What a difference a day makes – Meatless Monday

Biztosan ismeros mar sokak szamara a Meatless Monday mozgalom, ami Amerikabol indult ki, de hatarokat nem ismerven tarol a vilagban mindenhol es amihez ettermek, hires emberek, csoportok es emberek ezrei csatlakoznak, ezzel is valtozasokat hozvan mind a Fold es sajat egeszsegunk erdekeben. A harmadik ok, hogy miert eri meg akarcsak reszidos vegetarianussa is valnia az embereknek pedig nem mas, mint, hogy ez egy ketseget kizaroan humanusabb etkezesi forma. Nem az emberi elet az egyetlen, ami erdemes arra, hogy megkimeljuk; ha az emberek lecsokkentik a husfogyasztasukat azzal hozzajarulnak az allatok megvedesehez is es egy boldogabb, eroszakmentesebb vilag megszuletesehez.

”Nonviolence leads to the highest ethics, which is the goal of all evolution. Until we stop harming all living beings, we are all savages.” Thomas Edison

Azaz nagyjabol annyit jelent a fenti Thomas Edison idezet, hogy az eroszakmentesseg vezet a legmagasabb etikahoz, ami az egesz lenyege es celja az evolucionak. Addig, ameddig nem hagyunk fel az elolenyek bantasaval, addig mind vademberek vagyunk.

A Meatless Monday mozgalom honlapjan rengeteg recept is talalhato es az egesz mozgalomrol reszletes leiras. S hogy miert is eppen a hetfot szemeltek ki hus-mentesnek napnak? Azert mert bizonyitott teny, ha az ember vmit rogton a het elejen elkezd, nagyobb valoszinuseggel folytatja is!

LA a legnagyobb amerikai varos, aki elsokent es full-swing csatlakozott a mozgalomhoz. A varos kepviselo testulete egyhangulag hozta meg a hatarozatot arrol, hogy tamogatja a mozgalmat es azt a kezdemenyezest, hogy osztonozzek a lakossagot egy valtozatosabb novenyi alapu etrendre valo atteresere, az egeszseg es az allatok vedelme erdekeben. (Cikk, amire hivatkozom) Jan Perry es Ed Reyes a tanacs tagjai, akik segitettek bevezetni az intezkedest tobbek kozott arra is hivatkoznak, hogy a magas hus fogyasztas egyertelmuen osszekapcsolhato szamos betegseggel, mint pl sziv- es errendszeri es bizonyos daganatos megbetegedesekkel. Mig egy fokent novenyi alapu etkezessel sikeresen lecsokkentheto pl a telitett zsirok fogyasztasa, amik sziv- es errendszeri betegsegekhez vezethetnek. Mindossze annyit kernek az emberektol, hogy gondoljak vegig etel valasztasaikat, ami nemcsak egeszseguket, de az allatok joletet is befolyasolja es az osszessegi nagy kepet tekintve az egesz Fold fenttarthatosagara hatassal van! Kevesebb hus fogyasztas, tobb termofold, amin tobb elelmiszert ado novenyt lehet termeszetni, ami csokkenti a globalis szintu ehezest is!! Ezek a dontesek nagyban befolyasoljak az emberiseg fejlodeset es hovatartasat!

4 thoughts on “What a difference a day makes – Meatless Monday

  1. Igy van, minden egyes pillanat tokeletes ra, hogy meghozza az ember ezt a fontos dontest! Aki keszen all ra, mindez csak tovabbi megerositest nyujt! Aki meg nem all ra keszen, annak pedig lehetoseg elgondolkoznia ezeken a dolgokon…

  2. Repes a szívem, mikor ilyen mozgalmakról adsz hírt. :) KÖszönöm neked.
    Nagyon-nagyon fontos (lenne), hogy minél több ember felismerje ezt és elkezdjen nyitni egy másik világ felé. Sőt én még fogyókúrának is tanácsolom a vega étkezést, annak, akinek ilyen problémája van. Rólam nyár óta (mióta vega táplálkozást folyatok) csak úgy olvadnak le a kilók. Pedig nem volt túlsúlyom, de mégis sokkal kecsesebb vagyok.

  3. Rolam is atmenetileg lement masfel kilo, de mara visszaszedtem szerencsere. Kell egy atmeneti ido mig beall magatol az ember idealis testsulya. S tortenik mindez anelkul, hogy rakoncentralna az ember, es csak azt veszi eszre, hogy mennyivel jobban erzi magat :) Kareszrol is leolvadt 8 kilo, de ugy, hogy eszre sem vettuk, csak a napokban. A lenyeg, hogy szuperul erzi o is magat, es ujra epul szepen az izomzata is a rendszeres testmozgastol :-)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s