia pedig szintén egy nagyon izgalmas, és tanulságos része a coeliakianak, hiszen ha valakiről kiderül, hogy coeliakias, azonnal szűrni kell a családtagokat is. S hogy a családon belüli génhordozás, melyik családtagnál válik betegséggé, melyiknél nem…, itt sokszor a csalátagokat is érik megleptések.

    A betegség mindig valamire tanít minket, én rengeteget tanulok nap mint nap a betegeimtől, a betegségekből, de mindig hangsúlyozom, hogy a beteg embernek is tanulni kell a saját betegségéből, mert a betegség egy üzenet. Nekem egyébként az a tapasztalatom, hogy egyre többen kíváncsiak erre az üzenetre, s egyre többen tesznek azért – tudatosság és egészséges életmód szinten- , hogy a lehetséges betegségeket megelőzzék. :)

    • Draga Kriszti, minden sorodat koszonom, hogy ilyen reszletesen leirtad nekunk miket erdemes meg tudni minderrol.
      En amugy az elmult ket ev alatt most ertem egy full-circle vegere ugy erzem, ami alatt renegteget tapasztalhattam es tanulhattam magamon, masokon es a hitrendszereimen keresztul, ami mindenkepp egy eros alapot biztosit a tovabbi fejlodesemhez is. Majd egyszer ezt is megosztom!
      Amugy amire meg kivancsi lennek, hiszen te tobb szaz, ezer beteggel talalkoztal mar, hogy mennyiben ternek el pl az ‘otthoni’ ill. ‘londoni’ paciensek mentalitas es gondolkodasmodban?
      Szep hetveget nektek!!

  5. Nagyon kivancsi vagyok a ket eves osszefogalalodra, ha van idod oszd meg itt a blogban. :)

    Hu, ez nagyon Izgalmas kerdes az ‘otthoni’ és a ‘londoni” osszehasonlitas, mindenkeppen irok majd rola, de meg gyujtom a tapasztalatokat, hogy igazan teljes kepet adjak errol. Hiszen itt a vilag rengeteg pontjarol szarmazó emberekkel találkozom. Ugy tudom, hogy tobb, mint 200 nyelvet beszelnek itt Londonban, s ez mar csak onmagaban is jelzi, hogy mennyire szines, hasonlo illetve eltero mentalitassal lehet talalkozni. :)

  6. Pingback: Ayurvedic Turmeric Milk | Soulful Living

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s