Lissa Rankin – Mind Over Medicine: Scientific Proof That You Can Heal Yourself

”There are no incurable diseases, only incurable people.” – Bernie Siegel

”I wrote this book (Mind over Medicine) for all the other skeptics out there who think that the idea of your mind can heal your body is a total bunk but it’s not! Thoughts, beliefs and feelings that originate in your mind,  affect every cell in your body and can lead to disease or can cure you. And my goal was to really make a bullet-proof case that was based purely on science, like none of that new-age stuff, it’s pure science, proving that the mind can heal your body and that the medical establishment has been proving this for over 50 years but nobody really translated into a way that I had heard it before!”

Magyarul, Dr Lissa Rankin, akirol eloszor januarban irtam es tettem fel a TEDx talk-jat, azota kiadta a hatalmas sikert es visszhangot okozo konyvet, melynek cime nagyjabol: ”Elme az orvostudomany felett”, amit kifejezetten olyan szkeptikusok szamara irt, amilyen egykoron o maga is volt – nyugati orvoslast gyakorlo szulesz-nogyogyaszkent -, akik annak hallatan, miszerint az elme kepes az emberi szervezetet meggyogyitani, teljes lehetetlensegnek es ostobasagnak tartjak, amikor pedig nem az! Minden egyes gondolatunk, hitrendszerunk es erzelmunk, ami az elmenkbol ered befolyasolja minden egyes sejtunket, ami aztan betegseghez vagy epp gyogyulashoz vezethet! – Emlekeztek meg az epigenetikarol irtakrol, o is felhozza az interjuban – A celja az volt, a korabban nyugati orvoslast gyakorlo orvosnonek, hogy sziklaszilardan bebizonyitsa, kizarolag tudomanyos alapokon, hogy igen is, az emberi elme kepes meggyogyitani az embert barmilyen betegsegbol, es amit valojaban az orvosi testulet is tobb, mint 50 eve bizonyit, csak senki nem fogalmazta es irta meg le olyan formaba, mint Lissa tette! Utanament, hogyan lehetseges, hogy emberek ezrei spontan gyogyulnak meg, mindenfele orvosi beavatkozas nelkul. A kovetkezo oldalt emliti az interjuja soran: http://noetic.org/research/project/online-spontaneous-remission-bibliography-project/

Fantasztikusnak tartottam mar elso alkalommal is, miutan vegig neztem a TEDx beszedet, amiben elhangzik, hogy testunk akkor tud csak teljeseggel meggyogyulni, ha rajovunk, hogy a testunk nem mas, mint tukre sajat interperszonalis, spiritualis, professzional, szexualis, kreativ, financialis, kornyezeti, mentalis es emocionalis egeszsegunknek! Minden egyes faktor befolyasolja testi-lelki es mentalis egeszsegunket!

”Az emberek nagy reszevel hosszu idon at elhitettek, hogy barmilyen betegsegnek az ember egyszeruen ‘aldozataul’ esik – a szerencsetlen veletlen v genetika az oka, az egyen nem tehet semmirol, es a kulcs a gyogyulashoz csak es kizarolag az orvosok kezeben talalhato.” O maga is ebben hitt hosszu evtizedeken keresztul, hiszen igy volt szocializalva es kondicionalva mind a szemelyes eleteben, mint az orvostarsadalomban. Dr Lissa Rankin hagyomanyos nyugati gyogyitast tanult 12 even keresztul Amerika legnagyobb egyetemein, majd praktizalt 8 even at nogyogyasz es szulesznokent, mig be nem latta, hogy a konvecionalis orvoslasbol pont a lenyeg hianyzik – mindennel, csak magaval a beteggel nem ‘torodnek’. Amikor egy orvos napi 40 embert fogad, nem jut arra ideje, hogy megismerje betegsegenek kialakulasanak valodi okait es hatteret. Az interjuban elmeseli reszletesen hogyan jut el addig a pontig, hogy otthagyja jol meno praxisat es a presztizs eletet, ami vele jart. Ugy erezte nemcsak az egeszsege megy ra, de sajat integritasat is felkenyszerul adnia. Mindekozben egy belso hang pedig folyamatosan arra mondogatta neki – ”szallj ki ebbol, mert 40 eves korodra szivinfarktust kapsz”.

