Plant-based Vietnamese Spring Rolls

Ujra egyutt ebedeltunk Kasiekkal. with the dipKasiaek azok, akik olyanok szamunkra mintha itteni spanyol, pontosabban babeli csaladunk lennenek, akikre minden szinten szamithatunk barmikor, es akikkel tovabbra is negy nyelven kommunikalunk, amikor egyutt vagyunk (spanyol, angol, magyar, lengyel) s olyan mintha testverek lennenk, mi negyen felnottek es a harom gyerek :-) Nagy hangzavar, sok kacagassal fuszerezve, s idonkent ugy ossze gabalyodik a nyelvunk nekunk is, hogy azt sem tudjuk hirtelen milyen nyelven akarunk megszolalni, amit csak teteznek a kozos gyerekkori szocialista emlekfoszlanyok, felidezett rajzfilmek, Donald rago papirjainak gyujtese, az elso igazan cool nyugati ‘zacskok’ megjelenese, amivel jarni a legvaganyabb dolog volt akkor es hasonlok ;-)

Szoval ma ezeket a szepseges es szines vietnami rizspapirba gongyolt tavaszi tekercseket keszitettuk – vhogy a szinek jelentosegese nalam minden eddiginel jobban eloterbe kerult, mind oltozkodesben is szivesebben hordok elenk szinu darabokat, kiegeszitoket (kkk…nem ezen a kepen :-), mind az etelkeszitesnel is oda figyelek, hogy szines es szinekben haromonizalok legyenek az etelek, ami szamomra mind az eletoromet, vidamsagot es egeszseget jelentik! Ezek a friss vietnami tavaszi tekercsek tulajdonkeppen a kinai olajban kisutott tavaszi tekercsek egeszseges es ezerszer izletesebb valtozatai :-)

Es persze, hogy kiprobaltam ezt is quinoaval a rizs vermicelli teszta mellett :-) Mennyei, de mint minden, amiben quinoa vagy rizs van! Annyira nagyon izlett Kasianak es Josenak is, hogy azonnal elhataroztak, hogy ok is keszitenek otthon – eddig fogalmuk sem volt, hogy mire lehet a vermicellit hasznalni es a kor alaku rizspapir letezeserol nem is tudtak, amin itt Spo-ban nem csodalkozom, mert nem egy gyakori alapanyag, es konkretan ezeket a tipusu friss vietnami tekercseket meg sehol nem lattam ettermekben! Szoval ezek abszolut exkluzivnak szamitanak itt, es szerintem nagyon bejonne a spanyoloknak is, ha megismernek :)

quinoa rolls

rollsTettunk bele julienre (hosszu vekonyra) vagott uborkat, lilakaposztat, repat es kalifornia paprikat, rukkolat, plusz quinoat/rizs tesztat (vermicellit) es siman belecsavartuk a kozvetlen elotte beaztatott rizspapirokba es feltekertuk, akarcsak egy toltott kaposztat v epp gundel palancsintat tekernenk. Igyekeztem megorokiteni a fotokon a folyamatot, remelem atjon a lenyeg. Tenyleg roppant egyszeru az elkeszitesuk es pillanatokat alatt megvan es gyakorlatilag az eppen otthon talalhato bamilyen zoldsegekbol, salatalevelekbol elkeszitheto, es amennyire szep (szerintem :), annyira egeszseges is! Azt hiszem, mielott veganok lettunk volna, en magam sem gondoltam volna mennyire kreativ, sokszinu es valtozatos eteleket lehet kesziteni, hus es tejtermekek nelkul is – mi tobb, oszinten szolva, ezerszer szinesebben, valtozatosabban es egeszsegesebben fozok es etkezunk mint valaha is eddigi eletunk soran, es egyre batrabban hivunk meg vendegeket es mutatjuk be az alkotasokat is, hogy masokra is pozitiv hatassal legyen :-) Spreading the joy :))

Ja, es mielott elfelejtem, a dip, amibe martogattuk oket, szinten hatalmas siker volt – anno nekunk ez volt Koreaban a kedvenc szoszunk a vietnami ettermekben. Tiszta, bio mogyorokrembol keszult. Kb 4ek mogyorokrem, 1 ek tamari szosz/szojaszosz, 1 ek juharszirup, 1ek rizsecet, fel deci viz, 1 gerezd fokhagyma, mindez osszeturmixolva es egy kis porehagymaval diszitve – de izles szerint az osszetevok mennyisege valtoztathato. Mennyei, ha meg nem probaltatok, itt a tokeletes ido erre is :-) Ha barki kiprobalna, ne felejtsetek el szolni rola nekem is :)) De szivesen latok barkit vendegul is akar a szines konyhankban, ha erre jar :))

  spring rollsrollitosspring rolls

6 thoughts on “Plant-based Vietnamese Spring Rolls

  1. Vera ha sido genial la comida! Ya me ha hecho la lista de proxima compra y he apuntado las cosas como quinoa, el papel de aroz para rollitos, crema de cacauetes, macarrones de arroz:)))) Lo hemos pasado taaan bien con vosotros!!!:)Besos y muchas gracias chicos!

  2. Tavaszi tekercs imado vagyok, Vera gyonyoruek lettek a tavasz tekercseid!. :) A dip-et kiprobalom, van minden hozza itthon.
    Egyik baratnom nehany evet Ausztraliaban elt, o is egy lengyel baratnore talalt ott, es hasonlo kozos szocialista elmenyek alapoztak meg a baratsagukat.
    Egyebkent Madridban is kiterjedt a lengyel kozosseg? Itt a Uk-ban a legnagyobb az Eu-bol, vannak boltjaik, ettermeik, meg lengyel ujsagokat is kiadnak. Meg egy kerdes, a magyar kolonia mekkora, tartjatok magyarokkal a kapcsolatot Madridon belul?

  3. Ez erdekes, mert latod Koreaban is ugyanilyen ‘alapon’ valtunk a legjobb baratnokke az orosz baratnommel. Es az elotte levo orszagokban is mindig csehekkel, lengyelekkel, oroszokkal, bolgarokkal ‘mulattunk’ a legjobban :-) ugy, ahogy azt szerintem csak a kozep-kelet europaiak tudnak :D

    Orulok, hogy teged is megfognak ezek a tekercsek, mar latvanyra is annyira tisztak es udek, hogy ki lenne, akinek nem izlene? Szivesen hivnek meg erre is mindenkit, hogy probaljak ki :-)

  4. A mai ebédünk tavaszi tekercs volt, a te recepted alapján. :) Isteni lett. Andrásnak üvegtésztával készült, nekem quinoaval. Annyi különbséggel, hogy pár percre betettem sütőbe, hogy egy kicsit átmelegedjen. De a zöldségek még jó nyersek, és ropogósak maradtak.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s