The power of plants, enzymes and living food!

Az elozo nagyszeru TED MED eloadas folytatasakent gondoltam ezt az eloadast is megosztom, ami szamomra annyi minden a szervezetunkben zajlo folyamatot segitett emeszthetoen es vilagosan megertetni! Minden egyes molekulank kapcsolatban van egymassal, nem fuggetlenul dolgozik egyik szerv sem, hanem csodalatos hamroniaban, egymast segitve, tamogatva, a mi egeszsegunk fenntartasanak erdekeben! Ezt nyilvan eddig is gondoltuk, de ezt latni elmagyarazva meg sokkal erdekesebb! Aki jol tud angolul, annak nagyon ajanlom, bar az alabbiakban nehany dolgot en is leforditottam, de ha tehetitek hallgassatok vegig! Arrol a ‘shift’rol, szemeleletvaltasrol az egeszsegugyben is beszel, amirol Dr Mark Hyman is, miszerint mennyire fontos, hogy anelkul, hogy az orvos ne ismerne a beteg teljeskoru problemait es hogy azok miben gyokereznek, addig lehetoleg ne irjon fel gyogyszert! Forduljanak helyette inkabb az egeszseges taplalkozashoz, mert a betegsegek nagyresze visszafordithato, amit millio pelda tamaszt ala!

Dr John B., akarcsak a hires Dr Ann Wigmore , sok mas taplalkozas tudomanyban jartas szakemberrel es orvossal egyutt ugy velik, hogy a betegsegek hattereben valojaban ket dolog huzodik fizikai sikon: toxicity and definiciency! Vagyis mergezes – azaz a szervezetunkben felgyulemlett es tarolt mereganyagok – es alultaplaltsag, azaz tapanyaghianyossag okozza. Ha az ember nem fogyaszt elegendo enzimmel, elettel teli taplalekot, akkor az emberi szervezetben kulonbozo gyulladasok, mergezesek keletkeznek. Ahogy ujra megfogalmazodik ebben az eloadasban is, disease (des-ease)/betegseg, mint olyan nincs, csak az emberi szervezet alkalmazkodosa a mergezeshez es alultaplaltsaghoz!

Valoszinuleg olvastatok, hallottatok mar ti is arrol, hogy a bor 28 nap alatt megujul, a ver 3-4 honap alatt, csontozatunk pedig 7-10 ev alatt teljesen kicseroldik es megujul! Mindez testunk termeszetes megujulasi folyamatainak koszonheto, ami pedig az enzimeknek koszonheto. Enzimek nelkul ugyanis nincs elet! Az emberi szervezetben minden egyes nap tobb milliard sejt pusztul el, mikozben tobb milliard uj sejt kepzodik, ami eppen ezert remenyt ad arra, hogy barmilyen betegseget kepes a szervezet visszaforditani es kigyogyulni belole!

Beszel a doktor ur az emesztes folyamatarol (szuper erdekes!), a szervezet lugos, a gyomor savas ph ertekenek fontossagarol, hogyan szivodnak fel a tapanyagok, hogy mig pl egy nyersen elfogyasztott alma v barmilyen zoldseg, gyumolcs hatramaradt ph erteke lugos, addig fozott allapotban mar savas! Arrol nem beszelve, hogy az eleve acidic, savat kepzo etelek utan, mint amilyen az allati eredetu etelek, szensavas uditok, nem marad mas hatra, mint mereganyag. Hippocrates mar 2000 evvel ezelott megmondta: ”Death beings in the colon!”, azaz ”a halal a vastagbelben kezdodik”! Egeszseges etelek utan lugos marad a szervezet ph erteke, es ezen mulik, hogy az ember betegsegekre valik fogekonyabba, mert tulzottan savas a szervezete, vagy epp ellenkezoleg ellenallova, mert egeszsegesen lugos! (Kriszti, nyugodtan javits ki, ha nem jol fogalmazok, ez a te szakteruleted :-)

