‘Turorudi’ kolesbol :-)

Dani legnagyobb oromere hazikeszitesu turokolesrudi volt a mai ebed utani desszert. Szerencsere semmi koze a tartositoszerekkel tomott magyar turorudihoz – lehet en voltam es vagyok tovabbra is az egyetlen kulfoldon elo magyar, akinek sosem hianyzott a turorudi, de amiota Dani megvan, egyenesen Halat adok, hogy itt nem lehet kapni!!! Konkretan visszajon az emlekeimben, a mar 15 evvel ezelotti jotanacs, amit a legtobb orvos ismerosunk ajanlott, hogy turorudit ne vegyenek a gyereknek, mert egy, hogy turot nem latott a rudi, viszont annal tobb tartositoszert – annyit, hogy ok egyaltalan nem csodalkoztak, hogy nem tudjak kulfoldre vinni ezt a ‘remek jo magyar szabadalmat’ – azota tudok rola, hogy mar kaphato bizonyos orszagokban… Igy nekunk mar gyerekkorunkban is elsosorban anya keszitette hazilag turobol es etcsokibol a rudit, amit mi is szerettunk, mint tenyleg a legtobb gyerek. Dani, 3 evesen kostolta szerintem eloszor az otthoni rudit, es persze bejott az ize… igy az elejen az itteni ‘requeson’ turo felesegbol keszitettem neki itthon ‘rudi potlot’ nagyon ritkan, de miota nem eszunk, csak novenyi tejtermekeket, azota ez volt az elso alkalom, hogy rudit keszitettunk es csak azert teszem fel a blogra, mert tenyleg nagyon jo lett!

A koles megfozve, juharsziruppal vagy kokuszcukorral es citrommal pontosan olyan izt ad, mint a hajdani turo, csak annal is finomabb, nem beszelve a koles egeszsegesen taplalo tulajdonsagairol. A koles ugyanis igen sok kovasavat tartalmaz, fluort, kent, foszfort, vasat, magneziumot, kaliumot, cinket stb. Kulonosen gazdag B-vitaminokban: B1, B2, B6, B17, valamint pantotensavban es nikotinsavamidban. Tobbet a kolesrol ITT olvashat, akit erdekel.

Szoval miutan megfoztem a kolest, rizs-kokusz tejben, pici fahejjal, felretettem es amikor kihult adtam hozza 1ek juhar szirupot es egy bio citrom reszelt hejat. Ezutan enyhen vizes kezzel gombocokat, illetve rudiformakat gyurtam belole, aminek egyik felere fahejas joghurtos ontet kerult Karesz szamara, a masik reszere pedig 75%os etcsokit olvasztottam a tetejere, amit magam szamara meg malnaval is megdobaltam :-) Mind a harmonknak nagyon bejott :-) Mindket fiu szereti a csokis dolgokat, igy van meg par egeszsegesebb etcsokis receptem, amit majd amikor epp keszitek, felteszem, ha el nem feledem ;-) Nem feltetlen kell lemondani az ilyen inyecsegekrol sem attol, ha az ember egeszsegesebben szeretne elni, idonkent az ilyen desszertek abszolut bevalhatnak :-) A raw vegan desszertek is mind istenien finomak, bar abbol Dani egyelore nem eszik – de azzal biztat bennunket, hogy majd ha picit nagyobb lesz, akkor elkezdi enni azokat is :))) Addig marad a szuloi turelem es jo peldamutatas ;-))

6 thoughts on “‘Turorudi’ kolesbol :-)

  1. Pingback: Miket eszik Dani? « Soulful Living

  2. Pingback: Enjoying Madrid to the fullest! | Living here and there

  3. Isteni lett a túrórudi. :) Megcsináltam pénteken. Vittem anyunak is, evett belőle szombat reggel, akkor is ízlett neki és azt mondta, hogy egész szombaton az járt a fejében, hogy milyen finom a túrórudi. :)
    Nagyon köszi az ötletet!

    Nekem is nagyon ízlett, még ha lett volna itthon több citrom, akkor biztosan teszek bele még, de így is nagyon jó volt. Eperrel ettem, ahogy Madridban is.

    Sok puszi és ölelés! :)

  4. Pingback: Koles torta gyumolccsel :-) | Soulful Living

  5. Pingback: Köles rudi málnával | Apple and Soul

Leave a reply to Globetrotter Cancel reply