What the world eats

Eszembejutott, hogy ezt megosztom, bar lehet sokan lattatok mar Peter Menzel hires ‘Hungry Planet’ kepeit, nekunk a kurzus elso heti temajaban is szerepelt osszehasonlitaskeppen, hogy mit esznek az emberek a vilag kulonbozo reszein. Ami azert is erdekes, mert sokszor hallani, hogy mig a gazdasagilag szegenyebb orszagokban nincs penz hust enni – addig a ‘gazdasagilag tehetosebb’ orszagokban epp ellenkezoleg – luxus vegetarianusnak lenni… Akkor hogy is van ez? (Szamomra alapvetoen ez onmagunkhoz es az elethez valo hozzaallas kerdese) Lenyeg a lenyeg, hogy egyertelmuen azok a nepek, nemzetek elnek hosszabb es egeszsegesebb eletet, akiknek taplalkozasanak meghatarozo reszet novenyi taplalekok teszik ki. A lenyugozo es dobbenetes kepekert kattintsatok az alabbi linkekre! Erdemes vegig nezni.

hungry_planet_what_the_world_eats_part_ii

Peter Menzel: Hungry Planet – What the world eats

Part 1.

Part 2.

Part 3.

Vagy magyarul egy valogatas: http://galeria.travelo.hu/tavol/2013/05/08/mit_eszik_a_vilag/

4 thoughts on “What the world eats

 1. Hm, hm… Valóban itthon Magyarországon első látásra úgy tűnhet, hogy sok bio vega hozzávalót aranyáron mérnek. Azonban ez csak a látszat, már látom én is. Hisz megveszem a dolgokat, de mivel annyira sokféle ételt lehet főzni, meg váltogatja is az ember pl. a magokat, így egy-egy zacskó sokáig elég….

  Nameg ugye van az a mondás, hogy az ember először mindent megtesz, hogy sok pénze legyen, aztán minden pénzt feláldoz, hogy visszaszerezze az egészségét. Most tudunk tenni érte, hogy ne járjunk így!!

 2. Ismertem en is ezeket a fotokat, szenzációsak!

  Éppen ebbe a témába vág bele az a kampány, ami az utóbbi hetekben tartott itt UK-ban. Pontosabban az ételek megoszlásának vagy elosztásának legsarkalosabb és legfájóbb pontjára világítottak rá. A slogen ez volt: Enough food for everyone, but not everyone has enough food. 8 emberből 1 éhezik a világon. A Lancet – a világ egyik legrangosabb orvosi szaklapja – a kampányra elkészítette a legújabb felmérését, mely szerint évente 3 millióan halnak meg éhségtől, és a meghaltak fele 5 éven aluli gyermek, vagyis 10 másodpercenként éhen hal valaki a világban (!).
  A kampány egyik ‘csúcspontja’ a múlt szombaton volt, amikot 45.000 (!)-en gyűltünk össze a Hyde Parkban, hogy a G8ak felé deklaráljuk, hogy véget kell vetni az éhezésnek, és az erre vonatkozó javaslatokat a G8 elé fogják tárni, akiknek a meeting-je egy hét múlva itt lesz Londonban. Egyébként nem hittem, hogy ennyien el fognak jönni, hiszen szép napfényes nyári nap volt, és ezek az emberek akár a hasukat is süttethették volna a tengerparton, de nem azt tették, ott voltak.
  Nagyon jó volt látni, hogy rengeteg gyereket hoztak el a szüleik, a UNICEF sátornál külön kis gyerekparadicsom volt, ahol a gyerekeket kreatív foglalakozások keretében tanították. Itt UK-ban nagyon nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a már a gyerekek is megtanuljanak felelősséget vállalni saját magukért, döntéseikért, tetteikért, és ezzel párhuzamosan a másokért tanúsított felelősségnek is hatalmas szerepe van a mindennapokban.
  Fantasztikus volt megtapasztalni egy ilyen nagy horderejű megmozdulást, s arra gondoltam, hogy hányan lehetnek a világban, akik hasonlóan gondolkodnak és cselekednek, ha ott a Hyde Parkban tízezrek vettek részt. A változásért mindenki hozzá tehet, Peter Menzel a fotóival, te a blogoddal, mások kampányokkal …, egy nagy láthatatlan háló, ami összeköt milliókat.

 3. Kriszti, en is arra figyeltem fel az elmult honapokban hogy egyre masra kerulnek eloterbe az angol nagy lapokban is, hogy mennyire fontos, hogy mindenki elkezdje nagy mertekben csokkenteni a husfogyasztast, szintugy a feldolgozott elelmiszereket! Azaz vissza a konyhaba es keszitsuk ujra mi magunk az eteleinket valodi es friss alapanyagpokbol es nemcsak az egeszsegunknek teszunk jot vele, de elettartamunk is meghosszabbodik es eletminosegunk is javul! S akik meg eddig nem tettek meg, kezdjek el bevezetni a husmentes napokat!
  http://www.guardian.co.uk/environment/2013/jun/04/eat-less-meat-food-security?CMP=twt_gu
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2335424/Eat-meat-face-food-shortage-Nannying-MPs-astonishing-warning-unhelpful-say-farmers.html?ito=feeds-newsxml
  http://www.bbc.co.uk/news/health-21682779
  http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2013/jun/08/should-we-eat-less-meat
  http://www.guardian.co.uk/environment/2013/jun/04/eat-less-meat-food-security?CMP=twt_gu

  Egesz biztosan nagyon ‘uplifting’ tapasztalat lehetett nalatok is ez a nagy volumenu megmozdulas! fantasztikus! mar a mainstream is ebred!!! Annyira tisztan erezheto a vilag minden reszerol, hogy egyre tobben mar nemcsak egeszsegugyi, etikai v vallasi okokbol dontenek a vegetarianizmus mellett, de okologiai szempontok miatt is csokkentik a tej-, tejtermekek es husfogyasztast is!
  Ezert is van az, hogy erzekenyen erint meg mindig, amikor vki csak ugy odaveti, hogy ‘a vegansag’ csupan divat, meg hobort, meg luxus…mintha nem egy felelossegteljes es tudatos dontes allna a hatterben… es itt akkor nem akarok en sem itelkezni… mert az a masik, amit jobban teszunk, ha lemondunk rola :-)
  Peace out :-)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s