Ahhoz, hogy egeszseges legyen a szervezetunk elettel teli enzimekre van szuksegunk! Honnan kapjuk meg oket? Egy reszet a szervezet maga termeli, a masik reszehez a taplalekon keresztul jutunk hozza! Elo enzimek azonban csak elo etelekben talalhatoak! Tudjuk, hogy a frissen fogyasztott gyumolcsok, zoldek, zoldsegek, magvak tele vannak tobb tizezer bio aktiv enzimekkel!! A mar elore feldolgozott, konzervalt, pasztorizalt, felhevitett etelek nem tartalmaznak enzimeket! Kioltek belole a folyamat soran! Minel inkabb kiolik egy elemiszerbol az enzimeket, annal tovabb elall a polcon! Hahh! Ahogy humorosan megfogalmazza a doki, ha K-mart (amerikai nagy szupermarket halozat) etelt eszel, akkor K-mart tested is lesz, ne varj mast! Amikor egy termekre ra van irva, hogy hozzaadott vitaminokat tartalmaz, akkor az azt jelenti, hogy a termek mar annyira toxikus, hogy vitaminokat kell meg kulon hozzaadni – azaz nem az az etel csoport, amibol valasztani szeretnenk! Beszel ezenkivul a szojarol, ami Eszak-Amerikaban 90%ban genetikailag modositott! A szoja artalmas hatasairol, kulonosen gyerekekre nezve, amirol a dokin kivul nagyon sokan masok is irnak es beszelnek. Az egyik ilyen cikk, amit ajanlanek ujra en is, azt Kimberly Snydertol ITT olvashatjatok! Mi nem fogyasztunk szoja termekeket, ha csak lehet, vagy nagyon ritkan – szoja eleve szinte minden termekben megtalalhato – amit viszont szivesen eszunk, az pl a miso soup, ami a sojanak egy fermentalt formaja, es ami egyben nagyon jo probiotikum is! Ezenkivul, seitan helyett, en inkabb tempeh-t veszek.

Fontos, hogy megtanuljon az ember helyesen valasztani az elelmiszerek kozul! Mert, amit beviszunk a szervezetunkbe, azza valunk mi magunk is! Ne varja az ember, hogy konzervalt, pasztorizalt, toxikus anyagokkal teli termekeket fogyasztvan idovel nem jelentkeznek a mellekhatasokat, az elvaltozasok…mig ha minel tobb elettel teli termeszet adta tapanyagot viszunk be, eros es ellanallo szervezetet epitunk fel!

Hallhatunk az eloadas soran az Omega 3 es 6 aranyanak fontossagarol, hogyan lehet kulonbozo betegsegeket visszaforditani. Felsorolja melyek a legjobb Omega 3 forrasok: kendermag, tokmag, chia mag, extra virgin oliva olaj (de nem melegitve 40fok fole!), avokado, kokuszolaj, zold levelek, algak! Ha minimalisan allati eredetu elelmiszereket is fogyaszt az ember, akkor a legfontosabb, amit tehet, hogy mindenkeppen utana nez, hogy honnan szarmazik a termek!! Nem a ketrecekbe bezart, hormonnal es antibiotikummal teleinjekciozott szerencsetlen lemergezett allatok tetemeibol keszult termekeket vasarolja meg, es nem a hus es allati eredetu dolgok hatarozzak meg alapvetoen taplalkozasat, hanem a friss zoldsegek, gyumolcsok, salatak, telitetlen zsirokat tartalmazo magvak!

