Plant-based cream cheese dips and nut pates

wrapsAzert szeretem a wrap-eket, mert barmilyen napszakban jol johetnek: ehetjuk delelott v delutani snackkent, de akar vasarnapi brunchon is, vagy ebedre egy konnyu zoldseges kremleves utan, de vacsorara egy pohar konnyu feherborral is kivalo :-) Nalunk majd minden heti menun szerepel egyszer. S a ‘kremek’ v dippek, amikkel megkenhetjuk valamint a zoldsegek, amikkel megtolthetjuk oket, szamtalan variaciot adnak, igy igazi orom forras az allando ujitas es varialas vele :-)

A nut pate vagy ‘novenyi kremsajtnak’ is nevezett dipnek az alapjahoz a kovetkezok szuksegesek: 1 pohar kesudio, vagy mandula vagy torokmogyoro (a kerek fajta, ezt mindig hozzateszem, mert nem tudom, hogy tenyleg torokmogyoro-e a neve :-), ejszakara beaztatva annyi vizben, ami pont ellepi. Majd masnap reggel a megmaradt lével egyutt turmixgepbe tesszuk, adunk hozza fel citromnak a levet (vagy lehet aprodonkent kostolgatva menet kozben is adagolni a citromot, ki hogy szereti), pici so, bors, 1 gerezd fokhagyma, izles szerint zoldhagyma, es 4ek eleszto pehely (nutritional yeast) – ettol lesz sajtos ize – de ez opcionalis, amikor sima nut patet akarok kesziteni, akkor nem teszek bele.

Majd ki-ki maganak eldontheti, mivel izesiti. En keszitettem mar articsokaval – szerintem kiralyi eledel – de, aki kapribogyo parti, azzal is kiprobalhatja, illetve en meg szaritott paradicsommal szeretem nagyon.

A tovabbi izesiteshez pedig a kovetkezok kozul szoktam valasztani tobbek kozott:

Zeller

Friss koriander level

Petrezselyem

Kurkuma, komeny, fustolt edes pirospaprika

Szezam olaj

A kivalasztott alapanyagokat osszeturmixoljuk es lehet fodros kel levelebe (kale leaves) tekerni vagy mint ebben az esetben magvas tonkoly wrap-be gongyolni, paradicsommal, uborkaval, paprikaval, rukkola salataval! Probaljatok ki, nem fogjatok megbanni es pillanatok alatt elkeszitheto, csak elozo este erdemes beaztatni a dio/mogyorofeleket, de nem kotelezo :-)

DSC_0001DSC_0002vegan wrap

2 thoughts on “Plant-based cream cheese dips and nut pates

  1. Nagyon guszta ez az étel. :) És milyen jó, hogy vannak ilyen “sajthelyettesítők” is. Biztosan nagyon finom volt.

    Majd írsz még dipp recepteket? Engem nagyon érdekel, mivel szeretném 100%-ban elhagyni a bolti kenyérre kenhető dolgokat.

    Puszi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s