African horned cucumber/Kiwano

Nem tudom magyarul mi a neve, gondolom inkabb Kiwano, mint afrikai szarvas uborka, de ki tudja :)

Kinezetre szuros sarga gyumolcs, izre olyan mint a kiwi es uborka kevereke, de inkabb az uborkara emlekeztet. Zseles zold szinu belulrol, magja szinten olyan, mint az uborkanak. Del- es Kozep-Afriakabol szarmazik eredetileg, de Uj-Zeland az egyik fo termeloje. Jo C vitamin, A vitamin (eles latas es szep bor), betakarotin (immunerosito), vas es kalium forras. Magjai ket fele antioxidanst, y- es a-tocopherolt tartalmaz, ami termeszetes E vitamin fajtak, amik segitenek a szabadgyokok semlegesiteseben, aminek koszonhetoen rakos betegsegek vmint sziv- es errendszeri betegsegek megelozeseben nyujt segitseget.

Kettot vettunk kint a hetvegi nagy Bio Kultura Expon, 70centert, a legolcsobb egzotikus gyumolcs, ami szerintem talalhato a piacon. Egy felet megettem magaban, a tobbit pedig a reggeli smoothieba tettem :)

Advertisements

4 thoughts on “African horned cucumber/Kiwano

  1. Mo-n kevésbé ismert és fogyasztott gyümölcs, de kiwano néven fut. :)
    Félbe vágva nagyon mutatós. Engem a gránátalmára emlékeztet, már mint a “magok zselében’ tartalma miatt. Míg gránátalmát szokta venni, kiwanot nem. Pedig egy C-vitamin bomba. Azt hiszem azontúl, hogy kikanalazzuk a belsejét, illetve smoothie-ba tesszük, nem tudom miként lehetne felhasználni. Van ötleted?

  2. Nem tudok rola, hogy mikent hasznalnak meg fel, gondolom salataba. Mivel engem nem gyozott meg annyira, es az uborkanak megis csak jobban bejon az ize, maradok annal, ha meg kiwire vagyom, eszem kiwit, de jonnek meg mas finom vitamindus egzotikus gyumolcsok, amik megteremnek itt is es szeretnek bemutatni, mint pl a chirimoya.
    A granatalma pedig mivel mar szezonban van joideje es mi is sokat fogyasztunk belole, pont a legkozelebbi gyumolcs, amit szeretnek bemutatni :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s