Amiket naponta lenne szukseges fogyasztanunk a sok gyumolcs, zoldseg mellett, az pl a chia seed: ami kivalo feherje forras, tele egeszseges telitetlen omega 3, omega 6 zsirokkal, egeszseges rostokkal, kalciummal, vassal, kaliummal. A chia seedet eredetileg a mayak es aztekok fogyasztottak allokepesseg novelonek, ma is a hosszutav futok es sportolok kozkedvelt eledele. Mi is napi szinten fogyasztunk 1-2 kanallal, ami vizben, v novenyi tejben 9-10x-re dagad, zseles anyagot formal, es segit kitakaritani a belrendszert a mereganyagoktol, serkenti az elme kapacitasat, segit az egeszseges vernyomast beallitani, segit a cukorbetegseg gyogyitasaban, sziverosito, gluten mentes :)

A masik, amit ajanl, napi fogyasztasra (en bio boltban szereztem be ezt is) a kendermag: a legmagasabb esszencialis sirsavakat tartalmazo novenyi mag. A kendermag olaj szinte teljesen megegyezik az emberi borlipidekkel! Nagy szerepet jatszik tehat a bor megujulasban! Segit a sziv- es errendszeri betegsegek megelozeseben, az egyetlen noveny, ami D vitamint tartalmaz!!!! Aki esos, borus videken el, annak szinten kotelezo!!! Segit olyan problemakon, mint amilyen a pikkelysomor, aknes gyulladt bor, ekcema!!! Halolaj kapszula helyett (ami nagyesellyel higannyal mergezett eleve) pl terhesseg alatt, tokeletes alternativa!! A kendermag olajat a borre is nagyon ajanljak, mivel nagyszeruen taplalja a bort, anelkul, hogy eltomiteni a porusokat!

Chlorella es Spirulina – szinten napi fogyasztasra ajanlott. Mi felvaltva teszunk a smoothiekhoz egy fel kanalnyit, mivel eleg eros az izuk ;-) Mindketto alga, aminek nagyon magas klorofill tartalma van! Segit a termeszetes meregtelenitesben, es rengeteg tapanyaggal latja el a szervezetet!

Ezenkivul napi vmilyen min 30perc intenziv mozgasforma! Elegendo pihenes, meditalas – hiszen az idegrendszer kontrollalja az emesztorendszert, amin maga az egeszseg vagy eppen gyogyulas mulik, eppen ezert nagyon fontos tenyezo!

Nem tudom ismeritek vagy hallottatok-e mar a hires Gerson terapiarol, feljon az eloadas alatt is: ”The Gerson Therapy is a natural treatment that activates the body’s extraordinary ability to heal itself through an organic, vegetarian diet, raw juices, coffee enemas and natural supplements.” Azaz egy olyan termeszetes terapia, ami aktivalja a szervezet csodalatos ongyogyito kepesseget organikus/bio, vegetarianus taplalkozasi forman, friss juiceok, kave beontesek es termeszetes kiegeszitokon keresztul. Ugyanis, ahogy elhangzik, ”Ha az embernek tokeletesen mukodo hasnyalmirigye van, eselytelen, hogy rakos sejtek kezdjenek el kepzodni.”

Vegul megprobalom leforditani, hogy mit is kell tudnunk az enzimekrol? Mik azok? Az enzimek amino savakbol osszallt specifikus szerkezetek, feherjek, amik katalizatorkent mukodnek a testsejtekben. Tobb, mint 3000 tipusu enzim letezik az emberi testben, amiknek kulonbozo szerepe van tobb, mint 4000 biokemiai reakcioban! Az enzimek fontosak az emesztesben, anyagcsereben, legzesben, tapanyag felszivodasban es annak tovabb szallitasaban, meregtelenitesben, az izomzat mozgatasaban, hormontermelesben, sejt javitasban, sejt elvalasztasban es egy csomo mas folyamatban. Amint egy enzim elvegezte a dolgat elpusztul es helyette uj enzim kepzodik.

Az emberi test harom forrasbol jut enzimekhez:

1. testsejtjeink allitjak elo a metabolikus enzimeket – metabolic enzymes, hogy szabalyozzak a szerveket, szovetet es a vert. Ezek a metabolikus enzimek allitjak elo az uj sejteket, amik segitik a megserult sejteket megjavitani, es segitenek, hogy a tapanyagok odajussanak el, ahol a legnagyobb szukseg van rajuk!