Ezutan kiderul mi tortent azutan, hogy otthagyta a chicagoi privat orvosi praxist, hogyan gyogyitotta ki sajat magat betegsegeibol – amire az o orvosai is csak gyogyszert tudtak ajanlani, es azt, hogy tanuljon meg egyutt elni veluk -, s visszavonulasat kovetoen 9 honappal hogyan erosodott fel benne ujra a ‘belso hivas’, miszerint az o eletfeladata tovabbra is az, hogy embereket gyogyitson – de nem kompromisszumok es sajat integritasa feladasa aran! Igy kerult Marina county-ba, California legegeszsegesebb pontjaba, ahol szinte kivetel nelkul mindenki rendkivul egeszseges eletmodot el, ahol mindenki issza a reggeli zold turmixot, rendszeresen sportol, alternativ gyogyaszati megoldasokat keresnek minden problemara, napi 8 orat alszanak…stb stb es megis, teljes megdobbenesere, ennyi beteg emberrel, mint ott, meg nem talalkozott praxisa soran, amit egyszeruen nem ertett. Ez az, ami arra sarkallta, hogy utana jarjon, hogyan lehetseges, hogy valaki teljesen egeszsegesen taplalkozik es el, megis betegsegekkel kuzd? Valasz – mert az emberi elmenek sokkal nagyobb hatalma van az emberi test folott, mint ‘csupan’ az egeszseges taplalkozasnak es mozgasnak!

”The spirit which gives life to all is love”

Az ember szamara szukseges taplalek sokkal tobbet jelent, mint a tanyerunkon talalhato etel! Az egeszseges kapcsolatok, szeretetteljes es tamogato kornyezet, rendszeres testmozgas, eletcelok vagy barmilyen jellegu spiritualis gyakorlat, egyuttesen az, amik az eletre valo ehsegunket valoban csillapitjak es kielegitik! Ezert nevezzuk ezeket elsodleges taplaleknak, es az etelt magat csak masodlagosnak. Az etelek tapanyagot biztositanak testunk szamara, de ahhoz, hogy teljessegben elhessunk ennel sokkal tobbre van szuksegunk: jatekossagra, erintesre, romantikara, intimitasra, szeretetre, sikerre, muveszetekre, zenere, onkifejezesre, kalandra, spiritualitasra…stb, ezek mind-mind az elsodleges taplalek forrasai az ember szamara. Mert nincs az a mennyisegu zold turmix, ami egy megtort szivet meggyogyitana… erre csak az elme kepes. S mindezen elemek inkorporalasara van szuksegunk, hogy elvezzuk es ertekesnek talaljuk eletunket, es hogy legyen miert elni!

‘To be feeling supported by the doctors’ 

Mindezek mellett Lissa biztositja az orvostarsadalmat, hogy nem arrol van szo, hogy ne lenne szukseg orvosokra es a nyugati tipusu orvoslas nagyszeru talalmanyaira – ellenkezoleg, az embereknek szuksege van az orvosok tamogatasara – ha az orvos kepes a ‘beteget’ biztatni, hogy vegig ott lesz mellette, segit neki, egyutt ‘megcsinaljak’ es lekuzdik a betegseget, mar onmagaban segit kikapcsolni a ‘learnt helplessness’ programot es aktivalni helyette a ‘survival mechanism’ kepesseget a betegnel! Ne feledjuk, a testunk ongyogyito mechanizmussal rendelkezik!

”Let’s put the care back into healthcare” Lissa is on the mission to heal Healthcare one empowered patient and one conscious doctor at a time

100 evvel ezelott meg nem allt ennyi erdekelt fel doktor es paciens kozott, mint ma: gyogyszergyarak, ugyvedek, akik az orvosi muhibakra ‘utaznak’, a betegellato biztositok, politikusok… regen csak a doktor es a beteg volt, es a doktor dolga az volt, hogy beinditsa a beteg termeszetes ongyogyito mechanizmusat. Reformokra van szukseg az egeszsegugyben, ahogy o fejezi ki : Let’s put the care back into healthcare.  A problemat sokszor az okozza, hogy az emberek egyszeruen nincsenek tisztaban azzal, hogy sajat maguk felelosek az egeszsegukert, es gyakran azt gondoljak, ha megbetegszenek, akkor egyszeruen csak at kell ‘testuket’ adni orvosi kezekbe, akarcsak egy autot, amikor elromlik es elvisszuk autoszerelohoz – nekik onnantol kezdve nincs dolguk es passzivitasba sullyednek. O maga is bevallja, hogy korabban o sem tett maskent – meg orvoskent sem! Ha egeszsegugyi problemaja akadt, egyszeruen rabizta magat az orvosokra es nem vallalt felelosseget egeszsegi allapotaert! Lissa is tehat hatalmas paradagima valtason ment keresztul mire rajott, hogy o maga a felelos elsosorban, hogy megtegyen mindent azert, hogy egeszsege teljes legyen! Kuldetesenek tekinti, hogy ‘meggyogyitsa’ a jelenlegi egeszsegugyi rendszert. Nem felulrol kezdve, hanem egy sajat felelosseget felvallalo beteggel es egy tudatos orvossal elkezdve. Lepesrol-lepesre.

Lissa Rankin elerhetosegei:

blogja: http://lissarankin.com/

Mind over Medicine konyv honlapja: http://mindovermedicinebook.com/

Whole Health Medicine Institute: http://lissarankin.com/http://wholehealthmedicineinstitute.com/ , ahol, akiket erdekel az egeszsegugyi ellatasnak ez a utja es modja es szeretne resztvenni benne, reszletes leiras talal a 2014ben indulo programjaikrol: orvosok, egeszsegugyi alkalmazottak es health ill wellness coachok szamara, akik a szakma legjobbjaitol tanulhatnak.