2. Emesztorendszerunk termeli az emeszto enzimeket – digestive enzymes, melyek segitenek lebontani az etelt, hogy a tapanyagok fel tudjanak szivodni a szervezetben. A digestive enzimeknek negy altipusa van: Amylase, ami segit a gyumolcsokben levo szenhidratok, a kemenyitoalapu zoldsegek es gabonafelek emeszteseben. Lipase segit lebontani a husban es tejtermekben talalhato zsirsavakat. Protease segit a magvakban, tejtermekekben, es husban talalhato feherjek lebontasaban. Cellulase pedig segit a rostok megemeszteseben.

3. Az etelek is tartalmaznak enzimeket, amiket food enzymes-nak hivnak (magyarul nem tudom hivatalosan hogy) azonban csak akkor jotekonyak, ha nyers formaban fogyasztjuk oket. Ezek azok az enzimek, amik segitenek az immunrendszert megerositeni, a tapanyagokkal egyutt dolgoznak a sejtek megujulasaban, erositeseben, igy tartvan fent az egeszseget az ember szamara.

Ha az ember olyan elelmiszereket fogyaszt, ami tulhevitett, inaktivalja az enzimeket, ami miatt a szervezetnek meg kemenyebben kell termelnie az enzimeket az egeszseg megtartasa erdekeben! Ez azonban egy ido utan teljesen kimeriti a szervezet kapacitasat es nem lesz kepes a betegsegektol megvedenie tobbe magat a legyengult immunrendszeren keresztul. Minel tovabb visszael az ember a sajat egeszsegevel, azaz nem ad szamara megfelelo mennyisegben enzimeket, annal inkabb konnyebben szed ossze betegsegeket, mert az evtizedek alatt folytatott egeszsegtelen taplalkozasnak koszonhetoen a szervezet egyre lassabban kepes az enzimeket ujratermelni, amik az egeszseg megtartasaban jatszanak szerepet. Ha nincs enzim, nincs elet sem! Az enzimek szereperol tovabbi irasokat itt talaltok:

Kimberly Snyder: How Enzymes Affect Beauty And Health

Health and nutrition naturally: What do plant enzyms do?

Enzyme Nutrition: The Food Enyzme concept by Dr Edward Howell

S meg egy masik eloadast is ajanlanek, de van tobb is fent szinten ettol az orvostol, aki tovabb beszel a novenyek, az enzimek szereperol, a depresszio es mindenfele betegseg visszaforditasarol:

7 thoughts on “The power of plants, enzymes and living food!

  1. Mennyi hasznos infó! Nem győzöm olvasni a blogodat. Köszönöm, hogy ismét sok hasznosságot megosztottál velünk. Nekem nagyon-nagyon tetszik ez a blogod, nagyon sokat lehet tanulni tőled! Az enzimekről ilyen mély tudásom nekem nem is volt.

  2. Draga Ildiko, koszonom szepen! Furcsa, de annal jobb erzes ennyi idosen vegre elkezdeni az elet alapveto dolgairol, es a testunk alapveto mukodesi elveirol tanulni az biztos :) Leirom, mert abbol is tanulok, es tanulunk egyutt is! Koszonok minden egyes hozzafuzest en is!!! puszi

  3. Pingback: Free online screening of ”Food Matters” for 10 days!! « Soulful Living

  4. Köszi ezt a bejegyzést, a linkekben még ezután fogok elmélyedni. :)

    Nagyon örülök, ha azt olvasom, hogy másoknak is hatalmas élmény felfedezni, hogy milyen fantasztikusan csodálatos, összetett, bonyolult és egyben harmónikus rendszer a test, hát még a szellemmel, lélekkel való kapcsolata. :) Szerintem sohase késő ebbe elmélyedni, én kb. 15 éves koromban kezdtem, s ahogy az ember tudása mélyül, úgy áll össze fokozatosan az egész, s persze ezzel párhuzamosan a kérdések is sokasodnak, s időnként tévutak és bizonytalanságok is tarkítják a képet, de ha az ember megindul egy ilyen úton, belép azon a bizonyos kapun, akkor megállíthatatlan lesz, és sosem fog visszafordulni. Kicsit bonyolultan fogalmaztam, de szerintem te pontosan érted, amit szerettem vona átadni. :)

    S ‘hálából’, mert annyi hasznos és inspiráló tudnivalót írsz nekünk, van itt egy friss, 2011-s review ausztrál szerzőkkel a vegetáriánus étrend jótékony egészéségügyi hatásairól, diabetes, szív és keringési rendszer, obesitas és a carcinomak tekintetében.
    Nagy összefoglaló review! Itt az abstract, s oldalt lehet a full text-re kattintani, free. :) http://ajl.sagepub.com/content/6/3/250.abstract?patientinform-links=yes&legid=spajl;6/3/250

  5. Kriszti, nagyon-nagyon szepen koszonom! Megnezem ezt is! Igen, igazabol en is ugy erzem, miota ezen az uton elindultunk, hogy hatalmas erot is ad, erot ahhoz, hogy magunk felvallaljuk a felelosseget a sajat eletunkert, egeszsegunkert es boldogsagunkert, ami valami fantasztikus erzes! Tanulni sosem keso igy van, en jelenleg teljes transzformalasaban vagyok az eddigi eletemnek, es nem erzem egyaltalan keson 33 evesen sem, mert most jottem ra igazabol, hogy mik azok a dolgok az eletben, ami valoban erdekel es amivel foglalkozni szeretnek, es ez maga a boldogsag :)) S ha valami nagyon erdekli az ember, akkor valoban vegig kepes ragni magat mindenen az ember a legnagyobb boldogsaggal :) Jovore mar egy nagyon izgalmas online kurzust is kineztem az amerikai Cornell Egyetemen egy uj Online Certificate in Plant-based Nutrition from the World’s Leading Expert T. Colin Campbell Alapitvanynak es az eCornell-nek koszonhetoen! Nagyon izgatott vagyok es bizom benne, hogy minel hamarabb el tudom kezdeni! Egesz biztos csodalatos dolgokat tanitanak es raadasul a vilag talan leghiresebb taplalkozas szakertoje tamogatasaval, T. C. Cambellel.

  6. Igen, azt gondolom, hogy mindannyiunknak rá kell ébredni a saját egyéni felelősségünkre, s ha az ember ráérez arra, hogy maximálisan tehet magáért, sőt rajta múl(hat)nak dolgok, az nagyon belendíti a fejlődés útján. :)

    Hú, tényleg izgalmasan hangzik ez az amerikai kurzus, kiváncsian várom majd a tapasztalataidat. És hihetelenül jó dolog, ha ilyen kiváló szakértő égisze alatt tanulhatsz. Én hiszem, hogy a legnagyobbaktól elsajátítani a tudást egy más dimenziót jelent. :)
    Ehhez egy élményem röviden. Az egytemen orvosgenerációk Szentágothai János professzor – világhírű tudós, anatómus és agykutató – anatómiai könyvéből tanulnak, én is abból tanultam. Szentágothai prof. centenáriumát idén ünneplik, s ezzel kapcsolatban régi archív előadásokat lehetett meghallgatni. Kiváncsi voltam rá, mert azt mondták, hogy a zsenialitását leginkább személyesen az előadásain lehetett megtapasztalni. És tényleg igazuk volt, még a régi felvételekről is átjött valami óriási plusz, amit az amúgy fantasztikus anatómiai könyvei nem tudtak annyira átadni. Tehát kiváló elmékkel találkozni és tanulni tőlük, elképesztő és örök élmény, tapasztalás. :)

  7. Barmi erdekes cikk vagy link eszedbe jut, nyugodtan oszd meg velem/velunk is, akar kommentek kozott is! Nyilvan mindenki a sajat utjat jarja a felfedezesekben es tanulasban, de azt hiszem te vagy koztunk az egyetlen orvos, akinek raadasul meg szakterulete is az, amikrol gyakran irok, igy ne tartsd magadban, segits, hogy tanulhassunk :-)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s