Mivel rendkivul inspiralonak tartom munkassagat, es joideje nyomonkovetem es fogom ezutan is, szerettem volna megosztani veletek reszletesebben munkassaganak allomasait es celjait. Egy masik, ‘mind-blowing’, szemelyes interju vele pedig itt talalhato:

Megj, kesobb valoszinuleg leveszem a videokat es csak a linkeket hagyom fent, mert nagyon lessitja az oldalt, de egy darabig meg fent hagyom mindkettot.

Ha pedig erdekesnek talaltatok a fenti temat, irjatok meg, es jovok meg hasonlokkal :-) Nekem is szukseg van neha biztatasra, hogy ne csak magamban gyujtsem fel a tanultakat, hanem osszam is, ahogy energiam es idom engedi :-)

5 thoughts on “Lissa Rankin – Mind Over Medicine: Scientific Proof That You Can Heal Yourself

 1. Hú, ez nagyon jó. POnt azt írtad le, és Lissa is azt írta le, amit én is teljességgel vallok és hiszek.
  A betegségek nem véletlenül alakulnak ki. Ezek mindig a lelkünk jelzői, hogy valamit rosszul csinálunk, nem jó irányba haladunk. Ilyenkor bizony le kell ülni, át kell gondolni és ha egyedül nem megy, segítséget kell kérni. Számtalan természetgyógyász áll ma már a rendelkezésünkre, hogy rávilágítson a dolgokra. A gyógyulás azonban a mi resortunk. Senki más nem képes meggyógyítani minket…

  Mutattam neked Madridban Kurt Tepperwein: Az öngyógyítás művészete c. könyvet. Abban is pont ezt írja le. Én most tőle rendeltem még 3 könyvet, de biztos, hogy el fogom olvasni Lissa könyvét is.

  Tudod mi jutott még most eszembe a blog olvasása közben? Sokan mondják ugye- főleg azok, akik hókuszpókusznak tartják ezt-, hogy de mi van azokkal, akiknek mondjuk az egyik szülője rákos volt és ő maga is az lett. Azt állítják a hagyományos orvoslásban hívők, hogy ez genetika, meg hajlam. Talán, de nem a szó hagyományos értelmében… Mert a rák kiváltója ugye többek közt a harag, és ha vkinek a szülője ilyen érzelmekkel élt, valószínű a gyerek is ugyanazt éli, mert azt látta otthon, hogy haragudjunk mindenkire, mindenki az ellenségünk stb.. Igen, így örökletes, de mégsem. Mert a gondolatainkért csak mi magunk vagyunk a felelősek, nem pedig a szüleink…

  Nekem nagyon tetszik, amikről írsz. Jó az út, haladok itt melletted. :) Hatalmas tempóval haladsz és tanulsz, nekem néha olvasni is elég, nemhogy mindennek utánajárni.

  Egyébként ez egy olyan szép út. Segíteni, megosztani embertársainkkal a dolgokat és hozzásegíteni őket, hogy ők is újra egészségesek legyenek. :)) Nagy-nagy puszi, és ölelés! :)

 2. Hat meg az interjukban mennyi mindenrol beszelnek, egyszeruen fantasztikusak!
  Egyebkent nem is arrol van szo, hogy azert kapjuk a jeleket es figyelmeztetoket, akar betegseg formajaban, akar barmilyen mas formaban az eletben, mert ‘rossz’ uton haladunk, hanem mert nem autentikus modon es osszhangban onmagunkkal es a termeszettel eljuk az eletunket. Ahogy Lissa is mondja, minden nehez helyzetben van lehetosegunk tovabb fejlodni, vagy ha nem, akkor tumort noveszteni…
  Mennyire fantsztikus minden iranybol megerositest kapni azt illetoen, hogy mennyire lenyogozoen mukodik az emberi elme. S az elme es a szivunk kozott talalunk ra igazi onmagunkra es sajat hangunkra.

  neked is nagy oleles!

 3. Nagyon érdekesnek, elgondolkodtatónak és hasznosnak találom a témát. Én igennel szavazok a hasonló cikkekre :)

  • Rengeteg fantasztikus eloadas van a temaban, ez a ket interju is fenomenalis, valamint en meg nagyon szeretem Bruce Lipton, Gregg Braden, Deepak Chopra…es meg sokan masok kutato munkajat, akik mind hidat kepeznek a tudomany vilaga, az osi bolcsesseg, spiritualis es valo vilag kozott, es mindezt olyan modon es nyelvezettel tudjak atadni, hogy a laikus emberek is tisztan megerthetik. Lenyugozoek!

 4. Pingback: Naturopath | Soulful Living

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s